Renunțați la bețișoarele de urechi!

Alexandra Irimiea

Igiena bebelușului la baie este esențială. Orice părinte este meticulos, dar, din prea multă grijă pentru a fi curat corpul copilului, poate greși.

Să ridice mâna cine (mai) folosește bețișoare de vată ca să curețe urechile bebelușului. Majoritatea le-am folosit, cel puțin o dată, în igiena noastră sau a copiilor, însă este un obicei nu doar greșit, ci și periculos.

E adevărat că și noi, ca adulți, simțim nevoia să ne ștergem urechile după baie. Excesul de apă ne incomodează, ca să nu mai vorbim de excesul de ceară. Și-atunci credem că este perfect normal să procedăm la fel și când vine vorba despre igiena bebelușului la baie.

Cei mai mulți părinți apelează la clasicele bețișoare de vată, unele speciale pentru copii, cu opritor. Însă nici acestea nu sunt bune! Chiar dacă textele de marketing le prezintă ca fiind ideale, sunt riscante. Folosirea lor te poate trimite la spital!

Igiena bebelușului la baie și obiceiul de a folosi bețișoare de urechi

Părinții au fost avertizați în nenumărate rânduri să nu folosească bețișoare de vată pentru a curăța urechile copiilor, însă acest obicei de igienă se dovedește a fi în continuare o problemă.

Un studiu publicat în „Jurnalul de Pediatrie“ arată că din 1990 și până în 2010, peste 230.000 de copii din SUA au ajuns la urgențe din cauza rănilor provocate de bețișoarele de urechi, scriu cei de la PopSugar.com.

Deși studiul a cuprins copii cu vârste de până în 18 ani, 67% dintre aceștia erau mai mici de 8 ani, iar rănile cele mai grave au fost provocate copiilor de până în 3 ani.

Diagnosticul care se pune de regulă în camera de urgență este: „prezența unui corp străin și perforarea membranei timpanului“. Adică o parte din acest bețișor de vată a rămas blocat în canalul urechii, provocând deteriorarea timpanului.

Dacă nu se intervine rapid, împingerea unui bețișor de vată în urechea copilului sau chiar a adultului poate duce la pierderea auzului, amețeală, sângerare și durere, se mai arată în studiu.

Iată o problemă care poate fi evitată foarte ușor! Nu folosi bețișoare de vată nici pentru igiena bebelușului la baie, nici pentru a ta. Iar dacă ai cumva astfel de produse în casă, nu le lăsa la îndemâna copiilor.

Ceara de urechi este perfect normală. De altfel, urechile au propriul mecanism de curățare, așa că n-ar trebui să ai probleme din cauza ei. Totuși, dacă ești îngrijorată că cel mic are ceară în exces, apelează la un doctor. Nu apela însă la bețișoare de vată! Riști să-i provoci celui mic o rană la ureche și să ajungi la spital!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa