Primul Crăciun cu bebe

Ruxandra Rusan
primul-craciun-cu-bebe-totul-despre-mame

Tudor avea două luni când am sărbătorit primul nostru Crăciun în trei. A fost un Cărciun magic, însă ar fi fost și mai magic dacă evitam câteva greșeli tactice și strategice.

Acum, că suntem în pragul celui de al nouălea Crăciun cu copil, avem experiență. Însă mi-aș fi dorit să fi știut din prima câteva lucruri esențiale, mai ales atunci, când eram extenuați și convinși că, odată ce am devenit părinți, totul trebuie făcut perfect. Nici mai mult, nici mai puțin.

La primul Crăciun cu bebe, perfecțiunea e în brațele tale

Primul Crăciun cu bebe e despre a fi în trei pentru prima dată. Aici e perfecțiunea. Uită de cum arată casa, de câte feluri de mâncare ai gătit sau de cât de bine a bătut soțul covoarele. Fă un minim de curățenie și cere ajutor pentru treaba asta. După nopțile nedormite și turele infinite între alăptare, adormit copilul, duș pe fugă și cam tot ce înseamnă viața alături de un bebe mic, nimeni nu se așteaptă de la tine să faci totul perfect. Dacă îți stă casa în picioare, ați reușit să faceți bradul și copilul e liniștit, ați făcut totul perfect!

Citește și: Un prim Crăciun împreună fără peri albi

Noi suntem singuri în București, fără familie alături. În cazul în care tu ești mai norocoasă, roagă pe cineva drag din familie să te ajute cu câteva caserole de mâncare bună, cu un cozonac sau o oală de sarmale. Nu încerca să ceri de la tine mai mult decât faci deja, oricum. Ai în față ani întregi în care îți vei dovedi măiestria în bucătărie. Acum e despre copil, despre voi doi, despre brăduț, despre o magie mai presus de gospodăritul imecabil. După cum spuneam, perfecțiunea e în brațele tale și e de-ajuns.

Cadouri pentru voi

În cazul nostru, n-am știut că un copil de două luni nu are nevoie de prea multe cadouri ca să fie fericit în primul lui Crăciun. Așa că l-am trimis pe tatăl lui Tudor prin ninsori și aglomerație după cadou. Ce cadou? Habar n-am. Copilul părea destul de mulțumit cu sânii mei, cu vocile noastre, cu plimbatul prin casă, pe lângă brad, cu colindele care se auzeau. Dar cum să nu-i luăm un cadou? Și nu orice fel de cadou, până la urmă e primul lui Crăciun! Taică-său s-a întors sleit cu un set mare de cuburi din material textil, colorate, cu cifre și litere pe fiecare latură. Și, recunosc, mi s-a părut prea puțin. Așa că am ieșit și eu. Am completat cu niște zdrăngănitoare noi, cu câteva hăinuțe și CD-uri cu muzică pentru bebeluși. Parcă tot era prea puțin. Cert e că de noi am uitat complet, deși ne-ar fi priit un cadou. Eram obosiți, eu nu încăpeam încă în vechile haine, iar finanțele familiei erau pe sponci după toate cumpărăturile la care te provoacă un nou membru al familiei. Știi și tu cum e! Vezi bine, nu puteam lăsa lucrurile așa, deci proaspătul tătic a luat iar calea magazinelor și s-a întors cu câte un cadou pentru fiecare dintre noi. Un fular și-o căciulă pentru el, o pereche de jeanși pentru mine. Care mi-au fost mici. Recomandarea mea călduroasă este să vă răsfățați pe voi cu ceva ce vă doriți (și știți sigur că vă încape!). Meritați din plin să vină Moșul și să vă răsfețe un pic. Cadoul pentru copil poate fi simbolic. Îți dau cuvântul meu de onoare că dacă e foarte mic, oricum nu are habar ce înseamnă Moș Crăciun sau cadou. E suficient să vă simtă pe voi veseli și bucuroși. De asemenea, certific că în scurt timp va ști exact și ce înseamnă Moș Crăciun și ce cadou dorește și veți avea ani mulți la dispoziție să investiți în cadouri de care se va bucura cu adevărat. Primul Crăciun, cadourile sunt mai mult ale voastre!

Poze, din belșug!

În tot tumultul stângaciului nostru prim Crăciun în trei, aș fi vrut doar să facem mai multe poze. Să rămână amintirea cu puiul mic lângă brad și altfel decât în mintea mea sau în cele trei poze amărâte pe care ne-am învrednicit să le facem. Nu mai știu nici dacă era foarte curat în casă ori ce am pus pe masă… Detalii!

Însă țin minte și acum senzația de bucurie absolută pe care am avut-o pe 25, dimineața, când l-am alăptat pe Tudor lângă brad, pe fundal de colinde și am simțit că Moș Crăciun venise, de fapt, cu două luni mai devreme.

Citește ”Cartea Bebelușului”, cel mai complet ghid al primilor ani. Aceasta este disponibilă AICI.

Citește și:
Scrisoarea unui bebeluş pentru Moş Crăciun
Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis
Crăciunul, rudele şi bunele maniere

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa