De ce este interzis să îi dai ceai unui bebeluş

Mihaela Călin

Ceai pentru bebeluși? Uneori, o ceaşcă de ceai este exact ceea ce avem nevoie. Motivele pot fi diverse: pentru că vrem să bem ceva cald, pentru că vrem să ne simţim mai bine, atunci când suntem bolnavi, sau pur şi simplu de sete. Indiferent de motiv, ceaiul este o băutură gustoasă, găsită în casele majorităţii românilor. Ca adulţi, putem bea ocazional sau în mod regulat ceai. Dar nu la fel stau lucrurile când e vorba de bebeluşi.

În timp ce, ca adult, puteţi să vă bucuraţi de ceai şi să profitaţi de numeroasele beneficii asociate cu consumul acestuia, totuşi trebuie să evitaţi să-i oferiţi ceai unui copil mai mic de 12 luni. Cercetările au arătat că oferirea de ceai copiilor nu este sănătoasă pentru creşterea şi dezvoltarea lor generală.

Mulţi părinţi consideră că ceaiul ajută la vindecarea copiilor care suferă de probleme digestive, cum ar fi reflux gastroesofagian sau chiar colici. De fapt, oferirea unui ceai pe bază de plante este o practică obişnuită la noi în ţară. Din păcate, cercetarea a arătat că ceaiul – indiferent de tip sau aromă – nu este sănătos pentru copii.

Potrivit – Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, „Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants” (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici)  – un studiu asupra 122 de copii cu vârstele între 6 şi 12 luni a arătat că acei copii care consumau ceaiuri aveau risc semnificativ mai mare să dezvolte anemie microcitară sau anemie însoţită de reducerea dimensiunilor hematiilor. Deoarece ceaiul afectează absorbţia fierului, 32,6% dintre băutorii de ceai au dezvoltat această afecţiune, în comparaţie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai.

Ceai pentru bebeluși? De ce au nevoie bebeluşii

Bebeluşii au nevoie de o cantitate mare de vitamine, minerale şi substanţe nutritive pentru o creştere şi dezvoltare sănătoase. Înainte de împlinirea vârstei de un an, aceste vitamine şi substanţe nutritive esenţiale sunt furnizate de laptele matern sau de formula de lapte.
Atunci când sunt pregătiţi pentru diversificarea alimentaţiei, bebeluşii ar trebui să consume fructe, legume şi alte alimente sănătoase, în timp ce o cană de ceai nu oferă cantitatea esenţială de vitamine şi minerale necesare unei creşteri sănătoase.
De asemenea, înainte de vârsta de şase luni, copilul nu ar trebui să consume în mod suplimentar niciun fel de apă sau suc. Toate lichidele, de care bebeluşii au nevoie ca să fie sănătoşi şi ca să-şi astâmpere setea sunt laptele matern sau formula de lapte.
Dându-i copilului ceai înainte de vârsta de şase luni, ar putea duce la un consum prea mare de apă.
Chiar şi după ce copilul împlineşte şase luni, nu ar trebui să consume prea multe lichide suplimentare. Unii medici v-ar putea recomanda să-i daţi copilului apă sau suc de fructe şi legume doar pentru a introduce lichide noi. Ceaiul trebuie introdus doar după ce copilul este suficient de mare şi după ce vă consultaţi mai întâi cu medicul pediatru.

Ceai pentru bebeluși? Ceaiul limitează aportul de fier şi calciu din organism

Dieteticianul Chris Cashin, purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Britanice, avertizează că micuţii nu ar trebui să bea ceai, deoarece acest lucru poate interfera cu absorbţia fierului.

„Ceaiul conţine compuşi numiţi polifenoli, care se lipesc de fier, ceea ce face mai greu pentru corpul nostru să-l absoarbă”, explică ea. Deficienţa de fier cauzează simptome precum oboseală şi letargie şi poate face concentrarea mai dificilă.
Bebeluşul are nevoie de cantitatea corectă de fier pentru o creştere şi dezvoltare sănătoase. Fierul în organism este folosit pentru a ajuta la aprovizionarea cu oxigen a corpului copilului şi este, de asemenea, un element esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea creierului copilului. Copiii care nu primesc suficient fier pot avea, pe termen lung, probleme cu învăţatul. Pentru copiii mici, acest lucru poate însemna o întârziere în etapele de dezvoltare. Fierul este vital pentru dezvoltarea creierului, iar copiii care nu dispun de fier pot, de asemenea, să nu se dezvolte la rata aşteptată.
Dar cofeina din ceai este cel mai mare motiv de îngrijorare. Pe lângă faptul că este un stimulent, împiedică absorbţia fierului şi a vitaminei C, şi, de asemenea, inhibă absorbţia calciului.
Consumul a cel puţin două ceşti de ceai pe zi poate scădea capacitatea organismului de a absorbi calciul. Aceasta nu ar fi o problemă, dacă sunteţi un adult cu o dietă sănătoasă şi echilibrată, dar poate deveni o problemă dacă este vorba de un copil în stadiul de creştere rapidă.

Ceai pentru bebeluși? Fără zahăr în ceai!

Foarte multe mămici pun zahăr în ceaiul dat copilului justificându-se că altfel nu îl bea. Consumarea prea multor alimente sau băuturi dulci poate avea efecte negative asupra dinţilor copilului dumneavoastră, cum ar fi cariile dentare. Dar poate avea efect şi asupra greutăţii copilului. De asemenea consumarea prea multor alimente sau băuturi dulci poate reduce capacitatea corpului copilului de a absorbi cantitatea corectă de vitamine şi nutrienţi.
Copilul nu numai că poate avea probleme cu greutate, dar poate suferi şi de malnutriţie. Bebeluşii nu au nevoie de calorii suplimentare care sunt furnizate prin intermediul alimentelor şi băuturilor zaharoase. Caloriile care se găsesc în zahăr nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate şi sunt mai mult un risc decât o recompensă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa