Când este prea frig să scoți copilul afară din casă?

Ramona Dinescu

Îmi amintesc perfect prima iarnă a fiecăruia dintre copiii mei. Cel mare a prins-o pe la 6 luni, cel mic, de cum a deschis ochii, a văzut iarnă. Și ce mai iarnă! Cred că a fost printre ultimele ierni serioase din București, o iarnă ce a lăsat încă o lună de zile munți de zăpadă pe străzi.

Fiecare dintre copii trebuiau scoși afară. Dacă primul copil avusese timp să se obișnuiască cu plimbările, al doilea copil scotea năsucul direct în zăpadă. Atât îmi amintesc: regula cea mai importantă a medicului pediatru a fost: nu scoți copilul afară dacă temperatura este sub 0 grade. Dar afară însemna la plimbări lungi, de peste 30 de minute. De aici, lucrurile pot fi croșetate, în funcție de temperatura pe care o simțim cu adevărat, de cât de tare bate vântul, de umiditate și de cât de îmbrăcat este copilul.

Așa că, voi încerca să alcătuiesc acum un ghid pentru mămicile care vor să afle când este prea frigă să scoți copilul afară din casă.

Copiii, și în mod special bebelușii, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, sunt mult mai sensibili la schimbările de temperatură decât adulții. Deoarece nu sunt atât de „pricepuți” la a-și regla la fel de repede și bine temperatura corpului, precum adulții, copiii pot foarte repede să ajungă la hipotermie. Nou născuții sunt predispuși la hipotermie din cauza suprafeței mari a corpului, cantității puține de grăsime subcutranată și a faptului că se mișcă și se agită foarte puțin. Așadar, nu este nici o exagerare faptul că nu-ți scoți copilul afară la mai puțin de 0 grade. Vestea bună este că poți să-l scoți la aer și altfel.

Cum îmbraci copilul când e frig afară?

Pentru a ține de cald, straturile de haine reprezintă soluția, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Însă, este extrem de important să nu-l îmbraci nici prea gros deoarece supra încălzirea este și ea periculoasă pentru bebeluși.

Regula generală este aceea că bebelușul trebuie să aibă un strat în plus față de tine. Dacă tu te simți confortabil cu 2 bluze, el se va simți cu trei, a treia fiind destul de subțire, nu un pulover de lână.

Dacă ieșiți la plimbare cu căruciorul, copilul trebuie să fie îmbrăcat călduros, cu o extra păturică sau o o husă specială care să-l țină înfășurat la căldurică.

Dacă vă jucați afară, în afară de geaca de iarnă, copilul trebuie să aibă și pantaloni dublați (flaușați) sau pantaloni de zăpadă, căciulă și mănuși. Cele mai vulnerabile părți ale corpului acela micuț sunt bărbia, nasul, urechile, degetele de la mâini și de la picioare.

Reține! Atunci când plecați cu mașina, bebelușul nu ar trebui să poarte haine de iarnă, pături sau haine foarte groase sub centurile de siguranță ale scaunului de mașină – centurile nu se vor prinde bine, lucru periculos în caz de accident.

Când este prea frig să scoți copilul afară din casă? Ghidul temperaturilor

Atunci când termometrul exterior arată o temperatură sub cea a înghețului (0 grade Celsius), poți spune că afară este extrem de rece. Puteți merge afară, dar pentru scurt timp.

Odată ce temperatura scade sub -6 grade Celsius, este bine să rămâneți în casă dacă puteți. Fii atentă și la factorul vânt atunci când verifici vremea de afară. Vântul poate face ca afară să fie mult mai frig decât arată termometru, lucru pe care îl vor simți imediat obrăjorii sensibili ai copilului.

În interior, temperatura termometrului trebuie să fie între 20 și 22 de grade Celsius, pentru un ambient ideal.

La ce să fii atentă?

Fii cu ochii pe copil atunci când vă jucați afară iarna. Dacă observi următoarele simptome, cere sfatul medicului tău pediatru:

Hipotermie:

–               Tremurat (atenție că bebelușii nu tremură!)

–               Vorbește neclar

–               Respirație lentă, superficială

–               Puls cardiac scăzut

–               Copilul este stângaci, neîndemânatic

–               Copilul este somnolent sau cu foarte puțină energie

–               Are stare de confuzie sau lipsuri de memorie

–               Își pierde cunoștința

–               Are pielea rece, de culoare roșu aprins (la bebeluși).

Degerătură:

–               Pielea rece

–               Senzație de înțepături cu acul pe piele

–               Amorțeală a pielii

–               Pielea de culoare roșie, albă, alb-albăstruie sau gri-gălbuie.

–               Piele ca de ceară

–               Copilul pare rigid în mișcări și stângaci

–               Apar bășici pe piele.

Sfaturi utile!

–               Trebuie să ai mereu un kit de urgență în mașină în caz că rămâneți în pană: pături, lanterne, batoane proteice și apă. De asemenea, atunci când pleci la drum, trebuie să te asiguri că ai rezervorul plin cu benzină.

–               Protejați-vă pielea cu loțiune sau balsam pentru piele sensibilă și folosiți strugurel pentru buze.

–               Gândește-te la un umidificator de cameră pentru ca aerul pe care bebelușul în respită să fie de cea mai bună calitate.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa