Cursuri de puericultură în București. Înveți să îngrijești bebelușul, iar tatăl primește concediu în plus

Theodora Fintescu, redactor
cursuri de puericultură în București
Viitorii părinți învață care sunt nevoile bebelușului și cum trebuie să îl îngrijească în primele luni de viață.

Există o serie de centre care organizează cursuri de puericultură în București, pentru a-i pregăti pe viitorii părinți să-și îngrijească în mod corect copiii. Atestatul primit în urma participării la un astfel de curs îi permite tatălui să mai stea acasă cu cel mic încă 10 zile pe lângă cele 5 oferite în mod obligatoriu de angajator.

Cursurile de puericultură pot fi organizate și de medicii de familie, precum și de personalul maternităților, iar participarea este de cele mai multe ori gratuită. La un astfel de curs, viitorii părinți învață despre:

 • cum se acomodează nou născutul cu mediul
 • regulile principale de îngrijire
 • alimentație
 • posibile probleme de sănătate în primul an
 • somn
 • dezvoltare
 • pusee de creștere
 • semnale de alarmă care presupun intervenția medicului

Centrele private care organizează cursuri pentru viitorii părinți au, de obicei, oferte extinse. Pe lângă lecțiile de puericultură, acestea mai pot organiza: cursuri Lamaze pentru gravide, cursuri de alăptare, cursuri de prim ajutor, cursuri pentru bunici, cursuri de diversificare, grupuri de suport pentru părinți etc.

Cursuri de puericultură în București

Iată o parte din oferta de cursuri pentru părinții și viitorii părinți din București:

Centrul Pro Mama organizează o serie de cursuri pre și post natale, atât pentru părinți, cât și pentru bunici. Cursurile prenatale disponibile în 2019 – 2020 sunt: cursuri Lamaze pentru nașterea naturală și pentru nașterea prin cezariană, cursuri de alăptare, cursuri de puericultură și dezvoltarea bebelușului, cursuri de prim ajutor, cursuri de îngrijire a bebelușului pentru bunici, curs de remedii aromoterapeutice (pentru gravide, bebeluși, mămici), atelier de suport psihologic pentru gravide.

Oferta cursurilor postnatale cuprinde: curs de diversificare, curs de prim ajutor, curs de masaj, curs de dezvoltare motrică și emoțională a bebelușului.

Pentru exemplificare, iată ce cuprinde un curs Lamaze + Puericultură organizat de Pro Mama, dedicat gravidelor care își doresc să nască natural:

Ședinta 1: Sarcina: Cum te ajută practicile Lamaze să te bucuri de o naștere frumoasă, Cum se transformă corpul și cum poți ameliora disconforturile, Ce înseamnă un stil de viață sănătos când ești gravidă, Care sunt semnele îngrijorătoare care necesită consult medical, Tehnici de educare a perineului (exercițiile Kegel), Respirații favorabile pentru perioada sarcinii, Avantajele nașterii naturale.

Sedinta 2: Travaliul: Semnele de travaliu (cum recunoști travaliul „fals” și pe cel  timpuriu), Când e momentul să te îndrepți spre maternitate, Hormonii implicați în procesul nasterii, Stadiile si fazele travaliului, Cum poți gestiona durerea, Tehnici de confort si relaxare (respiratii Lamaze și poziții favorabile pentru perioada de dilatare a colului uterin. Exercitii practice. Acomodarea cu mingea de travaliu. Aromaterapia și masajul. Rolul partenerului).

Ședința 3: Nașterea: Cum știi că a sosit momentul nașterii: expulzia, Tehnici de respirație și poziții favorabile în timpul expulziei, Ce se întâmplă și ce este recomandat imediat după naștere (Importanta primului contact, „Ora Magică”), Momentul potrivit pentru inițierea alăptării, Primele ore și primele zile de după naștere, Perioada de lăuzie, Tristetea postnatală și cum o poți gestiona cât mai blând.

Sedinta 4:  Proceduri medicale în maternitate: Bagajul pentru spital, Monitorizarea contracțiilor și a fătului, Epiziotomia (în ce condiții decide medicul să o facă și cum poți  încerca să o eviți), Anestezia epidurală și cea rahidiană (când se face și în ce condiții, avantaje și dezavantaje), Cezariana (când se impune, ce intervenții preliminare se fac, ce ți se întâmplă și ce simți în sala de operație, primul contact cu bebe, recuperarea).

Ședința 5: Îngrijirea nou-născutului (Curs de Puericultură): Cum arată bebelușul imediat după naștere și cum percepe lumea din afara uterului, Comportamentul și transformările fiziologice prin care trece un nou-născut pentru a se adapta la viața extrauterină (scăderea fiziologică în greutate, criza genitală, icterul etc.), Inițierea alăptării și principii de bază pentru primele zile, Scorul APGAR, Îngrijirea bebelușului (toaleta bontului ombilical, toaleta feței, băița, schimbarea scutecului, purtarea bebelusului), Lista de lucruri utile pentru bebe, Atestat de puericultură pentru tată, Când apelam la medic? – semnale de alarmă, Vaccinarea.

Ședința 6: Întrebări și Răspunsuri: Exersarea tehnicilor de confort din timpul travaliului și al nașterii, Exersarea respirații Lamaze, Recapitulare poziții favorabile și tehnici de relaxare, Discuții și diferite scenarii de naștere pentru pregătirea emoțională și fizică a viitorilor părinți, Planul personal de naștere.

Prețurile pentru serviciile Pro Mama sunt disponibile AICI.

Ce cuprinde un curs de alăptare

Centrul 9 Luni din București organizează următoarele cursuri: Curs de puericultură, Curs de alăptare, Curs Lamaze, Curs de prim ajutor, Curs de naștere naturală. Pentru exemplificare, iată ce cuprinde un curs de alăptare la centrul 9 Luni:

 • Anatomia și fiziologia lactației
 • Stadiile lactogenezei (colostru, lapte de tranziție, lapte matur)
 • Compoziția laptelui matern
 • Beneficiile alăptării pentru bebeluș, mamă, familie și societate
 • Recomandările organizațiilor internaționale privind alăptarea
 • Implicațiile psihologice ale alăptării
 • Declanșarea lactației
 • Poziționarea și atasarea corectă la sân
 • Indicatorii unei alaptări reușite
 • Probleme ce pot apărea pe parcursul alăptării
 • Planul personal de alăptare
 • Întărcarea: când și cum

Prețurile pentru serviciile Centrului 9 Luni sunt disponibile AICI.

Cursuri pentru gravide și pentru lăuze

MotherHood Center organizează cursuri pentru gravide și viitori tătici (Curs de puericultură, Curs de gimnastică prenatală, Curs de masaj prenatal, Pregătire psihologică pentru naștere), pentru părinți de bebeluși de 0- 12 luni (Gimnastica bebelușului, Masajul bebelușului, Gimnastică în apă, Stimularea senzorială a bebelușului, Curs de prim ajutor), precum și pentru lăuze, privind recuperarea (Masaj postnatal, Gimnastică postnatală).

Pentru exemplificare, iată ce cuprinde un curs de puericultură la MotherHood Center:

 • Particularitățile fiziologice ale nou-născutului: În ce fel bebelușul funcționează diferit de noi, adulții? Care sunt semnalele de alarmă privind starea bebelușului?
 • Manevrarea nou-născutului: Cum îl ținem pe bebe în brațe
 • Schimbatul nou-născutului: scutecul de unică folosință
 • Îmbrăcatul și dezbrăcatul nou-născutului
 • Baia
 • Toaleta de după baie: îngrijirea ochilor, bontului ombilical, dezobstrucția nazală (aspiratul nasului), toaletarea organelor genitale.
 • Hrănirea nou-născutului: Alăptare (Când? Cum? Cât? și mai ales De ce?)
 • Relația cu nou-născutul: Principii și jocuri de stimulare senzorială a bebelușului – Cum ne jucăm cu bebelușul astfel încât să crească în siguranță emoțională și să își dezvolte cât mai eficient potențialul de care dispune?
 • Depresia post-partum: Mit sau realitate?

Prețurile pentru serviciile Motherhood Center sunt disponibile AICI.

Lecții despre alimentație și sexualitate

Și Crucea Albă oferă cursuri de pregătire pentru gravide și viitori tătici, care cuprind următoarele teme:

 • Sarcina (Anatomia pelviană, Schimbări hormonale, Sexualitate/ Igiena Vieții, Alimentație, Semne de alarmă în sarcină
 • Nașterea naturală (Procesul nașterii fiziologice, Semnele care anunță nașterea, Pretravaliul, Travaliul, Expulzia)
 • Alăptarea (Fiziologia Alăptării, Provocări în timpul alăptării, Durata Alăptării și Etape, Alimentația în timpul Alăptării)
 • Pregatirea perineului pentru naștere (Ce este perineul?, Ce este epiziotomia/ ruptura perineală?, Exerciții practice de pregătire a musculaturii, Masajul perineal, Perineul după naștere)
Detalii și prețuri pentru cursurile organizate de Crucea Roșie sunt disponibile AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa