Adevărul despre scutecele refolosibile

Alina Băisan
scutece-refolosibile-totul-despre-mame
Scutecele noastre în vacanță la bunici

Tot ce trebuie să știi despre scutecele refolosibile, de la minusuri la plusuri

Cand ești viitoare mamică și ai ceva timp la dispoziție, ajungi cu lectura în zone nebănuite ale internetului. Așa am dat eu peste scutecele refolosibile. Știam despre ele de la o amică, care, cu câțiva ani în urmă, când mișcările alternative de crescut copii erau la început, folosea niște scutece pe care le spăla la mașină. Se încheie aproape un an de când le folosesc și, cum pe net există articole care le promovează frenetic, scrise în special de mămici care comercializează așa ceva, m-am gândit că ar fi util un articol despre cum e să le folosești, care sunt avantajele și, da, dezavantajele lor.

De ce le-am ales? Din mai multe motive: ca sa nu poluez mediul cu un munte de scutece din plastic; ca să fac economie; pentru că am vrut ca fundul bebelușului să nu intre din prima în contact cu chimicalele din scutec; pentru că mi-a plăcut că există o alternativă la comportamentul acesta de masă și mi-am zis să o încerc. În ciuda opiniei rudelor și prietenilor care au ridicat din sprânceană și au strâmbat din nas, aducându-mi aminte că trăim în secolul XXI și că nu e cazul să ne întoarcem pe vremea bunicii… Nașa copilului meu îmi face și acum cadou câte un bax de scutece când mergem în vacanțe împreună. Mă consideră probabil incredibil de zgârcită, din pricină că nu îi iau copilului scutece adevărate și îl “chinui” cu cele mari și groase. În privința asta am două argumente: sunt groase, dar nu sunt din plastic, așa că pielea respiră în voie, și da, sunt mai mari, dar și scutecele obișnuite, când se umplu de pipi, capătă proporții comparabile. Plus că bebelușii sunt la fel de simpatici și cu fundul plat, și cu fundul mare.

Economisești bani?

Când am citit eu articole pe tema asta, toate scoteau în evidență faptul că, dacă cumperi un kit de scutece refolosibile în locul celor jetabile, economisești o grămadă de bani. Ei bine, n-am făcut calculul exact, dar având în vedere că un pachet mare de scutece de unică folosință e undeva la 70-80 lei și nu îți ajunge nici pentru o luna, în timp ce prețul unui scutec refolosibil e undeva la 80-100 de lei și ai nevoie de vreo 15-20 de bucăți până când copilul face la oliță, bașca le mai poți folosi apoi și la frații/surorile care vin din urmă, aș zice că e o oarecare economie, chiar dacă la început trebuie să dai o sumă mare de bani deodată. Sau poți face ca mine: cumperi una-două bucăți pe lună și nu se simte cheltuiala. În plus nu are importanță de pe ce site le cumperi, prețurile sunt fix aceleași la brandurile similare. Mai există și brandul românesc, care e nițel mai ieftin, dar eu una nu îl recomand… Vă zic de ce la capitolul “branduri”.

Desigur, mai pui la socoteală și apă, detergentul și curentul folosite la spălatul scutecelor refolosibile la mașină, dar chiar și așa, hainele copilului le speli oricum, nu? Eu am pus mașina la spălat la 2, maxim 3 zile (unu la mână din cauza mirosului, doi la mână pentru că rămâneam fără scutece). Deci da, economisești bani, dar dacă ar fi să o iau de la capăt, aș mai cumpăra vreo 5-6 bucăți, ca să lungesc intervalul între spălări la trei-patru zile și să reduc astfel consumul de apă/energie.

O altă problemă o poate reprezenta uscatul scutecelor mai ales primăvara și toamna. Vara se usucă de pe o zi pe alta (indiferent de tipul scutecului), iar iarna le-am uscat pe calorifer. În restul anotimpurilor e mai complicat, întrucât durează mai mult de o zi uscatul lor. Cât despre ideea ca cele cu insert se usucă mai repede decât cele all-in-one, la mine s-a dovedit falsă. Se usucă cam în același timp, ba chiar cele all-in-one fiind un brand mai performant, la mine s-au uscat primele.

Dirty stuff…

Adevărul e că, în ciuda tuturor filmulețelor de pe youtube care îți arată cât de elegant se curăță scutecul de caca cu un jet de apa, ei bine, de multe ori trebuie să îți sufleci mânecile și să speli la mână. Mie una nu mi-a fost scârbă și mi-am asumat chestia asta. Așa cum maică-mea a spălat și a fiert scutecele pe urma mea cât am fost mică, am considerat că nu fac un efort uriaș în acest sens. În rest, scutecele se curăță destul de bine la mașină, la temperatură decenta: 60 de grade. Am folosit și săpun de pete, cu care am frecat și am lăsat să acționeze până am băgat la mașină, am folosit și soluții eco de îndepărtat petele (asta mai mult la început, că mi s-au părut cam scumpe și se terminau imediat), ba uneori am bagat și Vanish, când l-am avut la îndemână. Am spălat la ciclu normal, cu un ciclu de clătire înainte.

Totul despre scurgeri

Spre deosebire de scutecele de unică folosință, scutecele refolosibile nu sunt imbatabile când vine vorba de scurgeri. La început sunt prea mari și pipi alunecă liber prin partea unde scutecul e prins elastic pe pulpa copilului. Poți folosi la început scutece jetabile și pe la vreo trei luni să treci pe cele refolosibile. Sau poți lua scutece refolosibile pentru nou-născuți, dar eu una n-am considerat că merită investiția. Mi s-a recomandat să folosesc niște scutece tradiționale din bumbac, peste care se pune un chilot impermeabil. Mi s-a părut o idee foarte sănătoasă și ieftină. Cinci pelinci și un chilot impermeabil m-au costat cam cât două scutece lavabile. O vreme buna le-am folosit pe acestea noaptea fără probleme.

Dar a venit și o perioadă mai dificilă, pe la vreo 7-9 luni, când nimic nu mai rezista. Cel puțin noaptea schimbam mereu două rânduri de scutece, două de pijamale și uneori și cearșaful de la pat. Am apelat chiar și la niște inserturi care cică erau super absorbante, dar n-am vazut o diferență prea mare. Am început să pun trei inserturi într-un scutec. A fost crâncen. Dacă m-ai fi întrebat atunci dacă recomand tipul acesta de scutece, ti-aș fi zis fără rezerve să te duci să plimbi căruțul în parc și să-ți vezi de treabă. Acum, la 11 luni, am impresia că și copilul și-a reglat cumva reprizele de pipi, astfel încât un scutec e suficient pentru toată noaptea (chiar și 12 ore) și nici de accidente cu udatul hainelor nu mă mai pot plânge.

Despre branduri

Ce o să zic acum mă dezamăgește chiar și pe mine. Când am început să caut despre scutece, am dat peste un brand romanesc, singurul de altfel din țară, care făcea scutece din acestea. Era vorba de niște mămici, care au deschis și ele un mic atelier de fabricat scutece. Prețurile erau cam pe acolo cu cele internaționale multipremiate (70 de lei cele românești, 90 de lei cele străine), dar am zis că e frumos să încurajez producția locală și mamele antreprenoare și am comandat un pachet economic de vreo șapte bucăți. Am primit comanda numaidecât, fix cu modelele cerute de mine, nimic de reproșat la capitolul client service. Ce să mai, abia așteptam să apară pișorcoasa pe lume și să folosesc pe fundul ei scutecele colorate. La început curgeau imediat ce le puneam, dar nu m-am descurajat pentru că citisem că trebuie să treacă prin vreo trei spălări pentru a deveni permeabile părțile absorbante. Au curs în continuare… După care au început să mă enerveze zonele în care se introduceau inserturile, pentru că rămâneau crăcănate și pielea copilului se freca de insert, în loc să aibă contactul doar cu învelișul delicat de deasupra. Iar inserturile românești nu sunt din niște materiale speciale, ca la brandurile străine, ci dintr-un prosop care se și face mototol după ce se udă. În fine, cu toată părerea de rău, nu am avut o experiență plăcută cu ele.

În schimb, pe langa pelincile de la Babyidea de care vorbeam mai sus, am fost foarte mulțumită de BumGenius All in One. Sunt super tari: materialele se curăță ușor, se usucă repede și nu se scămoșează dupa zecile de spălari. Am folosit și sistemul de prindere cu capse, și pe cel cu arici. Singura observație la cel cu arici e că banda din față se ruleaza cumva și jenează uneori copilul la burtică. Plus că, din câte observ, dacă las copilul doar în scutec, e în stare de acum să și-l dea jos. Așa, și am mai folosit și Charlie Banana cu insert, pur și simplu pentru că am fost curioasă să mai încerc un brand și pentru că au niște imprimeuri foarte mișto. A, și mi-a mai plăcut și materialul din interior, care e foarte moale și pufos.

Concluzii

Se zice că datorită faptului că cei mici simt totuși umezeala la fund când poartă scutece lavabile, învață mai repede să facă la oliță și renunță la scutece cam pe la un an jumate. Copilul meu încă n-a ajuns acolo. (Promit un update daca e cazul.)

După un an de folosit scutece lavabile și destulă bataie de cap, pot să trag următoarele concluzii:

– Da, faci economie de bani, dacă le folosești încă de la început și îți iei suficiente (eu recomand un minim de 20 de bucăți), încât să îți permită un ragaz de 3-4 zile între spălari;

– Murdăria nu dispare ca prin minune, de multe ori trebuie să “iei problema în mână”, ceva ca în cazul reclamelor la detergenți de vase, if you know what I mean;

– Sentimentul că bebelușul tău nu a venit pe lume ca să polueze din primul an planeta cu un munte de scutece din plastic e reconfortant pentru cineva ca mine, care ține la treaba asta;

– S-ar putea să ai ceva probleme la uscatul lor în anotimpurile de trecere (primăvara și toamna), asta daca nu ai mașină de uscat rufele în casă (vara se usucă ușor la soare, iarna pe calorifer);

– Brandurile străine multipremiate chiar își merită premiile și banii;

– Sunt mai sănătoase pentru pielea copilului tău, dar asta nu înseamnă că nu se irită niciodată în zona scutecului;

– În funcție de perioada de creștere a bebelușului, mai ales noaptea, se pot întâmpla adevarate inundații, dar e posibil să nu fi încercat eu toate materialele și soluțiile de pe piață;

– În vacanțe și la bunici la țară, nu pică cerul daca treci pe scutece obișnuite, de unică folosință.

Altfel spus, e ceva mai mult de muncă și fiecare trebuie să cântărească dacă merită efortul. Eu una cred că a meritat, mai ales că intenționez să folosesc colecția de scutece și pentru viitorii membri ai familiei. Mă refer la copii, bineînțeles.

Foto: arhiva personală

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa