Top bune practici care calmează durerile de burtică ale bebelușului

Theodora Fintescu, redactor
durerile de burtică ale bebelușului
Durerile de burtică ale bebelușului pot fi alinate aplicând câteva tehnici la îndemână. Le puteți încerca pe rând, să vedeți care dintre ele funcționează.

Durerile de burtică ale bebelușului sunt o etapă pe care, din păcate, aproape fiecare familie trebuie să o traverseze. Până când sistemul digestiv al micuțului se maturizează cât de cât și se obișnuiește cu laptele mamei sau cel praf, această suferință e greu de evitat. Ceea ce pot face însă părinții pentru a ușura viața micuțului în această perioadă a colicilor este să apeleze la câteva ritualuri simple și la metode de calmare la îndemână. 

Băița de seară, metoda skin to skin, scoaterea gazelor și masajul pe burtică sunt cele mai simple modalități de a ajuta bebelușul să scape de durerile numite generic colici. Complementar, sunt de folos și picăturile care sparg bulele de gaz din intestine și ajută la eliminarea lor din organism.

Acest articol conține recomandare de produs!

Băița de seară, un ritual care calmează bebelușul și îl pregătește pentru somn

Un ritual iubit de majoritatea bebelușilor, băița de seară este mai mult decât prilej de a-l spăla pe cel mic din cap până în picioare. Din punct de vedere al igienei, unii medici susțin chiar că este inutilă îmbăierea seară de seară, mai ales dacă bebelușul este spălat în zona scutecului după fiecare scaun. Însă apa călduță poate reduce din intensitatea colicilor, mai ales că durerile apar seara, când are loc și băița. Dacă faci din acest moment o rutină, cel mic va învăța că după baie urmează masa și somnul de noapte. În mod ideal, ar trebui să reduci, încă din timpul băiței, stimulii din jurul copilului (zgomote diverse, intensitatea luminii).

Skin to skin: brațele părinților sunt întotdeauna cel mai bun medicament

Din primul moment în care își văd nou născutul, părinții simt nevoia de a-i ține în brațe. Chiar dacă nu știu să se exprime, și bebelușii simt că locul lor este în brațele părinților. Cu atât mai mult în momentele în care au un disconfort fizic sau emoțional. A nu-ți lua în brațe bebelușul de teamă că se va obișnui acolo este una dintre cele mai mari greșeli pe care le-ai putea face, ca părinte.

Când micuțul are colici și plânge, primul ”tratament” pe care trebuie să i-l administrezi este luarea în brațe. Poziția verticală și presiunea asupra burticii lui cu propriul corp îl ajută la eliminarea gazelor și la reducerea durerii. O variantă mai eficientă este aceea de a plasa bebelușul, doar în scutec, pe propria ta piele, contactul skin to skin încălzindu-i burtica și reducând astfel disconfortul. Dacă e rece în cameră, pune o păturică pe spatele lui, iar partea din față se va încălzi oricum de la pielea ta.

Exerciții pentru scoaterea gazelor

Atunci când are dureri, bebelușul își arcuiește spatele și își mișcă necontrolat picioarele, în încercarea de a elimina gazele care îi provoacă disconfortul. Îl poți ajuta mișcându-i picioarele alternativ, imitând mersul pe bicicletă. Acest exercițiu este util și atunci când copilul este constipat. O altă mișcare ce poate fi de ajutor este îndoirea ambelor piciorușe în dreptul burticii, menținerea poziției câteva secunde, iar apoi aducerea picioarelor în poziția inițială. Pentru rezultate bune, repetă mișcarea timp de câteva minute.

Masajul: dovadă de iubire, dar și tratament

Atunci când îi faci masaj bebelușului, fie că e vorba de cel împotriva colicilor sau pur și simplu de răsfăț și relaxare, trebuie să respecți două reguli de bază: mișcările trebuie să fie blânde, pentru că bebelușul este extrem de delicat, iar începerea masajului trebuie să aibă loc la minimum 30 de minute după masă. Altfel, e posibil ca micuțul să verse în timpul masajului.

Pune palma pe burta micuțului, cu degetele îndreptate spre fața lui și fă câteva mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic. Imaginându-ți că burtica e un ceas, când ajungi cu mișcările la jumătate, schimbă mâna și continuă pe partea cealaltă. Repetă mișcările de 6 ori.  Apoi, cu palmele împreunate, masează de la buric către o parte şi apoi din cealaltă parte către buric. Dacă masajul pe burtică nu îi place sau nu se dovedește eficient, pune-l pe cel mic cu fața în jos, cu burtica pe picioarele tale, și masează-i ușor spatele.

Picăturile care elimină durerea

O altă soluție împotriva colicilor, complementară celor enumerate mai sus, este folosirea picăturilor orale create special pentru a reduce durerea provocată de colici. Un astfel de tratament este cel pe bază de simeticona. Este important de știut faptul că simeticona este o substanţă cu acţiune locală, doar la nivel intestinal, care nu este absorbită în organism. Picăturile acționează prin spargerea efectivă a bulelor acumulate și favorizarea eliminării lor.

 

Te-ar mai putea interesa