Cum să vorbești cu bebelușul pentru a-i stimula dezvoltarea în primul an de viață

Geta Roman, director editorial

Vorbești cu bebelușul chiar dacă în mod clar nu te poate înțelege? Este extrem de important pentru dezvoltarea lui, pe lângă faptul că este foarte distractiv pentru tine. Iată câteva tehnici pentru a te asigura că îi vorbești exact cum trebuie pentru a-i stimula dezvoltarea în primul an de viață.

Dezvoltarea în primul an de viață poate suferi și întârzieri, uneori cauzate și de modul în care părinții comunică cu copiii în primul an de viață.

Părinții joacă un rol foarte important în a-și ajuta copii în a rosti primele cuvinte, iar micuții cu părinți care vorbesc cu ei des au tendința să își formeze un vocabular mai bogat și tehnici de conversație mai bune decât ceilalți copii. Cel mai bun mod de a vorbi cu micuțul ar putea fi și cel mai natural: acel vorbit pe melodii – „Ce faaaci?”, „Vrei jucăriiia?”. E „limba copiilor” și poate alimenta dezvoltarea limbajului copilului.

Primii trei ani de viață, esențiali pentru dezvoltarea creierului

Cei mici tind să acorde mai multă atenție și să raspundă mai degrabă acestui mod de a vorbi decât tonului normal al uni conversații între adulți. Voioșia exagerată și tonurile înalte ale vocii aprind creierul micuților.

Optzeci de procente din dezvoltarea fizică a creierului se întâmplă în primii trei ani. Pe măsură ce creierul crește, se formează de asemenea conexiunile de care are nevoie pentru a gândi, învăța și procesa informațiile. Aceste conexiuni, numite sinapse, se formează într-un ritm rapid, în jur de 700 pe secundă, în primii ani.

Vorbitul cu bebelușul declanșează formarea acestor importante sinapse în zona din creier care se ocupă de limbaj. Cu cât aude mai multe cuvinte, cu atât mai puternice devin aceste legături. Acest proces poate întări pe viitor limbajul copiilor și în general abilitățile de a învăța. Copiii mici cărora li se vorbește mai mult pe „limba copiilor” știu mai multe cuvinte la vârsta de doi ani decât ceilalți.

Limba copiilor

Cel mai bine pentru copil este:

 • Vorbește-i des. Părinții vorbăreți au copii vorbăreți.
 • Fă-ți timp să stați singuri. Vorbitul cu copiii mici are cel mai bun efect când are loc unu-la-unu, fără alți adulți sau copii în preajmă.
 • Când copilul încearcă să răspundă, nu-l întrerupe și nu întoarce privirea. Are nevoie să știe că îl asculți.
 • Privește copilul în ochi. Răspunde mai bine la vorbitul tău când se uită direct la tine.
 • Limitează-i timpul când vede sau aude televizorul. Prea mult televizor poate împiedica dezvoltarea limbajului.
 • Din când în când, vorbește-i și pe ton normal, de adult. Copilul are nevoie să audă și cum sună cuvintele în discuțiile zilnice.

Pe măsură ce copilul crește și se maturizează, poate deveni mai serios și felul în care vorbești cu el.

Cum vorbești cu bebelușul între una și trei luni

Copilul comunică cu tine prin gângureli, bolboroseli și, evident, prin plâns. De asemenea, te ascultă – poate zâmbi, mișca mâinile sau picioarele, sau gânguri când îi vorbești într-un fel anume.

 • Vorbește, cântă, gângurește, repetă diverse sunete în joacă și joacă-te cu el de-a v-ați ascunselea.
 • Povestește-i ce faci. Când îi faci baie sau îi dai să mănânce ori te joci cu el, spune-i ce faci și la ce se uită.
 • Citește-i copilului și povestește-i despre pozele la care se uită.
 • Bucură-te, zâmbește și poartă-te voios când scoate sunete sau zâmbește.
 • Pe la două luni, copiii încep să pronunțe vocale. Repetă după el aceste vocale și amestecă și câteva cuvinte printre ele.
 • Când scoate un sunet, fă și tu acel sunet apoi așteaptă răspunsul lui. Asta îl va învăța să poarte o conversație.

Cum vorbești cu bebelușul de la patru la șapte luni

Va începe să încerce să copieze sunete pe care le aude. Vei observa cum explorează propriile sunete și inflexiuni. Va ridica sau va coborî vocea încercând să exprime ce simte.

 • Folosește sunetele pe care le scoate pentru a încuraja cuvinte. De exemplu dacă spune „a” încearcă „apă” , la „b” răspunde-i cu „bebe” sau „bem”.
 • Dezvoltă conversația. Vorbește-i lent și începe să insiști pe anumite cuvinte. Spre exempul, ține o minge și spune: „Vrei mingea? Asta e mingea.” Apoi așteaptă în liniște pentru a-l încuraja să răspundă.
 • Arată-i diferite obiecte. Când se uită la ceva, îndică-i obiectul respectiv și spune-i ce este.
 • Citește-i în fiecare zi, mai ales cărți și reviste cu poze viu colorate. Numește-i pozele pe care le vezi și laudă-l când încearcă și el să vorbească atunci când îi citești.

Cum vorbești cu bebelușul de la opt la douăsprezece luni

Va începe să înțeleagă anumite cuvinte (cum ar fi „nu”) și să spună câteva (ca „mama” sau „tata”). Până la vârsta de un an, va și înțelege anumite îndemnuri, ca „fă pa-pa”.

 • Continuă să vorbești despre ce faceți împreună, la ce vă uitați sau la ce arătați. Dacă arată spre o mașină și spune „mașină”, tu spune-i „Da, este o mașină roșie”.
 • Numește-i toate obiectele cu care vine în contact – o jucărie, o lingură, laptele, etc. De asemenea începe să îi indici părți ale corpului – arată spre mâna lui și spune „mâna”, apoi indică spre mâna ta și spune „Mâna lui mami (sau tati).”
 • Ajută-ți copilul să exprime în cuvinte ce simte.
 • Folosește afirmații pozitive pentru a-i dicta purtarea. În loc de a spune „Nu sta în picioare” spune-i „E timpul să ne așezăm”.
 • Când vrei să nu mai facă ceva, spune-i un „nu” ferm. Nu țipa și nu da explicații lungi.
 • Cântați cântece cu acțiuni, ca „Dacă vesel se trăiește”. Distrați-vă făcând gesturile împreună.
 • Copiii la această vârstă adoră să repete cuvintele pe care le aud, așa că fii atentă la ce cuvinte spui prin casă dacă nu vrei să le auzi și din gura copilului.

Toți copiii învață să comunice în propriul lor ritm. Nu te îngrijora dacă așa de devreme pe cât te-ai fi așteptat. Dacă ești foarte îngrijorată discută cu pediatrul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa