Acneea bebelușului. Cum o deosebești de dermatita atopică?

TOTUL DESPRE MAME
Acneea bebelusului

Câteva bășicuțe mici apărute mai mult în zona obrajilor, la câteva săptămâni de la naștere. Pediatrii le numesc pustule, însă ele sunt cunoscute generic drept acneea bebelușului. De ce apar și, mai ales, cum le gestionezi, în condițiile în care știi cât de sensibilă este pielea unui bebeluș și cât de atentă trebuie să fii să nu produci leziuni.

Acneea bebelușului se manifestă prin apariția unor pustule roșii – unele dintre ele și cu vârful alb, adesea însoțite de piele roșie în jurul lor. Aceste probleme ale pielii se întâlnesc mai rar şi în zona frunţii, bărbiei sau chiar pe spate.

Evident, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți pediatrul. Acesta te va sfătui ce ai de făcut sau dacă este cazul să mergi la specialistul dermatolog, pentru a vedea dacă nu este vorba despre alt gen de afecțiuni ale pielii precum eczema, eritema infecţioasă sau de diverse erupţii.

În ceea ce priveşte cauza pentru care apare acneea la bebeluşi, pediatrul susține că această afecţiune nu are un motiv bine stabilit, însă este mai frecventă la copiii născuţi de mame care au probleme cu alergiile sau care suferă de dermatite.

Un alt motiv pentru care ar putea să apară acneea la bebeluși este reprezentat de hormonii primiţi de copil de la mamă în ultima perioadă a sarcinii. Specialiştii investighează şi alte cauze ce ar putea declanşa această problemă: anumite medicamente pe care le ia mama în timp ce alăptează, diverse alimente mâncate de mamă în aceeaşi perioadă. Din acest motiv, mamele trebuie să consume doar alimente naturale, pe cât posibil necondimentate.

Cum gestionezi acneea bebelușului

În primul rând, ai grijă să nu iriți zona și mai mult!
Astfel, nu insista cu spălatul pielii. Este suficienti doar să o cureţi zilnic cu apă şi săpun special pentru copii. O altă variantă ar fi utilizarea zilnică doar a apei plate, pentru igiena zonei.

De asemenea, este important ca prosoapele sau hăinuţele copilului să nu fie spălate cu detergenţi duri, întrucât aceştia pot irita pielea nou-născutului.

În plus, trebuie să mai fii atentă și la modul în care ștergi saliva bebelușului sau laptele scurs pe faţa acestuia, pentru a nu mări iritaţia. Alt aspect de care trebuie să ții cont este că pustulele respective nu trebuie să fie stoarse.

DIFERENŢE

Pentru că multe mame confundă dermatita atopică cu acneea bebelușului, iată care sunt unele dintre diferenţe:

  • Dermatita atopică îi afectează pe copilaşii cu vârsta de până la 2-3 ani;
  • Acneea bebeluşului trece de la sine în doar câteva săptămâni;
  • Dermatita atopică le creează copiilor o stare de disconfort;
  • Acneea bebeluşului este nedureroasă;
  • Dermatita atopică se tratează cu unguente specifice;
  • Acneea bebeluşului nu se tratează.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa