Când încep băieții să vorbească? Dar fetele? Vorbești cu bebelușul chiar dacă în mod clar nu te poate înțelege? Sunt întrebări firești ale părinților în primul an de viață. Este extrem de important pentru dezvoltarea lui, pe lângă faptul că este foarte distractiv pentru tine. Iată câteva tehnici pentru a te asigura că îi vorbești exact cum trebuie pentru a-i stimula dezvoltarea în primul an de viață.
Dezvoltarea în primul an de viață poate suferi și întârzieri, uneori cauzate și de modul în care părinții comunică cu copiii în primul an de viață.
Părinții joacă un rol foarte important în a-și ajuta copii în a rosti primele cuvinte, iar micuții cu părinți care vorbesc cu ei des au tendința să își formeze un vocabular mai bogat și tehnici de conversație mai bune decât ceilalți copii. Cel mai bun mod de a vorbi cu micuțul ar putea fi și cel mai natural: acel vorbit pe melodii – „Ce faaaci?”, „Vrei jucăriiia?”. E „limba copiilor” și poate alimenta dezvoltarea limbajului copilului.
Când încep băieții să vorbească?
Dezvoltarea limbajului este un procent lent. Este nevoie de mult timp pentru a stabili un vocabular suficient de mare pentru conversații semnificative.
Majoritatea bebelușilor spun primul cuvânt între 11 și 14 luni. Primele cuvinte populare includ „mama” și „tata”, dar poate spune orice cuvânt pe care l-a auzit suficient de des.
Până la 16 luni, fetele pot spune în medie 50 de cuvinte, iar băieții au un vocabular de aproximativ 30 de cuvinte. Specialiștii spun că, în general, băieții sunt cu două luni în urma fetelor în ceea ce privește deszvoltarea limbajului, dar nu este o regulă general valabilă, deoarece fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare.
- Un copil de 2 ani va ști până la 200 de cuvinte – deși este posibil să nu le folosească pe toate. De asemenea, copilul poate fi capabil să vorbească în propoziții de două sau trei cuvinte, cum ar fi „Mai vreau banana!”
- Până la a treia aniversare, dezvoltarea vocabularului îi va permite să comunice în propoziții mai complicate și va putea avea conversații mai avansate cu tine.
Pentru a învăța să vorbească, creierul bebelușului trebuie să fie capabil să asocieze obiectele cu denumirea lor. Limba și buzele bebelușului tău trebuie să aibă dexteritatea de a realiza formele necesare pentru a emite anumite sunete.
Unii bebeluși ( indiferent de sex) încep să vorbească cu mult înainte de prima lor aniversare. La alții durează mai mult pentru a-și dezvolta controlul asupra limbii și buzelor, chiar dacă pot înțelege ceea ce spui.
Bebelușul va începe să experimenteze cu zgomote la doar câteva luni, cu sunetele vocale simple precum „oooh” și „aaah”.
- Când are aproximativ trei luni, va începe să bolborosească un amestec de sunete repetate, de exemplu „caca” sau „gaga” sau „ba ba”. El poate chiar să mormăie „mama” sau „tata”, deși nu se va referi la „mami” sau „tatic” deoarece acum doar experimentează cu zgomote.
- Până la vârsta de aproximativ nouă luni, bebe va începe să scoată sunete ceva mai complexe. Deși probabil că nu va folosi încă niciun cuvânt, va fi stăpânit ritmul și tonul vorbirii reale. Odată ce spune primul cuvânt, s-ar putea să descoperi că vocabularul său se dezvoltă destul de repede.
- Între nouă și 18 luni, de obicei, există o creștere mare a numărului de cuvinte pe care le învață. Acest lucru coincide cu importanta abilitate de dezvoltare a indicarii. Arătarea cu degetul este modul ei de a întreba: „Ce este asta?”
- CITEȘTE ȘI: Tulburările de limbaj la copii. Când este cazul să îți faci griji că nu vorbește sau că o face incorect
Primii trei ani de viață, esențiali pentru dezvoltarea creierului
Cei mici tind să acorde mai multă atenție și să raspundă mai degrabă acestui mod de a vorbi decât tonului normal al uni conversații între adulți. Voioșia exagerată și tonurile înalte ale vocii aprind creierul micuților.
Optzeci de procente din dezvoltarea fizică a creierului se întâmplă în primii trei ani. Pe măsură ce creierul crește, se formează de asemenea conexiunile de care are nevoie pentru a gândi, învăța și procesa informațiile. Aceste conexiuni, numite sinapse, se formează într-un ritm rapid, în jur de 700 pe secundă, în primii ani.
Vorbitul cu bebelușul declanșează formarea acestor importante sinapse în zona din creier care se ocupă de limbaj. Cu cât aude mai multe cuvinte, cu atât mai puternice devin aceste legături. Acest proces poate întări pe viitor limbajul copiilor și în general abilitățile de a învăța. Copiii mici cărora li se vorbește mai mult pe „limba copiilor” știu mai multe cuvinte la vârsta de doi ani decât ceilalți.
Limba copiilor
Cel mai bine pentru copil este:
- Vorbește-i des. Părinții vorbăreți au copii vorbăreți.
- Fă-ți timp să stați singuri. Vorbitul cu copiii mici are cel mai bun efect când are loc unu-la-unu, fără alți adulți sau copii în preajmă.
- Când copilul încearcă să răspundă, nu-l întrerupe și nu întoarce privirea. Are nevoie să știe că îl asculți.
- Privește copilul în ochi. Răspunde mai bine la vorbitul tău când se uită direct la tine.
- Limitează-i timpul când vede sau aude televizorul. Prea mult televizor poate împiedica dezvoltarea limbajului.
- Din când în când, vorbește-i și pe ton normal, de adult. Copilul are nevoie să audă și cum sună cuvintele în discuțiile zilnice.
Pe măsură ce copilul crește și se maturizează, poate deveni mai serios și felul în care vorbești cu el.
Cum vorbești cu bebelușul între una și trei luni
Copilul comunică cu tine prin gângureli, bolboroseli și, evident, prin plâns. De asemenea, te ascultă – poate zâmbi, mișca mâinile sau picioarele, sau gânguri când îi vorbești într-un fel anume.
- Vorbește, cântă, gângurește, repetă diverse sunete în joacă și joacă-te cu el de-a v-ați ascunselea.
- Povestește-i ce faci. Când îi faci baie sau îi dai să mănânce ori te joci cu el, spune-i ce faci și la ce se uită.
- Citește-i copilului și povestește-i despre pozele la care se uită.
- Bucură-te, zâmbește și poartă-te voios când scoate sunete sau zâmbește.
- Pe la două luni, copiii încep să pronunțe vocale. Repetă după el aceste vocale și amestecă și câteva cuvinte printre ele.
- Când scoate un sunet, fă și tu acel sunet apoi așteaptă răspunsul lui. Asta îl va învăța să poarte o conversație.
Cum vorbești cu bebelușul de la patru la șapte luni
Va începe să încerce să copieze sunete pe care le aude. Vei observa cum explorează propriile sunete și inflexiuni. Va ridica sau va coborî vocea încercând să exprime ce simte.
- Folosește sunetele pe care le scoate pentru a încuraja cuvinte. De exemplu dacă spune „a” încearcă „apă” , la „b” răspunde-i cu „bebe” sau „bem”.
- Dezvoltă conversația. Vorbește-i lent și începe să insiști pe anumite cuvinte. Spre exempul, ține o minge și spune: „Vrei mingea? Asta e mingea.” Apoi așteaptă în liniște pentru a-l încuraja să răspundă.
- Arată-i diferite obiecte. Când se uită la ceva, îndică-i obiectul respectiv și spune-i ce este.
- Citește-i în fiecare zi, mai ales cărți și reviste cu poze viu colorate. Numește-i pozele pe care le vezi și laudă-l când încearcă și el să vorbească atunci când îi citești.
- CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului. Care dintre cei patru lobi controlează gustul, coordonarea, vorbirea și inteligența?
Când încep băieții să vorbească: comunicarea de la opt la douăsprezece luni
Va începe să înțeleagă anumite cuvinte (cum ar fi „nu”) și să spună câteva (ca „mama” sau „tata”). Până la vârsta de un an, va și înțelege anumite îndemnuri, ca „fă pa-pa”.
- Continuă să vorbești despre ce faceți împreună, la ce vă uitați sau la ce arătați. Dacă arată spre o mașină și spune „mașină”, tu spune-i „Da, este o mașină roșie”.
- Numește-i toate obiectele cu care vine în contact – o jucărie, o lingură, laptele, etc. De asemenea începe să îi indici părți ale corpului – arată spre mâna lui și spune „mâna”, apoi indică spre mâna ta și spune „Mâna lui mami (sau tati).”
- Ajută-ți copilul să exprime în cuvinte ce simte.
- Folosește afirmații pozitive pentru a-i dicta purtarea. În loc de a spune „Nu sta în picioare” spune-i „E timpul să ne așezăm”.
- Când vrei să nu mai facă ceva, spune-i un „nu” ferm. Nu țipa și nu da explicații lungi.
- Cântați cântece cu acțiuni, ca „Dacă vesel se trăiește”. Distrați-vă făcând gesturile împreună.
- Copiii la această vârstă adoră să repete cuvintele pe care le aud, așa că fii atentă la ce cuvinte spui prin casă dacă nu vrei să le auzi și din gura copilului.
Toți copiii învață să comunice în propriul lor ritm. Nu te îngrijora dacă așa de devreme pe cât te-ai fi așteptat. Dacă ești foarte îngrijorată discută cu pediatrul.
Când încep băieții să vorbească- repere clare la diferite vârste
La 18 luni un copil trebuie să aibă în vocabular circa 10-20 de cuvinte în general mono și bisilabice. Va folosi propoziții compuse numai din adjective și nume. Va știi să pronunțe câteva părți ale corpului, obiecte din cameră, îmbrăcăminte și unii dintre ei vor semnala când “s-au udat”.
La 24 de luni deja formează propoziții cu trei cuvinte. Bagajul lingvistic are cca 100 -200 de cuvinte. Este perioada lui “de ce” și perioada lui “nu”.
La 2 ani jumătate, aproape 3 ani ar trebui să înceapă să folosească “eu”, “mie”, “tu”. Etapa lui “eu”, “mie” este una foarte importantă fiindcă copilul devine conștient de el însuși ca individ separat față de ceilalți.
La 3 ani un copil ar trebui să se exprime suficient de bine. Băieții în general fac zgomot imitând unele animale sau personaje din desene animate în timp ce fetițele își mângâie păpușile, le instruiesc, le ceartă. Aceste “verbalizări” sunt semne de sănătate psihică, de mulțumire, de spontaneitate.
Dacă nici până la vârsta de 4 ani aceste achiziții nu sunt prezente înseamnă că copilul poate suferi de o tulburare de limbaj ce semnalează și alte probleme mai grave. De asemenea, dacă copilul repetă întrebările pe care i le pui în loc să răspundă la ele este un semn că trebuie să faci o vizită medicului pediatru.