De ce să ţii cont când alegi hainele bebeluşului

Alexandra Irimiea
hainele-bebelusului-totul-despre-mame

Hainele bebelușului sunt printre primele lucruri pe care le cumperi, ca proaspătă mămică. Toate sunt viu colorate și drăguțe, dar nu toate sunt bune pentru un nou-născut. Cum faci diferența?

Fie că au mesaje haioase sau desene drăgălașe și culori vii, hainele bebelușului reușesc să ne cucerească rapid. Dar nu-i atât de simplu la cumpărături! De ce trebuie să fii foarte atentă atunci când le alegi? În primul rând pentru că un nou-născut are pielea mai sensibilă ca a unui adult și nu orice piesă vestimentară este bună pentru el. Iată de ce trebuie să ții cont:

1. Material

O întrebare pe care o pun frecvent mămicile atunci când cumpără hăinuțe este dacă sunt realizate 100% din materiale naturale, cel mai popular fiind bumbacul. Folosind materiale naturale se reduce riscul de iritații. În plus, tine cont și de faptul că un material sintetic nu lasă pielea să respire.

2. Mărime

Nu face stocuri de haine de aceeași mărime pentru că bebelușii cresc foarte repede. Atunci când ești la cumpărături, te poți orienta după etichetă, dar nu te baza doar pe asta. În orice caz, mai bine cumperi o hăinuță puțin mai mare, decât una mică, pe care să n-o folosești deloc.

Greutatea sau vârsta? Ce criteriu crezi că este mai important atunci când alegi hainele bebelușului? Ei bine, greutatea! Ea poate varia destul de mult de la un copil la altul, așa că atunci când citești eticheta, uită-te pentru ce greutate este potrivită.

3. Sezon

Dacă vrei să-i cumperi celui mic o căciulă sau un body mai gros, gândește-te ce vârstă va avea atunci când va fi frig. Sau poate ai văzut în vitrină o rochiță superbă, pe care n-ai cum s-o ratezi! Gândește-te bine nu doar la design, ci și la dimensiuni, astfel încât acestea să fie potrivite, în acord cu sezonul în care cel mic le va purta.

4. Croială

Chiar dacă eticheta îți arată că iei o haină pentru un bebeluș de trei luni, ea poate avea o croială strâmtă, mai ales la gât. De câte ori nu mi s-a întâmplat să nu-i pot pune băiețelului meu diverse tricouri pentru că nu-i intra capul! Bineînțeles, nici nu am l-am forțat. Așadar, alege haine comfortabile, ușor de îmbrăcat și mai ales, ușor de dezbrăcat.

5. Capse, nu nasturi

N-am nimic împotriva nasturilor, dar capsele sunt mai practice. Îți este mult mai ușor să-l schimbi, operațiunea fiind mai rapidă, mai ales iarna când chiar trebuie să te miști mai repede.

Cum întreții hainele bebelușului?

În primul rând, atunci când cumperi o haină nouă, trebuie s-o speli înainte să i-o dai s-o poarte. În plus, trebuie să fii precaută și să alegi un detergent special care să nu irite pielea. În plus, balsamul de rufe nu este recomandat, cu excepția celui special pentru bebeluși.

Listă cu hainele bebelușului de care ai nevoie în primul an

1. Body-uri – Aceasta este piesa vestimentară numărul unu din dulapiorul cu lucrușoare. Este practică și ușor de îmbrăcat. Alege fie cu mânecă lungă, fie cu mânecă scurtă, în funcție de anotimp. Număr recomandat: 10
2. Salopete – Sunt utile mai ales în primele săptămâni de viață când cel mic nu-și poate regla singur temperatura. Mie personal mi-au plăcut foarte mult pentru că îl îmbracam cu totul. Alege și unele subțiri, pentru casă, dar și mai grosuțe, pentru atunci când ieșiți la plimbare. Număr recomandat: 8
3. Bluzițe – Eu nu prea am folosit bluzițele, pentru că aveam fie body-uri, fie salopete, dar vara, când este foarte cald, pot fi utile.
4. Pantaloni – Alege pantaloni cu botoși, mai ales pentru bebelușii mai mici. Fii atentă ca elasticul să nu fie strâns. Număr recomandat: 6-8
5. Costumașe – Sunt indicate pentru atunci când ieșiți la plimbare. Număr recomandat: 2-3
6. Mănuși – Sunt utile mai ales în primele săptămâni, pentru că îl împiedică pe bebeluș să nu se zgârie. Număr recomandat: 2-3
7. Căciulițe/pălării – Bebelușii nu au nevoie de căciulițe atunci când sunt în interior (nici măcar după baie!) Dar e bine să ai în dulăpior și căciulițe subțiri, și grosuțe, atunci când îl scoți în sezonul rece la plimbare și, bineînțeles, pălăriuțe de soare atunci când este cald. Număr recomandat: 2-3
8. Șosete – Eu am preferat ca în primele șase luni de viață să-l îmbrac cu pantalonași sau salopete care aveau deja botoși, dar șosetele pot fi utile în funcție de alegerile tale vestimentare. Număr recomandat: 5-6
9. Geacă – Una sau două, de sezon.
10. Botoși – Ideali atunci când ieșiți afară și temperatura nu este foarte prietenoasă. Număr recomandat: 2-3

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa