Ham pentru bebe – ghid inteligent de cumpărături

Cumpărăturile pentru bebelușul tău nu se pot face la întâmplare! Trebuie să te documentezi bine înainte pentru a alege un produs potrivit copilului tău. Iată tot ce trebuie să știi despre hamul de bebe înainte de a-l achiziționa!

Georgiana Mihalcea, redactor
ham bebe
Să cumperi un ham pentru bebe nu este așa de simplu precum pare! Află totul despre acest produs înaine de a-l plăti!

Ham pentru bebe e căutarea ta zilele astea? Bebelușii încep să facă primii pași în jurul vârstei de nouă luni. În acel moment, ei se țin de obiecte sau sunt ținuți de părinți. În mod clar, micuților noștri le lipsește echilibrul, motiv pentru care trebuie să-i ținem constant – și acest lucru nu este deosebit de confortabil pentru nimeni. Dacă și tu te confrunți cu această provocare, hamurile pentru bebeluși sunt tot ce ai nevoie!

În ghidul nostru de cumpărături, vei afla mai multe despre cele mai bune modele, precum și despre aspectele și caracteristicile acestui tip de produs destinat bebelușilor. În timp ce hamurile pentru copii nu sunt încă foarte populare sau răspândite, multe familii le consideră extrem de confortabile. 

De la principalele criterii de cumpărături până la beneficiile și dezavantajele acestora, tot ce trebuie să știi despre aceste accesorii vei găsi chiar în articolul nostru.

Aspecte esențiale legate de ham pentru bebe

 • Hamurile pentru bebeluși au fost create inițial în scop terapeutic pentru a-i ajuta copiii cu diversitate funcțională motorie. Cu toate acestea, utilizarea lor s-a răspândit în ultima vreme. Acestea oferă o siguranță mai mare copiilor care fac primii pași, menținându-i în poziție verticală și prevenind durerile de spate ale părinților.
 • Dacă decizi să achiziționezi un ham pentru bebeluși, este esențial să știi mai întâi cum să îl utilizezi și să urmezi recomandări specifice, cum ar fi utilizarea moderată! După cum știi acum, produsul pe care îl alegi trebuie să îndeplinească și criterii specifice. Acestea se referă, printre altele, la materialele de fabricație, confortul sau vârsta de utilizare. Cu toate acestea, cel mai critic aspect dintre toate rămâne siguranța hamului pentru copilul tău.

 • Hamurile pentru bebeluși sunt accesorii care se înfășoară sub axile sau organele genitale cu centuri și o curea pentru a permite copilului să stea în picioare fără să cadă. Creat inițial pentru a ajuta copiii mici cu dificultăți de mers, acestea sunt acum folosite de multe familii cu copii tipici.
 • Acestea oferă diverse avantaje, cum ar fi securitatea, deoarece oferă un echilibru mai bun și sunt mult mai confortabile pentru părinții care nu mai trebuie să-și petreacă timpul aplecându-se. Cu toate acestea, ar trebui să utilizezi hamul copilului cu atenție, moderat și cu sfatul prealabil al medicului pediatru.

 • Un ham de bebeluși trebuie să fie în primul rând sigur. Ar trebui să respecte toate reglementările UE, să fie realizat din materiale adecvate copiilor și să fie confortabil. Vei găsi diverse astfel de modele în secțiunea următoare.
 • CITEȘTE ȘI: Ce face un bebeluş la nouă luni. Ghid pentru liniștea părinților

Tipuri de hamuri pentru bebe

Ham pentru bebe „Primii pași”

Ham pentru bebe de 8-9 luni. Trebuie folosit cu măsură!

Vârsta recomandată: 8-9 luni până la 2 ani | Tip: ham de piept 

Foarte mulți părinți au cumpărat în ultima perioadă acest tip de ham, deoarece susține bine bebelușul în prima etapă de învățare a mersului.

 • Potrivit pentru bebelușii cu o greutate de până la 13 kg, cu vârsta cuprinsă între 10-24 luni
 • Lățimea este ajustabilă cu o cataramă, de la 53 până la 60 cm
 • Hamul cuprinde bebelușul și îl ține într-o poziție perfectă fără a presa stomacul
 • Centura de mână pentru părinți este ajustabilă
 • Fabricat 100% din materiale sigure.

Ham de piept

Hamul de piept oferă siguranță și confort

Vârsta recomandată: 10 luni până la 4 ani | Tip: ham de piept 

 • Este foarte ușor de montat și de utilizat, se reglează în jurul pieptului și a umerilor, oferind o siguranță sporită celor mici. Au fost proiectate cu o dublă utilizare astfel încât să poată fi utilizate în două moduri diferite în funcție de vârsta copilului tău și de stadiul de dezvoltare a motricității. Mărimea este reglabilă și există pe piață multe modele viu colorate.
 • El poate fi folosit, de asemenea, pentru a-l menține pe micuțul tău fixat într-un scaun înalt sau un cărucior de cumpărături. Curelele sunt ușor de reglat, deci nu îți va fi foarte greu să te obișnuiești cu montajul lui!
 • Este un ham de siguranță ce poate fi folosit atât pentru a susține primii pași ai copiilor, cât și pentru un control mai sigur atunci când devin prea aventuroși. Sistemul special de fixare permite părinților să fixeze hamul și să regleze dintr-o singură mișcare, simultan, dimensiunea potrivită pentru umeri și talie.
 • Acest tip de ham oferă părinților posibilitatea să își țină în frâu copilul, fără prea multă zarvă.
 •  Este confortabil și sigur.
 •  Poate avea inserții reflectorizante.
 •  Este căptușit la interior cu un material moale.
 •  2 în 1: ham de siguranță și mijloc de coordonare a mișcărilor copiilor.
 • Ușor de fixat și de ajustat la dimensiunile fiecărui copil.
 •  Sistem special de închidere, cu un clips de siguranță.
 • Are un design viu colorat, plăcut celor mici, dar și celor mari.

Ham tip rucsac

Ham de bebe tip rucsac. Este bine acceptat de cei mici

Vârsta recomandată: 1 până la 3 ani | Tip: rucsac

Le vei găsi într-o gamă largă de culori și imprimeuri, deci, în ceea ce privește designul ai de unde alege! Au o capacitate de depozitare de până la 2 l, iar acestă opțiune este excelentă pentru transportul unor provizii pentru drum și a câștigat mulți cumpărători în ultimii ani.

La vânzare rucsacurile sunt disponibile cu setul de curele de siguranță, pe care te sfătuim să le cauți în produs înainte de achiziționare!

Ham tip centură

Hamul tip centură- recomandat pentru copii energici, greu de supravegheat!

Vârsta recomandată: 2 până la 5 ani | Tip: centură 

O mamă a doi copii din SUA a inventat hamul premiat- „Centura de aventură” după ce s-a pierdut de fiul ei în timp ce se afla într-un parc tematic.

Conceput pentru micuții cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, include centuri care se potrivesc în jurul taliei copilului și a adultului, cu un bungee care le atașează și se poate extinde de la 40cm la 80cm în lungime. Cu un astfel de ham copiii se pot juca în jurul adultului în siguranță!

Întrebări frecvente

Deși utilizarea lor este în ascensiune, este bine să știi de la început cât mai multe detalii despre acest tip de produs. În secțiunea următoare, am răspuns la cele mai frecvente întrebări referitoare la hamurile pentru bebeluși pentru a te ajuta să faci achiziția corectă.

Îți recomandăm întotdeauna să discuți despre utilizarea unui ham cu medicul pediatru!

Ce sunt exact hamurile pentru bebe?

Hamurile au fost create inițial pentru îngrijirea terapeutică a copiilor care suferă de probleme de dezvoltare motorie. Utilizarea lor s-a răspândit și au devenit parte a vieții de zi cu zi pentru multe familii din întreaga lume. În zilele noastre, hamul de bebe îi ajută pe copii să facă primii pași în timp ce stau în poziție verticală.

Utilizarea unui ham împiedică căderea copiilor, prevenind și durerile de spate ale părinților care nu mai trebuie să se aplece. De asemenea, un ham de bebeluș te ajută să-l ții pe cel mic lângă tine atunci când poate merge pe cont propriu. Acest accesoriu este amplasat în general în jurul zonei genitale sau în zona pieptului bebelușului și are curele de care este atașat un fel de lesă pentru a ne putea ține.

Hamul ar putea fi un produs pentru un copil care tinde să se rătăcească, dacă nu este supravegheat îndeaproape, pentru copiii care acum învață să facă primii pași, pentru cei cu întârzieri de dezvoltare sau pentru acei copii cu probleme de control al impulsurilor.

Dr. Adam Spanier, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland

Care sunt avantajele hamurilor pentru bebeluși?

Există opinii foarte contradictorii cu privire la utilizarea hamurilor pentru copii în sine. Pe de o parte, unii părinți preferă metoda tradițională și lasă aceste accesorii doar pentru uz terapeutic. Pe de altă parte, alții le-au încercat și au fost foarte plăcut surprinși de confortul și beneficiile lor. Am enumerat mai jos toate avantajele și dezavantajele hamurilor pentru bebeluși:

AvantajeDezavantaje
Siguranță sporită: bebelușul tău este mai sigur atunci când face primii pași, deoarece cea mai recunoscută utilizare a hamurilor este de a preveni căderile.

Confort pentru părinți: nu mai trebuie să te apleci pentru a-ți susține copilul.

Dezvoltarea musculară: bebelușii își exercită mușchii susținându-și picioarele mai ușor și menținându-și echilibrul.  
Copiii își pot dezvolta dependența și au nevoie ca aceștia să meargă corect.
 
Forțarea unui copil să meargă prea devreme poate cauza probleme de dezvoltare.  

Îți recomandăm întotdeauna să consulți medicul pediatru al bebelușului pentru orice întrebări sau îndoieli. Opinia lui profesională are prioritate în mod firesc asupra oricărei informații pe care le găsești online.

Mi se pare că părintele care are un copil activ, pate folosi un astfel de produs ca o măsură de siguranță foarte eficientă în timp ce face cumpărături în supermarket sau în alte locuri unde copii mici se pot accidenta sau pot trage de mărfurile de pe rafturi.

Dr Benjamin Spock, pediatru american și autor al cărții „Îngrijirea bebelușilor și copiilor”

Cum se folosește hamul?

După cum am spus mai devreme, hamul pentru copii a fost creat pentru copiii cu diversitate funcțională motorie. Prin urmare, există probleme specifice de luat în considerare dacă decideți să cumpărați acest accesoriu. La fel ca în cazul oricărui articol pentru copii, trebuie să înveți să îl folosești în mod corespunzător pentru a evita rănirea celui mic. Iată o listă de recomandări pentru hamurile pentru bebeluși:

 • Confortul bebelușului tău ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc. Dacă îți dai seama că micuțului tău nu-i place, în niciun caz nu trebuie să insisti sau să-l forțezi să-l poarte.
 • Utilizarea unui ham pentru bebeluși ar trebui să fie moderată, astfel încât cel mic să nu se obișnuiască cu el prea tare.
 • Folosește-l întotdeauna după ce copilul a dat semne că e capabil să meargă. În caz contrar, îl expui la diverse probleme de dezvoltare.
 • Asigură-te că produsul pe care îl alegei respectă reglementările și este complet sigur pentru a evita căderea acestuia.
 • Folosirea unui ham este recomandată copiilor care necesită mult timp să învețe să meargă sau care au dificultăți în a face acest lucru. Cu toate acestea, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului pediatru mai întâi.

Ce categorii de hamuri pentru bebe există?

În prezent există două tipuri principale de hamuri pentru bebeluși și copii. Știind cum să le diferențiezi, vei putea să găsești cel mai potrivit model pentru copilul tău. Reține că ambele tipuri vizează îmbunătățirea dezvoltării motorii a micuților noștri. Le-am comparat în tabelul de mai jos pentru a-ți ușura decizia:

Hamuri pentru bebelușii cu displazie de șoldHamuri de mers
Recomandat pentruAcest tip de ham este destinat unei probleme de dezvoltare a șoldului numită displazie. Concepute pentru a-i ajuta să se dezvolte normal, aceste modele ar trebui să fie recomandate de un medic.Acestea îți ajută copilul să fie mai sigur atunci când stă în picioare pentru a merge în timp ce previne căderile.
VârstăSub vârsta de 6 luniÎn jurul vârstei de 9 luni, în funcție de indicațiile producătorului 
UtilizarePe lângă faptul că sunt mai confortabile pentru părinți, aceste hamuri sunt folosite pentru a corecta afecțiunile copiilor.Îi ajută pe copii să facă primii pași și să mențină echilibrul.
PrețÎncepând cu 250 de leiDe la 60 de lei.
ExempluHamuri tip PavlikRucsacuri pentru copii

Când poate începe copilul meu să poarte un ham?

Știi la fel de bine ca noi că fiecare copil este diferit! Deși există intervale de vârstă în care majoritatea copiilor vor începe să meargă, este esențial să respecti dezvoltarea personală a micuțului tău. În această privință, bebelușii încep în general să meargă – sau cel puțin încearcă să se ridice în picioare și să rămână în picioare – în jurul vârstei de nouă luni.

Înainte de a cumpăra un ham, asigură-te că bebelușul tău s-a ridicat singur și a început să facă primii pași. 

Nu trebuie să folosești niciodată un ham pentru bebeluși înainte ca acest lucru să se întâmple. Odată ce a apărut, acest produs va ajuta la prevenirea căderilor. Folosește-l moderat și lasă-ți copilul să meargă și fără ham, pentru a nu crea dependență sau o problemă de dezvoltare.

Criterii de cumpărare

Ori de câte ori achiziționezi un produs pentru micuțul tău, există diverse cerințe de bază care ar trebui îndeplinite. Acești factori sunt esențiali pentru a evita punerea în pericol a sănătății bebelușului. În plus, trebuie să te asiguri întotdeauna că modelul pentru care optezi este potrivit pentru nevoile tale și ale copilului tău. Am detaliat criteriile fundamentale de cumpărare pentru hamurile pentru copii în secțiunea de mai jos:

Siguranța

Cel mai important criteriu este întotdeauna faptul că produsul pe care îl cumperi este sigur pentru copilul tău. Pentru a face acest lucru, ar trebui să optezi pentru un model care să respecte reglementările referitoare la acest tip de produs și să îndeplinească calitatea cerută pentru produsele pentru copii. Nu uita să citești descrierea articolului pentru a afla mai multe despre caracteristicile sale de siguranță.

Caracteristicile hamurilor specifice le fac mai potrivite pentru copiii noștri. Modelele cu sprijin mai mare în jurul axilelor, umerilor și zonei genitale, de exemplu, oferă mai multă siguranță. Numărul elementelor de fixare, precum și durabilitatea acestora, sunt, de asemenea, esențiale. Siguranța este, de asemenea, influențată de materialele de fabricație și de vârsta recomandată de utilizare a hamului.

Confortul

Înainte de a cumpăra un ham pentru bebeluși, trebuie să te asiguri că copilul tău este dispus să îl îmbrace! Nu va fi cazul unei achiziții, dacă produsul este incomod la purtare! Bebe trebuie să fie calm, fără să simtă niciun fel de presiune, frecare sau ciupire. Acesta este motivul pentru care marea majoritate a hamurilor vin cu piese căptușite. În orice caz, ar trebui să-l îndepărtezi imediat dacă observi că bebelușul nu se simte confortabil.

Hamul pentru bebe pe care îl cumperi ar trebui să fie, de asemenea, confortabil pentru tine. Unul dintre scopurile acestor accesorii este de a preveni durerile de spate la părinți atunci când își țin copiii în brațe. Dacă modelul pentru care optezi nu are o curea suficient de lungă, va trebui oricum să te apleci. Reține că anumite hamuri sunt reglabile și pe înălțime!

Unii copii care sunt incredibil de impulsivi sau au anumite nevoie speciale se pot pune în situații periculoase, astfel încât, utilizarea unui ham ar putea fi un lucru bun.

Dr Jennifer Hartstein, psiholog de familie și profesor la Ferkauf Graduate School

Materialele

Materialele de fabricație ale oricărui produs pentru copii sunt fundamentale pentru a stabili dacă este sigur sau nu. Acestea trebuie să fie hipoalergenice, netoxice, non-constrângătoare și, dacă este posibil, organice. 

Când vine vorba de hamuri, cele mai bune opțiuni sunt cele realizate din bumbac 100% natural. Acest material este cel mai potrivit pentru pielea unui bebeluș, deoarece nu provoacă alergii sau frecare, este potrivit pentru pielea sensibilă și este confortabil de purtat. În plus, bumbacul îți permite să-ți folosești hamul pentru bebeluși tot anul.

Mărimea

În mod firesc, trebuie să evaluezi dimensiunea hamului înainte de a-l cumpăra, deoarece înălțimea bebelușului tău va determina dacă acesta poate fi utilizat corect sau nu. În această privință, te încurajăm cu tărie să optezi pentru un model reglabil care va „crește” odată cu copilul tău. Unele modele pot fi folosite în diverse moduri, în funcție de mărimea celui mic.

Greutate și vârstă

Vârsta de utilizare recomandată este fundamentală pentru orice produs pentru copii, iar acest lucru nu diferă în cazul hamurilor. Nu uita că majoritatea hamurilor sunt recomandate începând cu vârsta de opt sau nouă luni – deși acest lucru depinde întotdeauna de copil. De asemenea, nu trece cu vederea greutatea maximă susținută de modelul ales pentru a preveni ruperea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa