Mituri şi adevăruri despre pantofii pentru copii. Să fie rigizi sau moi, cu talonet sau fără?

Mihaela Călin
pantofi-noi-totul-despre-mame

Rigizi sau moi, cu talonet sau fără? Cum ar trebui să fie primii pantofi pe care îi poartă un copil pentru a avea în viitor picioare sănătoase şi postură corectă. Nu este suficient să mergeţi la magazin, să probaţi mai multe perechi şi să plecaţi acasă cu acei pantofi care i se potrivesc copilului şi care arată bine. Pantofii pentru copiii mici ar trebui să îndeplinească o serie de condiţii, pentru a nu afecta dezvoltarea picioarelor, spune dr. David P. Roye, specialist în pediatrie ortopedică la Columbia Presbyterian Hospital din New York. Mai jos găseşti mituri şi adevăruri despre pantofii pentru copii.

Adevăr: Trebuie să cumperi pantofii împreună cu copilul, nu cu un băţ în mână.

La alegerea încălţămintei nu este vorba doar de lungimea piciorului, dar şi de formă. Un picioruş mai dolofan necesită mai mult spaţiu în pantof, mai ales pe părţile laterale, în timp ce pantofii pentru un picior îngust ar trebui să fie, de asemenea, mai înguşti.
Este important ca cel mic să aibă libertatea de a-şi mişca degetele – vârful pantofului ar trebui să fie lat şi înalt. Partea din faţă şi din spate a pantofilor ar trebui să fie uşor ridicate, deoarece facilitează rularea piciorului în timpul mersului pe jos. De aceea, trebuie să încercaţi pantofii pe copil, nu să-i luaţi măsura acasă şi să mergeţi cu un băţ în magazin. Înainte de a plăti pentru modelul ales, lăsaţi copilul să stea un timp încălţat. Dacă poate să stea pe călcâie, înseamnă că pantofii sunt buni şi nu-i împiedică mişcările. Dacă dimpotrivă, în timp ce copilul stă pe călcâie, piciorul se duce într-o parte, probabil că acei pantofi sunt prea rigizi.

Mit: Pentru un copil care învaţă să meargă, pantofii ortopedici sunt cei mai buni.

Doar un chirurg ortoped poate decide dacă este nevoie de încălţăminte cu talonet.
Când mergeţi să cumpăraţi încălţăminte pentru copil, faceţi abstracţie de faptul că acesta are piciorul plat – este cazul tuturor copiilor până la vârsta de 4 ani, deoarece bolta piciorului este acoperită cu grăsime, care dispare odată cu creşterea piciorului.

Adevăr: PANTOFII PENTRU COPII. Cu cât talpa este mai moale, cu atât mai bine.

Ideea este ca cel mic să se simtă ca şi cum ar fi desculţ şi atunci când poartă pantofi – adică foarte aproape de pământ. Un pantof bun ar trebui să fie aproape imperceptibil pe picior. În practică acest lucru înseamnă că talpa trebuie să fie durabilă, dar moale şi flexibilă. Acest lucru este, de asemenea, important pentru muşchii piciorului – în pantofii cu talpă groasă muşchii nu se pot dezvolta în mod liber. Puteţi verifica în felul următor dacă talpa este suficient de flexibilă: apucaţi pantoful cu o singură mână, din faţă şi din spate şi strângeţi-i, ca atunci când vreţi să stoarceţi ceva.

Mit: PANTOFII PENTRU COPII. Copilul poate purta încălţămintea rămasă de la fratele mai mare.

Nu încălţaţi niciodată copilul cu pantofi folosiţi, chiar dacă aveţi acasă o mulţime de pantofi rămaşi de la fratele mai mare. Încălţămintea trebuie să fie nouă, pentru că centrul lor se adaptează la forma piciorului primului proprietar. Şi fiecare copil are piciorul diferit – chiar şi o uşoară deformare a căptuşelii îl va determina pe cel mic să calce aşa cum îi permite pantoful, nu aşa cum ar trebui.

Adevăr: PANTOFII PENTRU COPII. Contează materialul din care sunt făcuţi pantofii

Încălţămintea pentru copii trebuie să fie aerisită, pentru ca piciorul să nu transpire. Prin urmare, este important să vă uitaţi după pantofii din piele sau ţesături naturale (de ex. bumbac).

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa