Cele mai întâlnite 3 afecțiuni ale pielii la bebeluși și tratarea lor

Magda Popescu

În comparație cu pielea adultului, pielea bebelușului este cu aproximativ 30% mai subțire, mai predispusă la iritații și eczeme, poate pierde umiditatea mai repede, absoarbe apa într-un ritm mai rapid și, în același timp, o poate pierde mai repede. Prin urmare, pielea bebelușilor are nevoie de îngrijire specială.

Cele mai întâlnite 3 afecțiuni ale pielii la bebeluși sunt dermatita de scutec, acneea bebelușului și pielea uscată. ”Acestea pot fi tratate cu ușurință atunci când sunt depistate din timp”, ne transmite doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Acneea bebelușului și dermatita seboreică

Greu de crezut, dar bebe poate face acnee. Pielea bebelușilor poate produce mult sebum (amestec de ulei, trigliceride și celule moarte ale pielii), ca urmare a stimulării glandelor sebacee de hormonii androgeni transmiși de la mamă, caz în care se întâmplă frecvent să apară acneea și dermatita seboreică.

Ce spune specialistul? „Aceste afecțiuni pot fi evitate dacă înlăturați excesul de ulei de pe suprafața pielii feței și a scalpului în mod frecvent cu săpunuri blânde. Dacă observați coji galbene la nivelul scalpului, sau la nivelul feței, în spatele urechilor, acestea pot fi îndepărtate cu blândețe folosind ulei de măsline sau ulei special pentru bebeluși. Evitați emoliente grase”!

Iritația de scutec provocată de candida

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec sau iritația de scutec este o altă afecțiune a pielii frecvent întâlnită la bebeluși. Apare din mai multe cauze, cea mai întâlnită fiind iritația rezultată în urma transpirației, frecării și a contactului cu urina și materiile fecale.

Ce spune specialistul? ”Pentru a evita această neplăcere care este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii la bebeluși, scutecul trebuie schimbat frecvent, chiar și în timpul nopții, pentru a menține un mediu cât mai uscat. În acest sens, o cremă bariera poate fi foarte utilă pentru a întări nivelul de protecție al pielii”.

Pielea uscată

Tendința spre o piele atopică, uscată, este din ce în ce mai mare. Poate fi util să asigurați un grad de umiditate optim și constant de 50-60% în camera bebelușului, deoarece modificările de umiditate în orice direcție pot duce la uscarea pielii și apariția de eczeme.afecțiuni ale pielii la bebeluși

Ce spune specialistul? „În cazul în care mediul este prea uscat, un vas cu apă în interiorul camerei poate regla umiditatea, iar în cazul opus, este indicată folosirea unui dezumidificator. Nivelul de duritate al apei este un alt factor care poate influența funcția de barieră a pielii, iar dispozitivele pentru dedurizare pot fi utile atunci când există probleme cu pielea micuților”.

Tot ce trebuie să ştii despre prima lună de viaţă a bebeluşului

În timpul iernii, pentru a evita atopia, una dintre cele mai prezente afecțiuni ale pielii la bebeluși, sunt recomandate emoliente mai grase, în special pe zonele expuse, pentru a menține un grad de protecție termică crescută și evitarea uscării pielii. Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată, fără a exagera însă cu straturile de haine, care pot duce la transpirație excesivă.

În timpul verii, cremele pentru fotoprotecție sunt obligatorii și pot fi folosite de la vârste foarte fragede de câteva luni, iar expunerea la soare este necesar sa se realizeze progresiv, începând cu câteva minute, și nu la ore de vârf.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa