Lucruri de care are nevoie un bebeluş care se naşte vara

Raluca Dumitrică

Mai ai puțin până naști. Cu siguranță, bagajul este de mult gata – făcut și refăcut de zeci de ori. Mereu îți pui întrebarea: oare ai tot ce-ți trebuie? Care sunt acele lucruri de care are nevoie un bebeluș care care se naște în anotimp călduros?

Doi dintre cei trei copii ai mei sunt născuţi vara. La primul copil, necesarul pentru venirea lui pe lume a fost atent pregătit, ca să nu ratez nimic din ceea ce ar fi avut el nevoie. De aceea, pentru organizarea trusoului fetiţei celei mari am disecat toate forumurile mămiceşti ale vremii şi am făcut liste detaliate cu ceea ce urma să cumpărăm, să nu-i lipsească nimic puiului nostru proaspăt venit pe lume. După ce a trecut ceva vreme de la acest moment şi mai ales după venirea pe lume a mezinei, născută tot în sezonul estival, ne-am dat seama că multe dintre lucrurile achiziţionate prima dată au fost pur şi simplu inutile. Aşadar, banii alocaţi lor au cam fost irosiţi. Iată care cred că sunt acele lucruri de care are nevoie un bebeluş care se naşte vara!

1.Un pled subţire, din fibre naturale

Pledul acesta, confecţionat din fibre naturale, ne-a fost de mare ajutor la început. L-am folosit atât pe post de păturică, la somn, de pled de pus în cărucior şi de pavăză împotriva vântului, atunci când bebe era în braţe. Noi ne-am descurcat foarte bine cu un cearşaf de mici dimensiuni, asemănător cu o faţă de pernă pentru o pernă mai generoasă, făcut din bumbac sau finet, cumpărat dintr un magazin de decoraţiuni interioare. Dacă vi se pare că unul e prea puţin, puteţi să luaţi chiar două – trei, să aveţi de schimb când primul e la spălat.

2. Câteva body-uri

Printre acele lucruri de care are nevoie un bebeluș care se naște vara se află și body-urile. Ele mi se par cea mai utilă piesă de vestimentaţie pentru un bebe, fie că aceste articole drăgălaşe sunt cu mânecă lungă, fie că sunt cu bretele, tip maiou. Sunt practice, uşor de depozitat şi de transportat, se spală uşor şi ţin bine scutecul la locul lui. Ba se şi asortează cu multe alte piese de îmbrăcăminte :).

Un pont de existenţa căruia mi-ar fi plăcut să ştiu şi eu la primul bebe este să nu vă aruncaţi în magazin spre a cumpăra un teanc de body-uri şi multe alte haine drăgălaşe, care vă fac cu ochiul. 1) copilul creşte fenomenal de mult în primele trei luni –  de la o săptămâna la alta hainele îi rămân mici, pe cuvânt – aşa că nu are rost să investiţi în multe articole de îmbrăcăminte; 2) veţi primi de la cunoscuţi, rude şi prieteni o mulţime de hăinuţe necesare primelor luni şi chiar nu are rost să cheltuiţi sume generoase la acest capitol.

3. Un gel de duş pentru corp şi păr

Un astfel de produs cosmetic multifuncţional se dovedeşte a fi arhisuficient pentru primele luni de viaţă ale celui mic. Da, e tentant să luaţi tot felul de creme, loţiuni, şampoane şi parfumuri, dar, cu excepţia recomandărilor specifice venite din partea pediatrului, un nou-născut nu are nevoie de toate astea. Epiderma copilaşului este foarte subţire şi permeabilă, iar toate produsele folosite în exces pot să o agreseze inutil.

4. O mini trusă de igienă

Adică o trusă formată din beţişoare de urechi care pot fi folosite în mai multe situaţii, o cremă pentru iritațiile de scutec, o forfecuţă pentru unghii, nişte comprese sterile, ser fiziologic şi o sticluţă de betadină, pentru buric. Pentru un bebeluş care se naşte vara acestea toate sunt suficiente la început. Medicul pediatru poate sfătui părinţii să mai adauge câte ceva la trusă, după caz.

5. Scutece şi iar scutece

Fie că sunteţi adepţii scutecelor textile, fie că ai scutecelor clasice, nu uitaţi să aveţi un stoc bine pus la punct pentru nou-născut. În primele luni de viaţă, un bebeluş poate să aibă nevoie să fie schimbat şi de 8-10 ori pe zi, aşa că nu e prea roză situaţia când scutecele se termină şi rămâneţi descoperiţi.

6. Un cărucior sau un mijloc de purtare

Pentru început, un mijloc flexibil şi uşor de purtare, precum sling-ul sau wrap-ul, pare să fie cea mai bună metodă de a vă deplasa cu cel mic, atât pe distanţe scurte sau mai lungi, cât şi în casă, atunci când ai multă treabă, iar bebe poate fi şi el părtaş la activităţile zilei. Dacă nu vă surâde această variantă, achiziţionaţi un cărucior. Există acum şi cărucioare uşoare, cu pliere tip umbrelă, care se pot folosi foarte bine încă de la naştere, pentru că au un spătar care se întinde perfect la orizontală.

Ce i-ar mai trebui bebeluşului în afară de toate astea? Nişte braţe pufoase, o tonă de pupici şi muuultă iubire din partea tuturor! Exact, lucrurile care costă cel mai puţin dintre toate!

Dacă ți s-a părut util acest articol despre lucruri de care are nevoie un bebeluș care se naște vara, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa