Ghid obligatoriu de citit despre infecțiile urechii la bebeluși

Anca Vlad
infectiile urechii la bebeluși

Răspuns la cele mai dese întrebări ale părinților

„Cred că bebelușul meu are o o infecție a urechii!” este una dintre afirmațiile cele mai frecvente pe care le aude un doctor, iar pentru că aceste infecții sunt cauze atât de comune pentru nopți nedormite și lipsa de la serviciu, acesta explică ce se poate face pentru a le preveni.

De ce sunt atât de comune infecțiile urechii la bebeluși?

Să ne aventurăm înăuntrul urechii mijlocii pentru a vedea cum iau contact microbii și urechile mici. Un canal numit trompa lui Eustachio leagă urechea mijlocie de faringe și ajută la menținerea presiunii. Dar gâtul, împreună cu nasul creeză un mediu umed propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru că trompa lui Eustachio este scurtă, largă și are o dispoziție orizontală  în cazul copiilor, secrețiile nazale și ale gâtului-și orice bacterie ar conține acestea-pătrund mult mai ușor prin aceasta. Orice lichid blocat într-o cavitate (cum este urechea mijlocie) acționează ca un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, având drept urmare infecțiile frecvente ale urechii pe care le vedem în cazul atâtor copii mici.

De ce este importantă tratarea adecvată a infecțiilor urechii la bebeluși?

Auzul copilului depinde de vibrația corespunzătoare a timpanului și de structura urechii mijlocii. Infecțiile repetate pot afecta timpanul, în timp ce acumularea repetată de fluide pune presiune pe timpan și împiedică vibrația afectând astfel auzul. Din această cauză este imperativ să tratezi serios otita, mai ales atunci când copilul tău învață să vorbească. Pierderea periodică a auzului poate duce la întârzieri de vorbire sau la probleme de limbaj care îi pot afecta performanțele mai târziu.

Cum detectezi otita?

Următoarele semnale reprezintă modul în care bebelușul tău îți spune „se întamplă ceva dureros în urechea mea. Te rog du-mă la un doctor!” Tratamentul timpuriu oferă un rezultat mai bun, așa că dacă micuțul tău a avut câteva infecții ale urechii, învață să citești limbajul unic al„urechii dureroase”.

Unul dintre semnele pe care probabil nu le vei vedea este febra. Temperatura mare nu apare deseori în prezența unei infecții a urechii decât în cazul în care este vorba despre o infecție respiratorie severă.

Nasul știe ce se întâmplă, otitele apar de obicei după o răceală, așa că ceea ce iese din nas reflectă ce se întâmplă în interiorul urechii. Scenariul comun este că bebelușul este ușor înfundat și are secreții nazale apoase, dar nu este atât de bolnav-timp de câteva zile până când secrețiile devin mai galbene sau verzi și mai vâscoase.

Tulburări de somn

Dacă micuțul se trezește mai des în timpul nopții și are să aibă dureri mai ales în timpul unei răceli care se agravează, poate fi un semnal de alarmă. Odată ce fluidul infectat pune presiune pe timpan, este posibil ca bebelușul să nu vrea să stea întins în timpul somnului. Pentru a scădea presiunea, poziționează-l cu urechea afectată în sus.

Secreții ale ochilor

De regulă, atunci când un părinte spune că micuțul este răcit și are secreții la nivelul ochilor, acesta este consultat de către doctor în aceeași zi. În primele luni, secrețiile la nivelul ochișorilor pot fi doar un semn de canal lacrimal înfundat, dar atunci când sunt însoțite de o răceală, mai ales în cazul copiilor mai mari, acestea semnifică inflamații sinusale sau otite.

Trebuie să duci copilul la doctor dacă suspectezi o otită?

Este indicat să o faci. Otitele sunt greu de tratat orbește-ca și cum ai desena o hartă fără să știi încotro mergi. Medicul trebuie să examineze atât timpanul cât și tractul respirator pentru a identifica problema. Cele mai multe infecții moderate se vor vindeca fără administrarea de antibiotice, după principiul „privește și așteaptă”.

„Privește” înseamnă să urmărești dacă starea micuțului tău se înrăutățește. „Așteaptă„ înseamnă că doctorul nu va prescrie imediat antibiotice chiar dacă există fluide în urechea medie, decât în cazul în care starea nu se ameliorează după două su trei zile.

Copilul se trage mult de ureche, de ce spun doctorii că este sănătos?

Trasul de ureche nu înseamnă neapărat o infecție. Poate fi vorba despre durere din cauza dințișorilor sau pur și simplu micuțul tău își descoperă urechile și îi place să tragă de ele. Totuși, dacă acesta este răcit, mai ales cu secreții nazale și la nivelul ochilor și se trage de urechi, este posibil ca problema să nu fie apariția dinților. Trasul, frecatul sau lovirea urechilor pot fi semne că micuțul are dureri din cauza prezenței fluidului la nivelul urechii medii, infecție numită otita mijlocie purulentă. În cazul în care simți că simptomele micuțului pot însemna mai mult, consultă imediat pediatrul.

Cum poți preveni infecțiile urechii la bebeluși?

Acum că știi cum ajung bacteriile în urechile acestea mici, iată câteva sfaturi pentru a evita acumularea fluidului în spatele timpanului:

  • Alăptează: laptele de sân crește imunitatea micuțului
  • Hrănește copilul stând: ține copilul într-o poziție mai ridicată (la cel puțin 30 grade) și menține-l așa cel puțin 30 minute după masă
  • Ține departe alergenii: factorii iritanți pot cauza acumularea de fluide în canalele nazale și în urechea medie. Ține departe de bebeluș animalele sau jucăriile de pluș în timpul somnului. Și în niciun caz nu fuma în preajma copilului!
  • Evită suzetele: studiile arată o legătură între folosirea frecventă a suzetelor și otite. Limitează utilizarea suzetei la momentul somnului în timpul nopții, mai ales după 6 luni.
  • Crește imunitatea: fructele, legumele și fructele de mare sunt cunoscute pentru creșterea imunității la copii.
  • Micuțul va trece peste otite: vestea cea bună este că pe măsură ce crește micuțul tău, trompa lui Eustachio va deveni mai lungă și mai îngustă făcând dificilă acumularea fluidului în urechea medie. În același timp, sistemul imunitar al micuțului se dezvoltă, minimizând apariția acesor infecții nesuferite.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa