Iritația în zona genitală la copii. Există patru tipuri. Cum arată și cum se tratează fiecare

Erupțiile cutanate în zona genitală reprezintă simptome ce nu pot fi ignorate, motiv pentru care trebui să afli câteva trucuri ce te vor ajuta să alini disconfortul copilului.

Ramona Dinescu

De iritația în zona genitală, sau de dermatita de scutec, suferă cel puțin 50% dintre copii, conform doctoriței Sarah Kolman, unul dintre cei mai buni specialiști americani în pediatrie.

Iritația în zona genitală nu este o glumă, iar motivul pentru care este atât de des întâlnită, este unul bine întemeiat.

Pielea bebelușilor este din punct fiziologic diferită de cea a copiilor mai mari sau a adulților, în termeni de structură, compoziție și funcționalitate. Acest lucru face ca pielea celor mici să fie mult mai vulnerabilă la iritații și alte probleme dermatologice.

Erupțiile cutanate în zona genitală reprezintă simptome ce nu pot fi ignorate, motiv pentru care trebui să afli câteva trucuri ce te vor ajuta să alini disconfortul copilului.

Există mai multe tipuri de dermatită de scutec

Știai, de exemplu că sunt mai multe tipuri de dermatită de scutec? Ei, bine, se cunosc vreo patru, iar, uneori, o cremă pentru zona scutecului sau o pudră de talc nu este eficientă pentru a trata unele forme de iritație în zona genitală.

De fapt, dermatita de scutec poate reprezenta o adevărată provocare din punctul de vedere al tratamentului dacă nu este identificată cu exactitate. Trebuie să ai în vedere că fiecare copil este diferit și de aceea, spune Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, în orice situație, trebuie să ceri sfatul medicului pentru că simptomele unei iritații în zona genitală pot fi extrem de supărătoare și deranjante pentru cel mic.

Patru tipuri de iritație în zona genitală la copii

1.Dermatita de contact

Cauze: scutecele de unică folosință. Acest tip des întâlnit de iritație apare pe fondul pielii mereu umede (umezeală provocată de urină și materiile fecale) ce se menține așa din cauza scutecului.

Cum arată? De obicei, pielea este înroșită și ușor umflată de-a lungul scutecului, în jurul buricului și în jurul picioarelor.

Ce poți încerca? Lasă-l pe cel mic să stea cât mai mult timp fără scutec pentru a păstra pielea curată și uscată. În plus, încearcă să folosești șervețele umede fără alcool sau parfum deoarece aceste substanțe usucă și irită pielea foarte tare. Crema pentru zona scutecului trebuie aplicată în strat gros, iar aceasta trebuie să conțină oxid de zinc.

2. Candidoza cutanată

Cauze: infecția cu candidoză, o ciupercă ce crește rapid în mediul umed și călduț, iar zona scutecului reprezintă locul perfect pentru ea. Deși candida reprezintă o parte a microbilor ce trăiesc în mod normal pe pielea noastră, înmulțirea se produce atunci când există un dezechilibru la nivelul acestor microbi.

Diarea, scaunele acide, amoniacul din urină, scutecele prea strânse și reacțiile pielii la săpun sau alte produse de curățare a hainelor pot contribui la candidoza cutanată. În plus, candidoza cutanată poate reprezenta semnul unui dezechilibru microbian la nivel intern, gastrointestinal.

Cum arată? Candidoza cutanată face ca pielea de pe pliurile picioarelor, de pe funduleț, testicule sau vulvă să fie roșie și ușor umflată. Iritația nu ia forma scutecului ca în cazul dermatitei de contact. Pot fi prezente ulcerații, blistere, răni cu puroi. Un semn distinctiv al candidozei cutanate este prezenta unor mici erupții roșiatice localizate în jurul erupției principale.

Ce poți încerca? Cere sfatul medicului pentru a afla diagnosticul corect. Acesta ar putea să-ți prescrie un medicament antifungic, pe lângă o dietă sănătoasă și probiotice pentru menținerea unei microflore intestinale sănătoase.

3. Dermatita alergică de contact

Cauze: alergii sau factori iritanți. Acest tip de iritație în zona genitală este cauzată de răspunsul alergic la contactul cu un factor iritant. Ar putea fi o alergie la chimicalele și materialele din care este confecționat scutecul, șervețele umede, crema pentru zona genitală, loțiunea, săpunul, șamponul sau detergenții de rufe. Conservanții și parfumurile reprezintă factori alergenici frecvenți în cazul bebelușilor.

Cum arată? Acest tip de iritație este mai greu de identificat însă apare ca o roșeață și pot exista zone unde pielea pare uzată, tăbăcită. Cel mai adesea, fundulețul bebelușului este roșu și iritat, dar poate apărea oriunde alergenii intră în contact cu pielea.

Ce poți încerca?

Va trebui să faci muncă de detectiv ca să-ți dai seama la ce este alergic copilul. Cremele antifungice sau cele cu oxid de zinc s-ar putea să nu fie foarte eficiente în acest tip de iritație. Trebuie să iei la mâna lista de ingrediente și să-ți dai seama care ar putea să cauzeze o alergie cutanată celui mic.

De ce e pielea atât de importantă?

Straturile pieliiConţineLa ce ajută
Epiderm (la exterior)Celule epiteliale pline de keratină (proteină ce conferă rezistenţă)
Melanocite – sinteză de melanină
* Protecţie mecanică şi chimică
*Sinteză de vitamina D
*Protecţie împotriva razelor UV
DermVase de sânge, glande sudoripare, receptori, nervi, glande sebacee, rădăcina firului de păr, fibre elastice de colagen* Cedează căldură prevenind supraîncălzirea
* Cel mai mare organ de simţ
* Hrăneşte epidermul
HipodermDepozit de lipide,fibre de colagenIzolează termic

4. Dermatita bacteriană

Cauze: bacterie. Cele mai comune bacterii în cazul dermatitei bacteriene sunt Stafilococul auriu și Streptococul de tip A. Iritațiile bacteriene apar adesea când pielea este deja afectată și prezintă mici leziuni din cauza frecării pe fondul unei dermatite non bacteriene.

Cum arată? În cazul iritației cauzate de stafilococ: blistere mai mici sau mai mari, pline cu puroi, ce se rup ușor și care vor forma o crustă de culoarea pielii. În cazul infecției cu streptococ: o iritație de un roșu aprins, bine definită în jurul anusului (arată adesea ca un inel) ce se poate extinde către perineu (locul dintre anus și organele genitale).

Vei putea observa mici leziuni sau tăieturi la nivelul anusului, lucru ce ar putea explica prezența unei cantități mici de sânge în scaun. Infecțiile cu streptococ pot apărea și la copii mai mari. Provoacă mâncărimi mari și de obicei se lasă cu durere atunci când copilul face caca.

Ce poți încerca? Trebuie să ceri sfatul medicului pediatru. Infecțiile bacteriene se tratează de obicei cu antibiotic și pot escalada repede dacă nu se aplică tratamentul adecvat.

Tratament și prevenție pentru dermatita de scutec

Tratamentul constă în aplicarea locală a ceaiului de muşeţel răcit, în care se pun două linguri rase de bicarbonat de sodiu alimentar. Acest tratament este eficient dacă mama întrerupe utilizarea scutecelor de unică folosinţă până la vindecare, permiţând aerisirea zonei iritate.

În cazul unor forme mai severe, este necesar un consult dermatologic care va preciza dacă este numai o leziune de iritaţie locală (dată de scutece) sau este vorba despre asocierea a două boli (iritaţie plus suprainfecţie).

Ca mijloc de prevenţie a dermatitei la scutec îţi recomandăm uleiurile speciale pentru bebeluşi.

Aşadar, unge-l imediat după baie pentru a crea o barieră (lipidică) de protecţie a pielii faţă de urină sau materii fecale. Totodată, aceasta este o formă de protecţie şi pentru a diminua frecarea scutecului de pielea sensibilă. De asemenea, schimbă-l cât mai repede posibil după orice „treabă mică” sau „mare”, indiferent de cantitate!

E ultima dată când copilul tău are o iritație în zona genitată! Și știi de ce? Pentru că ești la un click distanță de cea mai bună carte la nivel mondial despre îngrijirea copilului. Comandă acum „Cartea bebelușului” și spune adio grijilor legate de creșterea puiului tău în primii ani de viață!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa