Călcăm hainele bebeluşului sau nu?

Andreea Popa
calcam-hainele-bebelusului-totul-despre-mame

Câte luni după naştere este nevoie să călcăm hainele bebeluşului? Ah, dar este într-adevăr nevoie să le călcăm?

Multe persoane le recomandă proapetelor mămici să-i calce bebeluşului hăinuţele. Până când împlineşte 2 luni, 12 luni sau chiar 5 ani, în funcţie de nişte criterii doar de ele ştiute.

Oare chiar trebuie să calc toate hainele copilului? Aceasta a fost una dintre ultimele întrebări pe care mi le-am pus înainte de a naşte. Luându-mă cu alte lucruri mai importante (greţuri de sarcină, metode blânde de naştere, alăptare etc), partea cu călcatul hainelor a fost printre ultimele probleme care mi-au trecut prin cap. Dar răspunsul la întrebare a venit prompt, din partea unor mame cu vechime: „Da, trebuie să le calci. De ce? Păi, ştii tu, germeni, bacterii, microbi…” Aşa că le-am călcat. O dată.

Află de la cei mai buni specialiști de ce are nevoie copilul în primii trei ani. Citește ”Cartea Bebelușului”, disponibilă AICI.

Teoria călcatului

Motivele pentru care multă lume ne recomandă să-i călcăm hainele bebeluşului, mai ales în primele luni de viaţă, ţin în primul rând de igienă. Şi de aspect, dar mai mult de igienă. Pentru că, prin călcat, datorită temperaturii înalte, mor şi microbii care au rezistat ciclului de spălare. Şi sunt mulţi microbi care rezistă la spălare, studiile o confirmă. Mai ales că, în ultima vreme, din considerente ecologice sau economice, aproape nimeni nu mai spală haine la 90°C. Ba chiar etichetele recomandă în general spălatul la maxim 40°C, chiar şi în cazul hainelor din bumbac. Iar la 40°C, microbii nu prea mor, ci mai degrabă se împrăştie pe toate hainele din maşina de spălat. De aceea, în ultimii ani se vorbeşte tot mai des despre „sick laundry cycle”, făcând referire la ciclurile rapide şi la cele setate pe temperaturi scăzute ale maşinii de spălat. În concluzie, dacă doreşti să igienizezi hăinuţele bebeluşului, fierul de călcat este soluţia.

Teoria igienei

Totuşi, înainte de a te apuca de călcat body-uri, pijamale şi salopete, gândeşte-te la altceva. Ce fel de microbi ai în casă astfel încât să fie nevoie de sterilizarea hainelor? Dacă e vorba despre Salmonella, E.coli sau Stafilococ auriu, ca să dau doar câteva exemple, atunci într-adevăr trebuie să iei nişte măsuri mai stricte de igienă. Dar altfel, de ce să calci hainele copilului? Dacă pe hăinuţele lui sunt microbi, cu siguranţă aceiaşi microbi au ajuns deja şi pe mânuţele lui, şi pe mâinile tale, şi prin casă. Dacă tu vii acasă cu microbi din exterior, aceştia ajung la puiul tău imediat ce îl iei în braţe, deci nu aşteaptă cuminţi să ajungă în maşina de spălat haine pentru a contamina şi alte lucruri. Şi chiar şi după călcat şi depozitat, hăinuţele tot se pot contamina cu diverse microorganisme care se găsesc practic pretutindeni. Iar aici nu mă refer la mizerie şi şoareci mişunând prin colţuri, ci la bacteriile care se regăsesc în mod normal într-o casă.

Deci, în afară de cazul în care este vorba despre haine noi (despre care, într-adevăr, nu ai de unde să ştii pe unde au umblat până au ajuns pe raft) sau despre o infecţie bacteriană mai gravă de care să sufere cineva din familie, nu ai niciun motiv să calci hainele bebeluşului. Decât dacă îţi face plăcere.

În plus, nu ai niciun motiv pentru a încerca să creezi un mediu cât mai steril pentru copilul tău. Nenumărate studii au demonstrat că acei copii care sunt lăsaţi încă din primul an de viaţă să intre în contact cu tot felul de microorganisme au o imunitate crescută, suferă mai rar de alergii şi sunt în general mai sănătoşi decât cei crescuţi într-un mediu cât mai steril. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar, expus la tot felul de microbi, învaţă să se adapteze şi se dezvoltă treptat. Şi încă un aspect: nu uita că microbiota are rol nu doar asupra dezvoltării sistemului imunitar, ci influenţează şi riscul de a face numeroase boli, de la diabet la cancer.

În concluzie, nu se poate spune că a călca hainele bebeluşului este un lucru greşit. Dar nu este nici necesar. Este mai degrabă o pierdere de vreme, o jumătate de oră sau mai mult în care te-ai putea relaxa sau te-ai putea juca cu puiul tău. Iar în cazul în care călcatul nu te atrage dar totuşi îţi este teamă de bacteriile care rezistă la spălat, poți pune în sertarul pentru detergent câteva picături de ulei esenţial de tea tree (arbore de ceai). Acesta are efecte antimicrobiene şi antifungice, iar în plus dă hainelor un miros plăcut.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa