Pielea copiilor necesită toată grija noastră! (P)

Raluca Dumitrică
Pielea sensibila a bebelusilor Totul despre mame

Pielea sensibila a bebelusilor Totul despre mamePielea delicată a copilului nostru trebuie ingrijtă încă din primele zile de viaţă

Când mi-am ţinut pentru prima dată bebeluşul în braţe, în intimitatea precară a salonului din maternitate, universul din jur s-a evaporat pentru câteva clipe, iar noi două am rămas singure, contemplându-ne şi respirându-ne una pe alta. Eu, timorată şi stingheră, ea, mică şi adulmecătoare, cu miros de om proaspăt, păr umed şi piele străvezie. Atât de străvezie, încât simţeam că de-abia fusese plămădită, iar degetele mi se crispau când trebuia să o iau în braţe, de frică să nu-i fac rău. După perioada petrecută în spital, timp în care copila fusese spălată cu sârg, dar şi unsă cu tot felul de creme şi soluţii cu arome pătrunzătoare, aveam să descopăr că nu numai atingerile puteau să-i facă rău, ci şi tot ceea ce cumpărasem entuziasmată înainte de naştere, de la raionul de cosmetice din magazin. Produse frumos ambalate, dar agresive, şi care pătrundeau în corpul ei micuţ tocmai prin pielea sensibilă şi plăcut mirositoare.

Pielea de bebeluş, tot o minune făcută de mama

Nu cred că sunt singura mamă care s-a mirat de perfecţiunea omului celui mic care a stat la dospit în burtă 9 luni de zile, de gropitele lui din obraji sau de smocul de păr din creştetul capului. Dacă nu toţi bebeluşii au gropiţe sau păr zburlit, pielea tuturor ajunge să fie, după câteva săptămâni de la venirea lor pe lume, la fel: gingaşă şi moale, tocmai bună ca mama să o acopere cu zeci de sărutări. Dar de ce după câteva săptămâni? Pentru că în această perioadă pe corp rămân urme albicioase de vernix, soluţia naturală unsuroasă cu rol de protecţie, pufuleţ numit lanugo, care se găseşte pe spate, pe omoplaţi sau chiar pe faţa bebeluşului, pete roşii ori mici hemangioame, dar şi bubiţe roşii numite acnee de bebeluş, care provin de la transferul de hormoni de la mamă la copil. În final, pielea poate fi asemuită cu cel mai diafan şi scump borangic din lume, a cărui textură străvezie ne învăluie ca într-o pânză fină de păianjen şi care permite ghicirea tuturor contururilor de dedesubt. Fiind atât de fină şi de preţioasă, păstrarea sănătăţii epidermei unui copilaş este o misiune de multe ori dificilă, dar nu imposibil de realizat.

Pielea nu uită niciodată

Unul dintre paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru a menţine epiderma sănătoasă pleacă din interior şi constă într-o alimentaţie cât mai echilibrată, plină de nutrienţii de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta frumos. Un alt pas important este cel care vine din exterior şi care reprezintă îngrijirea pielii. Chiar dacă acest organ – da, pielea este un organ – se află într-o permanentă regenerare, atenţia pe care trebuie să i-o acordăm trebuie să fie la fel de mare ca cea îndreptată asupra alimentaţiei, mai ales că pielea are memorie şi ceea ce se întâmplă în copilărie poate să afecteze starea de sănătate din viaţa de adult. Ca fapt divers, s-a demonstrat că o agresiune din trecut asupra pielii dintr-o anumită zonă a corpului poate fi reactivată superficial în urma unui stimul nou, iar tot o informaţie utilă este şi faptul că 80% din radiaţiile acumulate de piele, care pot provoca cancer, provin din perioada copilăriei.

Evitaţi produsele cosmetice plin de chimicale!

Faptul că pielea copiilor trece printr-o serie de modificări într-un interval destul de scurt de timp, precum şi permeabilitatea sa incredibilă fac ca modul de îngrijire să fie unul deosebit. Trebuie să evităm cu desăvârşire produsele care atacă echilibrul pielii, conţin conservanţi, coloranţi şi alte ingrediente chimice dăunătoare, al căror potenţial periculos a fost ştiinţific demonstrat. Cele mai uzitate produse de îngrijire a epidermei bebeluşului sunt soluţiile de curăţare, prezente sub forma gelurilor de duş, a şampoanelor sau a soluţiilor micelare. Deoarece frecvenţa cu care o mamă foloseşte aceste produse este destul de mare, alegerea lor trebuie să fie în deplină concordanţă cu caracteristicile excepţionale ale pielii copilaşului. Cumpăraţi produse care fie sigure şi eficace, uşor tolerate de piele şi în permanenţă monitorizate de producător. Tăiaţi de pe lista de cumpărături orice produs care conţine parabeni, fenoxietanol, clorfenezina, MIT-MCIT, formaldehidă, clorhexidină, BHT, BHA, uleiuri esenţiale sau coloranţi artificiali. Îndreptaţi-vă spre produse care au cele mai pure ingrediente active, în doze optime, şi a căror eficacitate dermatologică a fost testată în condiţii de uz real pentru fiecare produs şi pentru tipul de piele căruia îi este destinat. De preferat este să fiţi informate şi asupra gradului de toleranţă al produselor, ale căror ingrediente trebuie să aibă un pH cu valori fiziologice între 5 şi 7. Verificaţi şi dacă ele au fost supuse la teste de toleranţă şi siguranţă privind iritatia ochilor, de toleranţă a pielii sau de potenţială sensibilizare, dar şi testate pe populaţia adecvată, sub control dermatologic.

Soluţiile micelare sunt o alegere inspirată

Cele trei fetiţe drăgălaşe din familia noastră, cu pielea lor diferită, dar în continuare perfectă, m-au făcut să-mi doresc să păstrez această perfecţiune şi să încerc să evit lucrurile care îi puteau fi nocive. Cea mai bună metodă de a mă asigura că pielea copiilor mei va fi sănătoasă cât mai mult timp posibil, însă, a fost să îi acord atenţia cuvenită încă din primele zile de viaţă şi să instaurez un obicei de îngrijire deosebită a acesteia.
Clipele haioase de la baie, când cada devine un parc acvatic plin de zarvă, sunt însoţite de un gel de curăţare blând de la Bioderma, care poate fi folosit pe întreg corpul. Pentru momentele în care suntem plecate de-acasă, în schimb, dar pielea are nevoie de curăţare, eu am ales soluţia micelară, care este o metodă sănătoasă şi incredibil de uşor de folosit. În doar doi paşi, aplicare pe dischetă şi curăţare a zonei murdare (fără a necesită clătire!), pielea redevine curată şi proaspătă, iar urmele transpiraţiei care irită, dar şi agenţii nocivi din exterior, de genul prafului şi al noxelor din aer, sunt îndepărtaţi cu uşurinţă. Varianta perfectă este cea ambalată într-un flacon generos, mai mult decât suficient pentru noi toate, cu dispenser şi uşor de folosit şi care ne va fi de mare ajutor în vacanţa de Crăciun, care bate la uşă.

 

Lotiune micelara ABCDerm H2O  / Totul despre mame

 

Sunteţi în căutarea unui cadou de pus sub bradul de Crăciun?

ABCDerm H2O de la Bioderma, o soluţie micelară destinată bebeluşilor şi copiilor, este cel mai potrivit dar.

Soluţiile micelare, inventate de Laboratoarele Dermatologice Bioderma, au revoluţionat modul de curăţare şi demachiere a tenului oferind cel mai sigur şi mai blând mod de igienă. Micelele din produsele H2O  sunt  compuse din molecule biomimetice, ce imită structura celulelor pielii, oferind astfel o toleranţă perfectă cu pielea. Aceste soluţii au o capacitate fără egal de absorbţie a impurităților datorită micelelor din compoziţie, îndepărtează murdăria şi impurităţile eficient, asigură toleranţă maximă şi nu necesită clătire.

Totodată, soluţiile au fost atent monitorizate din prima clipă,  de la ingrediente, la procesul de fabricaţie şi până la produsul finit, rezultatul fiind un produs care întruneşte cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa