Ce trebuie să știi despre îngrijirea copilului prematur

Bucuria și îngrijorarea se împletesc strâns în viața părinților cu un bebeluș născut înainte de termen. Iată ce trebuie să știi când ajungi cu bebe acasă.

Alexandra Ion
îngrijirea copilului prematur
Îngrijirea copilului prematur trebuie să țină cont de un șir de reguli. Odată respectate, copilul va recupera rapid în greutate și dezvoltare.

Îngrijirea copilului prematur este o provocare dar, cu puțină atenție și respectarea unor reguli, perioada mai grea de la început poate fi depășită.

Un prematur rămâne în maternitate mai mult decât copiii născuți la termen și primește îngrijiri specifice până în momentul în care atinge greutatea de 2500 de grame. Acesta este pragul care permite externarea copilului. Îngrijirea specială trebuie urmată și acasă.

Îngrijirea copilului prematur: Contactul direct și constant dintre mamă și copil

Mama are capacitatea de a calma, liniști și oferi senzația de siguranță și liniște copilului prematur. Mai mult, purtarea bebelușului în sistem reconstituie mediul intrauterin cu care este obișnuit. Acest mod de purtare este numit de expertul nr 1 în alăptare, dr. Jack Newman, ” îngrijire de tip cangur”, pe care o recomandă a fi aplicată încă din spital.

Îngrijirea de tip cangur ar trebui să fie standardul pentru copiii prematuri. Această metodă de a menține temperatura, stabilitatea metabolică și interesul nou-născuților pentru alăptare este superioară îngrijirii la incubator, având de asemenea ca rezultat o atașare la sân mai timpurie și o alăptare mai lină.

Dr. Jack Newman în Ghidul pentru alăptare

Beneficiile purtării bebelușului prematur în sistem de purtare, după Dr. Newman

  • temperatura corpului este menținută mai bine în variații normale
  • copilul este mai puțin stresat
  • este mai puțin predispus la o scădere a glicemiei
  • copilul se va coloniza cu bacteriile mamei și astfel va avea un sistem imunitar mai puternic
  • creierul copilului se dezvoltă mai bine
  • la îngrijirea tip cangur, bebelușul simte mirosul mamei, îi aude vocea, îi simte pieptul mișcându-se și are ocazia de a încerca să se atașeze la sân, ceea ce favorizează inițierea alăptării.
  • copilul are mai multe șanse să fie alăptat exclusiv în spital și acasă. Îngrijirea de tip cangur stimulează dorința mamei de a alăpta și volumul de lapte pe care îl produce.

Alăptarea bebelușului prematur

Micuțul trebuie neapărat alăptat și aceasta din mai multe motive:

  • sistemul digestiv extrem de fragil fiind compatibil perfect cu laptele matern care este adaptat să susțină dezvoltarea copilului născut înainte de termen. Laptele matern este considerat de medicii neonatologi un miracol pentru copilul prematur oferindu-i acestuia suportul maxim de care are nevoie. Laptele matern are toți nutrienții, îl hidratează corect și îl ferește de orice complicații intestinale – diaree, constipație.
  • laptele matern protejează împotriva infecțiilor. Acest lucru este crucial pentru un nou-născut foarte mic aflat într-o unitate de terapie intensivă neonatală unde infecțiile se pot împrăștia rapid.
  • laptele matern conține factori de creștere care ajută la hrănirea și dezvoltarea corpului copilului.
  • laptele matern variază în conformitate cu vârsta sarcinii. Acesta conține tot ce este necesar pentru copil în momentul în care are nevoie.
  • CITEȘTE MAI MULT: Ce conține laptele matern și de ce e greu de replicat într-o formulă

Dacă un copil născut la termen va fi alăptat la cerere, un prematur trebuie alăptat mult mai des, intervalul optim fiind de 2-3 ore.

Deseori acesta adoarme la sân, iar mama îl poate stimula ușor pentru ca masa la sân să fie cât mai completă. Cu toate acestea o repriză de supt, la prematur nu va fi niciodată mai lungă de 15, maximum 20 de minute, în primele 6-7 săptămâni de viață pentru că micuțul obosește foarte repede.

Recomandări în alăptare din experiența personală!

Fetița mea a fost un copil prematur. Medicul neonatolog care a îngrijit-o mi-a dat unul din cele mai bune recomandări legate de modul de alăptare al prematurilor. Vi-l spun și vouă! Bebe trebuie pus mereu la sânul de la care a supt ultima dată, pentru circa 10 minute, apoi la celălalt sân (mult mai plin) pentru următoarele 5-10 minute, la fiecare masă. Explicația este aceea că la prima parte a mesei este odihnit și va suge lapte mai consistent, iar la finalul mesei când obosește va suge mai ușor lapte mai puțin dens. Între mese sânii se umplu diferit, iar laptele matern este ”împărțit”, la început cel subțire bogat în apă pentru hidratarea copilului, iar în partea a doua a mesei cel mai dens care hrănește. La fiecare masă bebe trebuie să sugă din ambii sâni!

Până la 8-10 săptămâni nu vei ști că ai un copil în casă, dacă este alăptat corect și bine îngrijit. Bebelușii dorm mult și sunt foarte cuminți. În aceste condiții pe lângă legea de bază care spune că proaspăta mamă trebuie să doarmă când bebe doarme, mai adaug una: ține-ți puiul în brațe cât de mult se poate! Este calea care îl ajută să crească! Nu uita că a venit pe lume prea devreme și-ți duce dorul. A fi ținut în brațe de mama sa și a fi alăptat este tot ce are nevoie!

Somnul copilului pretermen

După alăptat somnul este cel mai important suport pentru dezvoltarea prematurului. În primele săptămâni acesta doarme aproape tot timpul, perioadele de activitate fiind suprapuse cu mesele la sân, baia și masajul.

Atenție la sindromul morții subite

Nou-născuții prematuri au un risc mai ridicat de sindrom de moarte subită. De aceea, pentru reducerea riscului, pediatrul William Sears, în Cartea Bebelușului, recomandă următoarele:

  • ai grijă de tine și de sănătatea ta pe perioada sarcinii
  • nu fuma și nu lăsa pe alții să fumeze în preajma bebelușului (în casă sau afară)
  • pune copilul să doarmă pe spate (excepție: nou-născuții prematuri aflați încă în spital pot fi puși să doarmă pe burtică pentru a-i ajuta să respire mai eficient)
  • alăptează
  • evită supraîncălzirea copilului în timpul somnului
  • dormi împreună cu bebelușul

Ambientul din camera unde stă bebelușul

Este esențială păstrarea unei temperaturi optime în camera prematurului. Dat fiind faptul că stratul adipos este insuficient dezvoltat, mecanismele de termoreglare sunt incapabile să mențină o temperatură constantă, astfel că bebe se poate încălzi sau îi poate fi frig foarte repede. Cel mai bine mama poate testa temperatura copilului cu degetul la ceafa copilului. Diferențele sunt percepute ușor.

Un alt element care contează atât pentru procesul de termoreglare dar și pentru sănătatea plămânilor copilului este umiditatea din cameră. Un aparat care măsoară temeperatura și umiditatea (termometru și higrometru) o să-ți indice valorile din cameră. Temperatura optimă este de 20-24 de grade, iar umiditatea între 40 și 60 la sută. Iarna aerul este mai uscat din cauza caloriferelor fierbinți, de aceea este necesar să folosești un umidificator.

Igiena bebelușului născut prematur

Pielea bebelușului prematur este, evident imatură, iar îngrijirea acesteia este un alt element esențial mai ales în primele 10-12 săptămâni de viață. Baia cu apă la temperatura corpului în camere bine încălzite este ideală pentru dezvoltarea și tonifierea musculaturii. Poți folosi săpunuri naturale, dar cu multă zgârcenie, iar masajul bebelușului se va face numai cu uleiuri non-alergene. Masajul trebuie să fie blând, dar complet în fiecare zi.

Alege scutece pe măsură și îngrijește foarte bine zona feselor pentru a preveni iritațiile de scutec. Folosește numai haine de bumbac, pe care trebuie să le schimbi zilnic, și care trebuie spălate cu săpun natural și neapărat călcate, cel puțin în primele două luni de viață ale prematurului.

Ține minte despre bebelușul prematur:

– este considerat prematur, copilul care vine pe lume în intervalul dintre săptămâna a 22 și a 37 de sarcină, iar gradul de prematuritate este stabilit de medicul neonatolog;
– majoritatea copiilor născuți după săptămâna 33 de sarcină nu au probleme majore legate de prematuritate;
– copilul născut prematur este considerat de medicul pediatru prematur, până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.
– copilul prematur riscă numeroase probleme de dezvoltare în primii ani de viață, dar se consideră – și cazuistica a dovedit asta – că un prematur care vine pe lume cu o greutate de cel puțin 2000-2300 de grame va avea o dezvoltare normală fără riscuri majore.

Citește și:

Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină

Când facem ecografii în sarcină

Ghidul dimensiunilor fătului în timpul sarcinii

Etapele dezvoltării copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa