Magicul moment al schimbatului de scutec

Raluca Manea
schimbatul-de-scutec-totul-despre-mame

Scutecul unui bebeluş implică tot felul de chestii delicate, cum ar fi pipi, caca, pârţuri şi mirosuri neplăcute. Putem vorbi oare de momentul magic al schimbării de scutec?

Ei bine, după ce murdăria a fost înlăturată, după ce funduleţul a fost spălat şi cremuit, sunt chiar indicate câteva minute în care pielea să fie lăsată să respire. Atunci mama se transformă în zână bună, păturica absorbantă în covoraş fermecat şi magia începe…

Citește și:  Alternative pentru şerveţelele umede din comerţ

Bebeluşul adoră jocurile senzoriale

Începe cu tălpile şi degeţelele. În toate limbile pământului cred că au fost inventate cântecele şi rime pentru degetele bebeluşului: de la Degetul cel mare merge la plimbare la This little pig went to market, bebeluşul meu iubeşte aceste momente când îi fac un fel de masaj presând uşor.  Urmează  stimularea tactilă cu o mănuşă aspră, cu ceva fin, moale sau tare, urcând treptat pe tot piciorul. Mişcaţi apoi picioarele în ritm de “bicicletă”.

Gâdilă  burtica! Masaţi corpul celui mic, sau doar partea descoperită (burtică, picioare), cu puţină loţiune specială pentru copii.

Gimnastica e distractivă

Întoarce bebeluşul câteva minute pe burtică cu totul: funduleţul se va aerisi mai bine, iar bebe va avea prilejul să îşi întărească muşchii spatelui şi ai gâtului.  În primele patru luni sunt potrivite mici exerciţii de rostogolire: pur şi simplu, ridicând păturică absorbantă pentru a crea o pantă, bebeluşul va face restul rostogolirii singur. Dacă totuşi au trecut cinci luni şi el nu se rostogoleşte, arată-i cum să îşi mişte şoldurile pentru a iniţia rostogolirea.

Un pic de gimnastică a braţelor: sus-jos, încrucişat, rotiri. Poţi să le faci la început mai încet, apoi un pic mai repede. Jocul cu braţele ne-a făcut cadou primul ras în hohote al bebeluşului nostru ce mic. Dacă e mai mare, i-ar plăcea să apuce o jucărie sau o oglindă specială pentru copii.

De la două luni, prinde-i mânuţele şi ridică-l uşor în funduleţ, oferindu-i oportunitatea de a-şi susţine singur capul câteva secunde.

Degetele mâinii merită acelaşi tratament ca şi cele de la picioare. Noi alternăm rimele şi limbile, repetând masajul uşor şi stimularea tactilă. Lasă bebeluşul să îşi exerseze reflexul de prindere, apucându-ţi  strâns degetul mare.  Este un lucru foarte simplu şi la îndemâna oricui, dar foarte important, pentru că în felul acesta creierul nou-născutului învaţă unde se află mâinile şi picioarele, memorându-le pe “harta” sa internă.

Faţa se cere şi ea răsfăţată, cu jocuri fine precum Trece moşul prin salon şi apasă pe buton, cu cântecele pe care, dacă nu le cunoşti deja, le poţi învăţa cu uşurinţă de pe youtube. Mai târziu, când bebe e ceva mai mare, jocul de-a cucu-bau va fi distracţia principală. Bebeluşul nostru de 10 luni îl adoră şi îl iniţiază chiar el, folosindu-se de orice îi pică în mâna: eşarfe, păturici, hăinuţe sau scutecul curat care aşteaptă să fie folosit.

Schimbatul de scutec, un excelent prilej pentru stimularea limbajului

Denumeşte părţile corpului atingându-le uşor, cântă cântecele care să consolideze aceste cuvinte. Celebrul Head, shoulders, knees and toes din limba engleză a fost tradus în mod fericit în română astfel: Cap, umeri şi genunchi, degeţele/ Ochi şi urechi, şi gură şi nas/ Cu mânuţele arăt către ele/ Cu picioruşele fac înc-un pas!

Profită de momentele când copilul e mic şi încă nu are dorinţa de a evada prin casă în funduleţul gol. De pe la şapte luni copiii mei au început să protesteze la schimbat şi tare bine mi-a prins arsenalul acesta de cântece  şi jocuri. N-aş mai fi putut schimba copiii fără ele!

Schimbatul scutecului va dura poate cu cinci minute în plus. Dar sunt cinci minute de fericire pură, cinci minute de prim romantism pe care i le faci cadou celei mai iubite făpturi: copilul vostru. Oare nu e asta cea mai înaltă formă de magie?

Citește și:
Cum prevenim iritațiile de scutec
Călcăm hainele bebeluşului sau nu?
Adevărul despre scutecele refolosibile

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa