Locurile delicate ale bebelușului

Alexandra Ion

Tot corpul bebelușul este foarte sensibil, dar trebuie să ții seama, în mod special, de locurile delicate ale bebelușului.

Copilul în primele lui 3-4 luni de viață este într-o continuă evoluție și adaptare la viața extrauterină, maturizarea sa, în momentul nașterii, fiind incompletă. Aceasta face ca locurile delicate ale bebelușului să fie cu adevărat foarte delicate.

Ochii

În prima lună de viață, nou-născutul, inclusiv cei născuți la termen, nu are secreție lacrimară, deci, atunci când plânge nu are lacrimi. Aceasta face ca ochii micuțului în primele săptămâni de viață să nu beneficieze de rolul protector al lacrimilor, care curăță ochii în mod natural.

Pentru a preveni conjunctivitele și alte probleme, ochii copilului mic trebuie curățați în fiecare zi. Folosește ser fiziologic sau apa fiartă și răcită și tampoane sterile. Nu folosi același tampon pentru ambii ochi și șterge ochiul copilului de la baza nasului la coada ochiului, niciodată invers.

Dacă apar cruste sau secreții, folosește o pipetă fără vârf și pune una-două picături de ser fiziologic în comisura interioară a ochiului (lângă nas) în timp ce ții capul copilului ușor înclinat astfel încât picăturile să spele ochiul și să curgă pe la coada ochiului. Serul fiziologic are o compoziție similară cu a lacrimilor și nu-l deranjează.

Urechile

Niciodată nu folosi bețe de urechi. Cerumul din urechi apare abia după vârsta de două luni, ceea ce face ca urechile să fie foarte vulnerabile la apă. Ferește-i urechile de apă. Simpla întoarcere a capului de pe o parte pe altă poate elimina picăturile de apa din urechea bebelușului.

Citește și: NU bețișoarelor de urechi.

Șterge-i urechile (doar partea externă) cu un colț moale al unei cârpe de bumbac. Ai mare grijă de pielea din spatele urechii. Umezeala acumulată acolo poate provoca iritații.

Nasul

Nou-născuții respiră numai pe nas, neavând abilitatea de a respira pe gură. Nu te speria de strănutul bebelușului! Este binevenit, pentru că este modul bebelușului de a-și curată nasul. Nasul, unul din locurile delicate ale bebelușului poate fi curățat cu pompițe de aspirație manuale.

Citește și: Batista bebelușului: pro sau contra?

Nu folosi bețe sau tampoane de vată înfășurate pe bețe de chibrit pentru a curața nasul copilului, niciodată. Pentru un bebe cu nas curat este important să păstrezi o bună umiditate a aerului din încăperea în care stă acesta, iar aceast demers este de cele mai multe ori mai mult decât suficient.

Buricul

Crusta ombilicului cade la 12-14 zile după naștere, însă îngrijirea buricului trebuie să continue până la vindecarea completă (până la o lună). Ombilicul se poate infecta, mai ales când această zonă este mai tot timpul umedă. De aceea, trebuie să o cureți cu atenție și să ai grijă să o menții mereu uscată. Buricul bebelușului se curăță în fiecare zi cu un tampon steril îmbibat cu alcool medicinal. În plus, buricul în primele două săptămâni de viață trebuie să stea descoperit (deseori scutecele acoperă buricul și mențin un mediu umed, nerecomandat), în contact cu aerul cel puțin o oră pe zi. Îl poți ține pe cel mic cu burtica descoperită când îl alăpezi sau când îi faci masaj.

Cutele pielii

Acestea sunt locurile cele mai expuse ale pielii bebelușului. Cutele din jurul gâtului, cutele de la mâini și picioare trebuie bine șterse de apă, după baie. Umezeala poate favoriza iritațiile și dermatitele. La bebelușul mic iritațiile sunt foarte posibile din cauza frecării produse de scutece și hăinute. Alege numai hăinuțe de bumbac și fibre naturale, cu textură moale. Taie etichetele și controlează mereu dosul hăinuțelor să nu aibă părți tari, aspre, care l-ar putea irita sau necăji pe cel mic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa