Ce temperatură trebuie să aibă apa pentru baia bebelușului?

Ramona Dinescu
apa-pentru-baia-bebelusului-totul-despre-mame

Apa pentru baia bebelușului nu trebuie să fie nici prea caldă, nici prea rece, ci tocmai bună, cum spunea bunica mea. Dar ce înseamnă acest lucru, de fapt?

Îmi amintesc perfect primele zile în maternitate când asistam uimită la îmbăierea bebelușilor pe bandă rulantă. Mi se părea că fără ajutorul unei asistente de acolo, eu nu voi reuși să-i fac baie copilului. Fiecare bebeluș era luat și îmbăiat sub jetul de la chiuvetă care, într-adevăr, atunci când am încercat cu mâna nu părea nici prea fierbinte, nici prea rece, dar nimeni nu monitorizase temperatura apei cu un termometru. Experiența își spunea cuvântul.

Citește și: Alternative pentru şerveţelele umede din comerţ

Când am ajuns acasă cu copilul și a trebuit să-i facem prima baie copilului, am deschis cărțile de puericultură, ne-am documentat și eu și tatăl lui despre temperatura care trebuie să fie în camera și temperatura recomandată a apei pentru îmbăiere. Aici am avut una dintre problemele noastre existențiale: în carte scria că temperatura apei trebuie să fie de maxim 37-38 de grade Celsius. Pai, ori 37, ori 38? 🙂

Ce se întâmplă când apa e prea caldă sau prea rece?

Medicii spun că ridicată a apei pentru baia bebelușului îi poate provoca micuțului arsuri în numai câteva secunde. Când apa din cadă este mai caldă decât de obicei, organismul adultului se adaptează imediat acelei temperaturi, cel mult i se înroșește puțin pielea, dar nu pățește nimic. În schimb, bebelușul are pielea atât de subțire și sensibilă că se poate arde foarte ușor. În schimb, dacă apa este prea rece, copilului îi poate fi frig.

De aceea, trebuie menționat și faptul că în încăperea de baie trebuie să fie o temperatură între 22 și 25 de grade Celsius, puțin mai mare decât temperatura recomandată pentru camera copilului.

Cum verifici temperatura apei

În maternitate, asistentele, înainte de a băga un copil sub jetul de apă, verificau temperatura apei cu cotul. Apoi mi-au explicat că zonele cele mai sensibile sunt încheietura mâinii și cotul și astfel putem verifica cu ușurință suportabilitatea temperaturii apei.

Cel mai sigur, mai ales pentru cele care sunteți proaspete mămici, este să folosim un termometru de baie. Exista termometre de cameră care se pot folosi și la baie, sau termometre speciale pentru apă. Unele dintre ele, la valoarea de 37 de grade Celsius au o față zâmbitoare care te anunță că apa este tocmai bună.

Important de menționat este faptul că temperatura apei se măsoară abia după ce cădița este plină cu apă (nu contează cantitatea de apă, ci important este să fie toată apa de care ai nevoie pentru băiță, pentru a nu mai suferi schimbări după măsurarea temperaturii).

Pe 15 decembrie 2018, la Mezanin, în Palatul Universul, puteți face cunoștință cu TRIBUL! Irina Popescu (moașă licențiată), Dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional), Dr. Marius Romila (medic primar obstetrică-ginecologie și medicină materno-fetală), Dr. Iosif Niculescu (fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus), Claudia Buneci (health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist) și Ioana Blaj (actriță și mamă a doi băieti) te așteaptă la prima conferință prenatalăpentru femeile însărcinate, partenerii și sustinătorii lor: ”Sarcina, pas cu pas”. Detalii și înscrieri AICI.  

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa