Atenție! Scaunele de mașină expiră!

Andreea Popa
scaun auto copii

Scaunele de maşină pentru copii au o anumită perioadă de valabilitate! Pentru a face economie, mulţi părinţi decid să cumpere un scaun auto pentru copii mai performant, dar second-hand. Puţini ştiu însă că şi scaunele de mașină expiră.

Iată mai multe informații pe tema scaunelor pentru mașină și a valabilității acestora:

Pentru orice părinte, siguranţa copiilor este cel mai important lucru din lume. Iar scaunul de maşină pentru copii este unul dintre acele produse la care nu ar trebui să se facă niciodată rabat la calitate, în ciuda preţului mai ridicat.

Mulţi părinţi petrec săptămâni sau luni de zile pe internet căutând cel mai potrivit scaun auto pentru copil, ţinând cont mai ales de tipul maşinii pe care o conduc şi de vârsta, respectiv greutatea copilului. Iar în general aceste criterii sunt esenţiale în alegerea scaunului auto.

Scaunele auto second-hand pentru copii pot fi expirate

Dar, pentru că un scaun bun de maşină nu este tocmai ieftin, unii părinţi optează pentru scaune auto împrumutate de la prieteni sau cumpărate second-hand.

În cazul scaunelor de maşină cumpărate la mâna a doua, părinţii optează astfel pentru un produs mai performant, de ultimă generaţie, la aceiaşi bani cu unul nou, dar care oferă mai puţină siguranţă. Iar regula de aur spune că, în acest caz, trebuie să fii sigur că scaunul auto nu a fost implicat anterior într-un accident. Dar mai este un lucru pe care puţini părinţi îl ştiu… scaunele auto au o dată de expirare.

Da, scaunele auto chiar expiră la un moment dat. Şi mulţi producători au trecută această dată de expirare ori pe partea de jos sau din spate a scaunului, ori în instrucţiuni. În general, apare sub forma „DO NOT USE AFTER…”. La majoritatea mărcilor, perioada de valabilitate este între 6 şi 9 ani.

Scaunele de mașină expiră! De ce expiră scaunele de mașină pentru copii?

Deşi pare ciudat ca un scaun să expire, experţii în siguranţă spun că nu este doar o metodă de marketing, menită să-i descurajeze pe părinţi să cumpere un scaun auto second-hand.

Motivele pentru care scaunele auto pentru copii expiră sunt mai multe. Unul dintre ele este că, în timp, din cauza uzurii, a expunerii la soare şi la căldură, în plastic ar putea apărea mici fisuri, subţiri cât un fir de păr, deci aproape insesizabile cu ochiul liber. Iar acest lucru face ca, în caz de accident, scaunul să nu ofere suficientă protecţie copilului.

De asemenea, un alt argument este faptul că, de-a lungul anilor, tehnologiile folosite pentru producerea scaunelor auto se îmbunătăţesc semnificativ. Deci este posibil ca un scaun auto de acum 6 sau 9 ani să nu mai corespundă cu recomandările actuale (sau chiar reglementările, în multe ţări din Europa) privind siguranţa copilului în trafic. De exemplu, în 2002, scaunele auto nu erau echipate cu sistemul de ancorare ISOFIX (numit LATCH, în SUA). Acum însă, acest sistem este un standard folosit de majoritatea producătorilor.

În plus, în timp, nu doar plasticul se uzează, ci şi centurile. Iar mâncarea, apa sau alte substanţe vărsate pe sistemul de prindere al centurilor de siguranţă ar putea să afecteze integritatea acestuia.

Scaunele de mașină expiră! Alte motive invocate de producători

Un alt motiv pentru care scaunele auto pentru copii au o dată de expirare este şi faptul că producătorii nu le mai testează după o anumită perioadă de timp. Deci nu pot garanta asupra modului în care acestea s-ar comporta în caz de impact, după 6 sau 9 ani de întrebuinţare zilnică.

Tot producătorii atrag atenţia şi asupra importanţei montării corecte a scaunelor auto. Iar la un scaun auto mai vechi, sunt şanse mari ca manualele de instrucţiuni să se fi pierdut iar abţibildurile laterale (care arată cum se montează scaunul) să se fi şters. Astfel, fixarea corectă a scaunului este mai puţin probabilă. Iar asta în contextul în care studiile arată că, oricum, circa 80% din scaunele auto nu sunt montate corect.

Ce faci cu scaunul de mașină expirat

În prezent, marii producători recomandă ca, după data expirării, scaunele auto să fie reciclate şi în niciun caz vândute şi nici măcar donate. Iar în Canada, de exemplu, există reglementări clare care spun că nu poţi să pui la vânzare sau să donezi un scaun auto produs înainte de 2012, deoarece standardele de siguranţă au fost modificate şi noi tehnologii au apărut între timp. Astfel, în Canada, multe dintre scaunele auto produse înainte de 2012 nu mai sunt considerate sigure pentru copii, iar utilizarea lor poate însemna încălcarea legii.

Mai mult, unii producători recomandă ca, în momentul în care scaunul auto depăşeşte perioada de valabilitate, să i se taie centurile de siguranţă şi să fie dezmembrat înainte de a fi aruncat, astfel încât să nu poată fi refolosit de alţi părinţi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa