Fierul în alimentația bebelușului

TOTUL DESPRE MAME
fierul in alimentatia bebelusului

Fierul în alimentația bebelușului este esențial pentru buna creștere și dezvoltare fizică și psihică a acestuia.

Un bebeluș născut la termen moștenește de la mama sa o cantitate suficientă de fier cât să îi ajungă 4-6 luni sau până își dublează greutatea. Copiii născuți prematur și cu o greutate sub cea normală pot avea o concentrație de fier suficientă pentru doar 2 luni. la aceste vârste, bebelușii pot primi suplimente de fier, dacă cel primit din laptele matern se dovedește a fi insuficient.

Dar, trebuie să știi că, în ciuda faptului că laptele matern are un nivel redus de fier, acest tip de fier este folosit mult mai eficient de organismul bebelușului decât fierul din formulă sau din mâncare. Însă majoritatea experților în pediatrie recomandă, în continuare, ca bebelușii alăptați la piept să primească o formă suplimentară de fier.

Fierul în alimentația bebelușului, atent supravegheat

În ceea ce privește alimentele, orezul brun și meiul conțin fier, la fel și gălbenușurile și alte alimente din regimul alimentar al bebelușului. Nu uita, însă, că fierul din plante nu se asimilează la fel de bine ca acela din carne și alte produse animale.

În primele 18 luni, deficitul de fier în regimul alimentar al bebelușului poate produce probleme serioase de sănătate și comportament și îi poate întârzia creșterea.

Întreabă-ți pediatrul dacă trebuie să îi dai bebelușului tău un supliment zilnic cu fier, pe care îl poți găsi în farmacii sau magazinele naturiste și îl poți cumpăra fără prescripție medicală. La fel ca vitaminele prescrise, fierul se găsește sub formă lichidă și se administrează bebelușului cu pipeta.

De asemenea, dacă pediatru consideră că bebelușul nu are nevoie de supliment de fier, nu încerca să îi dai de la tine putere, pentru că prea mult fier nu este sănătos și, în plus, poate cauza constipație.

Combină fierul cu Vitamina C

Așa cum spuneam, fierul din carne se asimilează mai bine decât fierul din plante, așa că, pentru a contribui la absorbția fierului, dă-i copilului alimente care conțin și vitamina C sau picături de vitamina C atunci când mănâncă, de exemplu, gălbenuș de ou.

Dacă ți s-a părut util acest articol, da un Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.

Foto:  Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa