Cu geacă de iarnă în scaun auto – pericol de moarte!

Veronica Guzun, redactor
scaun auto

Am îmbrăcat copilul cu geacă, fular, căciulă. Am ieșit afară. Am urcat în mașină. L-am fixat în scaunul auto și am demarat. Nimic în această înșiruire de acțiuni pe care le fac părinții zilnic nu sună alarmant. Și totuși… Jurnalistul de investigație al NBC, Jeff Rosen, a desfășurat un experiment care ne va face pe noi, părinții, să adăugăm un pas înșiruirii de mai sus. Pas care poate salva viața copilului în caz de accident.

Unul dintre obiectele la care nu facem rabat de calitate când îl cumpărăm este scaunul auto, pentru că el e cel care poate face diferența între viață și moarte pentru copilul nostru, în cazul unui accident de mașină. Totuși, chiar dacă respectăm toate regulile de fixare a scaunului, am putea, pe timp de iarnă, să facem o greșeală ce poate fi fatală – să așezăm copilul în scaun fără să-i scoatem haina groasă de pe el.

Jurnalistul de investigație NBC a mers într-un centru de testare a mașinilor unde a amplasat într-un scaun auto pentru copii o păpușă îmbrăcată în haină groasă. A fixat centurile, apoi a urmărit ce se întâmplă cu păpușa la un impact ce are loc la viteza de 58km/h. Păpușa a alunecat din geacă lovindu-se cu capul de picioare.

Scaunele de mașină expiră!

Aceasta se întâmplă deoarece atunci când închidem centurile peste geacă avem impresia că sunt bine fixate pe corp, în realitate, sunt largi și, dacă frânăm brusc chiar și la o viteză legală în oraș, centurile nu țin pe loc corpul copilului și acesta zboară din scaun.

Pentru siguranța copilului, este vital să-i scoatem geaca înainte de a-l așeza în scaunul auto și de a strânge suficient centurile în așa fel încât să nu fie largi și să-i asigure o fixare cât mai bună de scaun. Iar dacă vă îngrijorați că îi va fi frig, îl puteți înveli cu aceeași geacă sau cu o păturică.
Urmăriți aici reportajul care prezintă experimentul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa