La plimbare în spinare

TOTUL DESPRE MAME

Avantajele purtării copilului (babywearing-ului) sunt numeroase și merită luate în considerare când luăm decizii legate de transportul copilului.

  • Copilul purtat se simte în siguranță alături de un părinte căruia îi simte mișcările și bătăile inimii. Această nevoie este foarte intensă în primele luni de viață când bebelușul încă se află în tranziție între viața în corpul mamei și viața în afara lui. Purtatul copilului, chiar și în casă, este o alternativă la ținutul în brațe care obosește excesiv mama (mai ales spatele și brațele mamei au de suferit).
  • În afara casei, copilul purtat este ferit de contactul nedorit cu persoane străine care nu înțeleg că un bebeluș de câteva luni este foarte sensibil, fizic și emoțional, și nu poate fi atins fără permisiunea mamei. Dacă vecinele se vor repezi fără jenă la cărucior să îl pupe și să îi îndese bani în scutec, după cum e tradiția, cu greu vor îndrăzni să facă asta dacă bebelușul se află lipit de mamă. Spațiul intim al unui adult este respectat ceva mai mult decât cel al unui copil.
  • Purtatul copilului ajută la crearea atașamentului dintre părinte și copil (bonding). Dragostea dintre copil și părinte, dragostea maternă (http://totuldespremame.ro/nasterea/dupa-nastere/instinctul-matern-doar-un-mit) nu apare întotdeauna odată cu copilul, contrar așteptărilor nerealiste ale tinerilor părinți și ale celor din jurul lor. Uneori, dragostea vine cu timpul, se construiește mai greu, iar acest lucru poate fi foarte frustrant și neliniștitor pentru părinți. Purtatul copilului este unul din acele lucruri care te vor ajuta, și pe tine și pe tatăl copilului, să vă conectați mai repede și mai natural cu noul membru al familiei.
  • Purtatul copilului este o metodă mult mai confortabilă de a parcurge orașul. Toate locurile interzise pentru căruț, troleibuze, scări abrupte, unele magazine, trotuare ocupate de mașini devin accesibile dacă bebelușul e lipit de tine. În primele luni după naștere e ca și cum ai avea din nou, pentru câteva ore, burta de gravidă.
  • Copilul participă semi-activ la toate acțiunile tale, observă cu interes lumea de la înălțimea ta și are parte de diversitate. Așezat în cărucior (mai ales în primele luni când stă numai pe spate), copilul este pasiv și, de multe ori, are acces la un peisaj foarte limitat: privește în sus și cam atât. Se plictisește, plânge, plimbarea este compromisă. Cunoașteți scenariul?
  • Pentru copiii mai mari, purtatul în spate e o metoda bună de a depăși oboseala temporară. Nu mai e cazul să cari căruțul după tine tot timpul, copilul are doi-trei ani deja, dar cere totuși să fie luat în brațe destul de des. Uneori e oboseală, alteori e doar nevoia de a fi lângă tine. Pentru ambele situații, purtatul copilului este soluția ideală.
  • Purtatul copilului este o soluție ingenioasă pentru a rezolva diverse activități în casă și a satisface în același timp nevoia copilului de contact. Fie că trebuie să pregătești rapid cina sau copilul cel mare vrea să se joace cu tine, bebelușul poate sta lipit de tine în timp ce faci toate aceste activități.

Există desigur și câteva lucruri la care trebuie să fim atenți atunci când alegem să ne purtăm copiii. E important să nu fi avut probleme cu spatele înaintea sau în timpul sarcinii, căci purtatul copilului, oricât de ergonomică ar fi metoda aleasă, este o sarcină în plus pentru spatele, umerii și șoldurile părinților. Orice sistem alegem, trebuie sa ne asigurăm că stăpânim foarte bine metoda de fixare. Siguranța copilului depinde de o poziționare corectă, iar unii părinții găsesc dificil de învățat cum se leagă wrap-ul, de pildă. Și, pentru că se comercializează și dispozitive de purtat care nu sunt perfect sigure și sănătoase pentru cei mici, trebuie să investim niște timp și să ne informăm despre cum trebuie să arate un dispozitiv în care copilul stă corect. (Pe scurt, copilul trebuie să stea întotdeauna cu fața înspre părinte, nu înspre exterior, iar bazinul său trebuie să fie susținut, astfel încât poziția în care stă să fie de broscuță: cu genunchii mai sus decât fundulețul.)

Nu vă grăbiți însă să aruncați căruciorul la gunoi. Căruciorul rămâne o metodă eficientă de a transporta copilul, mai ales, după părerea mea, după împlinirea vârstei de un an și a greutății de 10-12 kg. În plus, căruciorul este un ajutor de nădejde pentru căratul cumpărăturilor. E important însă să știm că avem și alte opțiuni, că nu suntem condamnați să împingem căruciorul într-un vacarm de claxoane și fum. Copiii se plictisesc repede și faptul că avem mereu mai multe variate la îndemână ne face pur și simplu viața mai ușoară și mai ușor de… purtat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa