Ceaiuri bune pentru colici. Între recomandări din popor și sfaturile medicilor

Ramona Dinescu
bebelus plans

Ceaiurile sunt bune pentru colici? Părerile sunt împărțite. Bebelușul are colici între prima și a treia lună de viață, iar atunci el ar trebui să bea doar lapte matern sau formulă de lapte praf.

Noi am crescut cu ceaiuri. Mama mea m-a sfătuit, atunci când am devenit și eu mamă, să-i dau copilului ceai din două motive: ca să se dezobișnuiască de masa de noapte și ca să nu mai sufere de colici. „Dar medicul pediatru mi-a spus că am voie să-i dau doar lapte bebelușului”, a fost replica mea. „Eee medicii ăștia nu le știu chiar pe toate”, a completat ea.

Când am ieșit prima dată din casă cu copilul, din pământ, din iarbă verde au tăbărât multe mame pe mine care m-au întrebat dacă e cuminte copilul, dacă doarme noaptea și dacă are colici. Primul sfat, deși copilul nu părea să aibă vreo suferință, dar așa preventiv, a fost să-i dau ceai. „Dă-i ceai de chimen”, a spus una de parcă mușca din mine vrând să fie ea prima care vine cu soluția salvatoare și căreia aș fi urmat să-i mulțumesc în final. Alta mi-a recomandat ceai de fenicul, iar alta ceai de mușețel. Am mulțumim pentru sfaturi și am încercat să-mi văd de drum, anticipând că dacă voi mai sta cu ele voi primi gratuit un tratat de creștere a copilului cu o mulțime de sfaturi contradictorii pe aceeași temă.

A venit și momentul colicilor dar am urmat sfatul medicului pediatru. Dr. Simona Pecec  susține că până la diversificare, copilul nu are nevoie de nimic altceva în afară de lapte. Iar pentru colici am folosit celebrele picături pe care probabil toată lumea le-a încercat. Însă, aceste picături sunt tot pe bază de plante, aceleași pe care mi le-au recomandat și mămicile pentru ceaiuri.

Deși pentru mine este târziu, mă gândesc că poate ajută pe cineva aceste informații, așa că am făcut research și am aflat ce ceaiuri sunt bune pentru colici. Însă, înainte de orice, cere sfatul pediatrului.

Când ai întrebări despre alăptare și colici poți citi și Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman. Ghidul este disponibil aici

Eu am adunat informațiile de mai jos de pe deeprootsathome.com.

Ceaiuri bune pentru colici: ceaiul de fenicul

Ceaiul din semințe de fenicul este natural și are un efect blând asupra organismului, dar se pare că este folosit de foarte multă vreme de către mame ca remediu împotriva colicilor. Are și un ușor efect laxativ și ajută la eliminarea gazelor.

Ceaiuri bune pentru colici: ceaiul de cătușnică

Aceasta este chiar o plantă pe care o foloseau bunicile noastre pentru ușurarea burticilor copilașilor lor atunci când aveau colici. Multe creme pentru bebeluși conțin extract de cătușnică (catnip în engleză) deoarece îi ajută pe cei mici să doarmă mai bine, liniștește burtica și relaxează nervii. Ceaiul de cătușnică este recomandat și mamelor în perioada în care se luptă cu colicile bebelușilor și alăptează.

Ceaiul de cătușnică mai este indicat adulților care suferă de insomnie, dar și femeilor care au dureri menstruale.

Poți prepara ceai de semințe de fenicul și cătușnică.

Ceaiuri bune pentru colici: ceaiul de chimen

Semințele de chimion sunt bine cunoscute pentru efectul lor calmant asupra stomacului. Ajută la digestie, au proprietăți vermifuge, tratează insomnia, colicile și luptă împotriva răcelilor. Sunt de ajutor în tratarea anemiei, luptă împotriva bolilor respiratorii și întăresc sistemul imunitar.

Ceaiuri bune pentru colici: ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel ajută la eliberarea spasmelor gastrointestinale, prin urmare și la înlăturarea colicilor.

Reține însă că toate aceste plante nu sunt aprobate de o organizație de renume competentă. Ceaiurile bune pentru colici sunt recomandate în popor și, de aceea trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a-i da orice bebelușului.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa