Plânsul bebelușului. Cum îi răspunzi?

Ramona Dinescu
plânsul bebelușului

Plânsul bebelușului este o modalitate prin care el îți cere ajutorul atunci când îi este foame sau când simte un disconfort. De asemenea, îl ajută să-și exprime emoțiile atunci când sunt prea intense pentru el și să-și elibereze tensiunile.

În caietele din timpul bebelușiei copiilor mei, scrie cu majuscule „PLÂNGE MULT!”. Îmi amintesc clar din experiența mea și din poveștile altor mame prietene cu mine că, până pe la 3 luni, bebelușii plâng mult.

Probabil și tu ai observat că orice copil mic are câteva momente în timpul zilei în care plânge, fie că îi este foame, fie că nu se simte confortabil sau că este obosit. În plus, nimic din ceea ce faci pare să nu-l consoleze, însă, imediat după ce vociferează, ai putea observa că este mai alert decât de obicei în comportament și, la scurt timp după acest episod, pare să doarmă mai profund ca niciodată. Acest tip de plâns agitat îi ajută pe cei mici să scape de excesul de energie pentru a reveni la o stare mai bună.

Plânsul este de mai multe feluri

Orice mamă trebuie să fie atentă la cele câteva tipuri de plâns ale bebelușului. În scurt timp după nașterea copilului, vei putea să interpretezi diferitele tipuri de plâns și vei ști când bebelușul are nevoie să fie ținut în brațe, consolat sau pur și simplu lăsat în pace ca să-și revină singur. Vei fi capabilă să identifici nevoile copilului după tipurile de plâns, după cum afirmă Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. De exemplu, un plâns de foame este, de obicei, unul scurt și nu foarte ascuțit ale cărui tonuri urcă și coboară. Un plâns de supărare are tendința de a fi mult mai turbulent. Un plâns de durere sau disconfort de obicei apare brusc, este foarte zgomotos, cu sunete ascuțite, lungi, urmate de o pauză scurtă și apoi de un nou val de astfel de tonalități. Plânsul pentru „lasă-mă în pace” este similar plânsului de foame. Chiar dacă pare greu, vei vedea că nu va dura mult și îți vei face repede o idee despre ceea ce vrea să comunice copilul cu tine în timp ce plânge.

Uneori, tipurile de plâns par să se suprapună. De exemplu, nou-născuții se trezesc dimineața înfometați și plâng pentru că vor mâncare. Dacă nu te miști foarte repede ca să-i răspunzi acestei nevoi, plânsul de foame al copilului poate da naștere unui val de furie. Vei auzi care este diferența între cele două. Pe măsură ce crește, plânsul copilului va deveni mai puternic, mai vocal și mai insistent. De asemenea, tipurile de plâns încep să varieze pe măsură ce începe să aibă mai multe nevoi și dorințe. Cea mai bună modalitate în care poți să gestionezi plânsul bebelușului tău este să răspunzi prompt la nevoile bebelușului, mai ales în primele sale luni de viață. Nu există riscul că îți vei răsfăța bebelușul dacă îi acorzi atenție, ba mai mult,  dacă răspunzi atunci când el plânge pentru a cere ajutorul, vei avea un bebeluș care plânge destul de puțin.

Cum răspunzi la plânsul bebelușului?

Atunci când răspunzi plânsului bebelușului, încearcă să-i satisfaci prima dată cele mai presante nevoi. Dacă îi este frig și foame ori are scutecul plin, încălzește-l, schimbă-i scutecul și apoi dă-i de mâncare. Dacă, însă,m pare că are un plâns de panică, brusc și intens, verifică ca nu cumva să aibă un disconfort. Poate un fir de păr sau o bucată de ață s-a înfășurat în jurul degetelor de la picioare, sau poate o etichetă a hăinuței îl deranjează îngrozitor.

Dacă are scutecul uscat, temperatura corpului este bună, este hrănit și totuși pare că nimic nu-l ajută să se liniștească, încearcă următoarele tehnici de consolare recomandate de Dr. Pecec:

·         Pune-l într-un scaun-balansoar sau leagănă-l în brațe

·         Mângâie-l ușor pe cap, pe burtică sau pe spate

·         Înfașă-l într-o păturică moale

·         Vorbește-i sau cântă-i

·         Pune-i muzică liniștitoare

·         Plimbă-te cu el în brațe sau în cărucior

·         Plimbă-l cu mașina

·         Încearcă să-l faci să scoată aerul din stomac

·         Îi poți face o baie călduță (unor bebeluși le place, în timp ce altora nu).

Dacă niciuna nu funcționează, poți încerca să-i lași puțin spațiu, fără a pleca de lângă el. Mulți bebeluși nu pot adormi înainte de a trage o repriză de plâns și adorm mai repede dacă nu sunt cocoloșiți. Plânsul nu ar trebui să dureze mult dacă copilul este cu adevărat obosit. Dacă nimic nu-l liniștește, poate ar fi cazul să verifici dacă nu cumva este bolnăvior, iar primul pas este măsurarea temperaturii. Dacă copilul are o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius, ar putea avea o infecție și trebuie să contactezi medicul pediatru.

Un lucru extrem de important este ca tu să rămâi calmă. Cu cât ești mai agitată și mai panicată, cu atât bebelușul se va liniști mai greu. Există demonstrații conform cărora bebelușii împrumută starea de tensiune a mamei și se manifestă ca atare.

Citește aici un articol interesant despre aplicația care descifrează plânsul bebelușilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa