Comunicarea tactilă cu bebelușul sau masajul binefăcător

Alexandra Ion

Comunicarea tactilă cu bebelușul este prima cale de comunicare cu acesta și este esențială pentru dezvoltarea copilului.

De la gestul de a-l ține în brațe, de la atingerea pe care care copilul o simte în primele lui clipe de viață extrauterină la sânul mamei lui, comunicarea tactilă este esențială și se poate consolida prin masajul bebelușilor. Parte importantă din îngrijirea copilului mic, masajul bebelușului nu este doar recomandat de medici, dar este și foarte necesar pentru o dezvoltare echilibrată și sănătoasă a copilului tău.

În cazul bebelușilor, masajul este foarte eficient și trebuie făcut corect pentru ca acesta să fie cu adevărat o cale de comunicare cu puiul tău. Realizat în fiecare zi, după baia de seară (medicii recomandă masajul după ce bebelușul trece de primele lui două săptămâni de viață, când pielea lui este bine adaptată și a depășit sensibilitatea foarte ridicată pe care o are după naștere, dar mereu numai după căderea cojii cordonului ombilical), masajul nou-născutului și al bebelușului favorizează sănătatea și starea de bine a acestuia și ajută și la sudarea relației părinte-copil, fiind o cale de comunicare perfectă între părinte și copil.

Unul din primele simțuri care se dezvoltă în viața intrauterină este cel tactil.

Puțin părinți știu că unul din primele simțuri care se dezvoltă în viață intrauterină este cel tactil. Aceasta face ca, în momentul nașterii, simțul tactil să fie cel mai activ și mai important simț al bebelușului. Acesta este și motivul pentru care copilul nou-născut este așezat pe pieptul mamei – cea mai simplă, sigură și bună cale de a liniști și calma copilul nou-născut.

Masajul este comunicare tactilă și îl face pe cel mic să se relaxeze, îi generează o senzație de protecție și de bine. Atunci când îi faci masaj bebelușului tău, comunici în mod intim cu el. Masajul, început după două săptămâni după naștere, nu are nici un fel de contraindicatii, este o sursă de calm și relaxare și pentru copil și pentru mamă lui (sau pentru tată în egală măsură, fiind chiar recomandat ca masajul după baie sa-l facă alternativ mama și tatăl, pentru a dezvolta relații de comunicare cu ambii părinți).

Copilașii se obișnuiesc foarte repede cu plăcerea masajului, iar ședința de masaj este un moment prețios al zilei și ai să realizezi foarte repede că cel mic îl așteaptă cu nerăbdare și plăcere.

La început, ședințele de masaj nu trebuie să dureze decât câteva minute, iar durata acestora crește treptat la câteva zile. De la două la șase luni, îi sunt suficiente 15 minute de masaj. După ce împlinește  șase luni poți ajunge la 20 de minute, iar după un an, o sedință de masaj, care își păstrează rolul de mijloc de comunicare, de până la 30 de minute. După doi ani, ședința de masaj poate dura până când tu sau micuțul vă plictisiți sau obosiți (după caz 🙂 ).

Atunci când este masat pentru prima oară, fiecare bebeluș reacționează în mod diferit. Fie manifestă semne de neliniște, fie se lasă cu plăcere în voia mâinilor tale. Dacă experiența se repetă frecvent, masajul va deveni un ritual, o ocazie privilegiată a puiului de om de a intra în relație cu mama sau cu tata. Vei vedea că micuțul te privește în ochi și este evident că se simte bine. Chiar dacă se încruntă sau scoate diferite sunete, toate sunt semne de răspuns la interacțiunea specială cu părintele său.

În privința tehnicilor de masaj, nu încerca să aplici o tehnică performantă, cel mai bine este să te lași ghidată de instinct și de expresia și gesturile bebelușului.

Studiile au arătat că masajul influențează considerabil relația tată-copil. Cercetările au arătat că după 12 săptămâni de masaj făcut de tată, bebelușii le vor mulțumi acestora adresându-le mai multe zâmbete, priviri și gângureli decât mamei.

Pentru a face masaj bebelușului este bine să îl duci într-o cameră încălzită la 25 de grade. Începe prin mișcări ușoare și nu insista dacă cel mic îți refuză atingerile. Masajul poate fi făcut când micuțul este așezat pe masă, în pat sau pe genunchii tăi. Este bine să folosești un ulei pentru masaj pentru că atingerile tale să fie mai dulci și să nu irite pielea bebelușului care este foarte sensibilă.

Citește și: Masajul bebelușului – cum se face și la folosește

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne și un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu alte articol utile!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa