O mamă surogat era să moară în ziua nașterii, încercând să aducă pe lume gemeni pentru un cuplu gay

Geo Mihalcea
mama surogat pentru cuplu de gay
Cea mai bună colegă de la serviciu a acceptat imediat să devină mamă surogat.

Mamă surogat pentru un cuplu gay. În timp ce în România mamele surogat sunt interzise, în Ucraina sau în Statele Unite o astfel de persoană poate primi până la 50.000 de euro pentru a naște un copil care nu este al ei sau o pot face gratuit. O mamă a trei copii din Marea Britanie a făcut un astfel de gest din dorința de a ajuta un cuplu gay să-și întemeieze o familie. O veți cunoaște pe Kerry, care a fost la un pas de a-și pierde viața, încercând să aducă pe lume gemeni pentru amicii ei homosexuali.

Kerry Stevens, în vârstă de 39 de ani din Devon, Marea Britanie, a ales să-și ajute prietenii gay (Abel Lantos-39 de ani și Ondrej „Andry” Simecko-31 de ani) să își împlinească visul de a avea propriul lor copil. Femeia, mamă a trei adolescenți, a înțeles dorința celor doi de a deveni părinți și și-a acceptat cu ușurință să devină „mamă surogat”. Povestea lor a fost prezentată în presa britanică și dezvăluie călătoria incredibilă de la vis la realitate, dar și momentul tensionant în care Kerry a fost la un pas să-și piardă viața.

După 6 ani de relație cei doi bărbați au simțit că este timpul să devină părinți

„Mi-am dorit mereu o familie, căci eu provin dintr-una numeroasă”, spune Lantos. El și Simecko și-au dezvoltat relația treptat, întâi s-au mutat împreună, apoi și-au luat o mașină, o casă și în final un câine pe care l-au numit Apple. În 2017 cuplul era deja pregătit și pentru cel mai important pas al unei familii: aducerea pe lume a unui copil.

„Am analizat toate variantele posibile împlinirii acestui vis, iar mama surogat era una dintre posibilități.” Luaseră în calcul și varianta adopției, însă copilul biologic li s-a părut cea mai bună alegere. „Într-o duminică de la sfârșitul lui 2017, am discutat cât se poate de serios despre modalitatea de a găsi o mamă surogat pentru viitorul nostru copil. Auzisem că există opțiuni în India și Thailanda, dar legislația din aceste țări nu era deloc prietenoasă cu străinii și cuplurile gay”, explică Lantos.

Lantos și Simecko formează un cuplu din 2011.

Nici legislația din Marea Britanie nu părea să fie de partea lor, întrucât nu protejează drepturile „părinților intenționali”. Lantos spune că „acordul semnat nu are o valoare juridică. Soțul mamei surogat ar putea schimba cursul întregului proces în orice moment” Cei doi bărbați simțeau că se ridică un zid între ei și visul lor pe zi ce trecea și studiau și mai mult modalitatea de a avea un copil cu ajutorul unei mame surogat.

Mama surogat a apărut de unde se așteptau mai puțin: de la serviciu

Stevens, directorul adjunct de la compania la care lucrează Simecko, a rămas uimită de decizia colegului său de a avea un copil și l-a surprins, spunându-i că are o idee cum să-și împlinească visul. Cei doi erau mai mult decât colegi de muncă, aveau și o relație de prietenie, bazându-se mult unul pe celălalt în rezolvarea sarcinilor zilnice.

În week-end-ul care a urmat Lantos și Simeko i-au invitat la cină pe Stevens și pe soțul său Gary, discutând în detaliu ideea ca Kerry să devină mamă surogat pentru copilul lor. Lantos spune că Kerry și Gary voiau să se convingă să cei doi chiar își doresc un copil, că sunt pregătiți pentru această etapă din viața lor și mai ales Kerry voia să afle totul despre ce presupune statutul de mamă surogat.

Cuplul nu putea să creadă că au găsit o femeie și o familie atât de bună, de generoasă, de empatică cu visul lor și a fost de acord atât de repede să îi ajute. La finalul cinei, lucrurile erau bătute-n cuie, și în curând avea să înceapă lungul proces de inseminare artificială.

După ce s-a consultat cu întreaga familie, Kerry a avut o singură condiție: să se folosească un ovul străin și nu al ei, deoarece asta o va ajuta să reducă mai mult probleme atașamentului față de bebeluș după nașterea acestuia.

Anul 2018 a stat sub semnul cercetărilor procedurilor medicale și legale pentru împlinirea visului de a a aduce pe lume copilul mult-dorit. S-a găsit destul de repede și o donatoare de ovule, verișoara lui Simecko, Katarina, în vârstă de 31 de ani. Toți cei implicați au luat decizia ca întreaga procedură să se desfășoare la Centrul pentru reproducere și ginecologie din Țara Galilor.

Primul pas a fost în 2018, când Katarina a început tratamentul pentru recoltarea ovulelor. „Pe 2 noiembrie au fost colectate cu succes șapte”, spune Lantos. Folosind un eșation de spermă de la el, medicii au reușit să creeze trei embrioni care au fost congelați pe 7 noiembrie, așteptând să-i fie implantați lui Kerry, lucru care s-a întâmplat la numai o săptămână, pe 14 noiembrie, și, șase zile mai târziu, în timp de Lantos și Simecko vizitau New York-ul, ea le-a trimis o fotografie cu un test de sarcină pozitiv.

Mama surogat era de fapt mamă de gemeni!

La prima ecografie făcută în Marea Britanie, a apărut o altă veste surprinzătoare: Stevens era însărcinată cu gemeni! „Ne-am simțit răsplătiți pe deplin, pentru că totul mergea ca pe roate și uite că nu vom avea un singur bebeluș, vom deveni părinți a doi copii!”

„Datorită naturii sarcinii (gemeni monocorionici), sarcina a fost supravegheată atent de medicii de la Serviciul Național de Sănătate, făcându-i-se control și ecografie săptămânal, dar am fost norocoși, deoarece nu au apărut probleme pe parcursul sarcinii”, povestește Lantos pentru CafeMom.

„A fost foarte interesant să văd pas cu pas cum se dezvoltă bebelușii pe toată durata sarcinii, să-i văd cum se mișcă, cum se așază într-o nouă poziție. În februarie, chiar de ziua mea de naștere, am aflat că bebelușii noștri sunt băieți”, continută Lantos.

Mama surogat pentru un cuplu gay. Era să-și piardă viața chiar în ziua nașterii

Pe 19 iulie 2019 Stevens era programată la naștere prin cezariană și s-a internat chiar în dimineața acelei zile. Brusc starea ei a început să se înrăutățească și Kerry plângea de durere, lucru neobișnuit, pentru că, pe cei 3 copii ai săi îi născuse fără probleme, și chiar și cea de-a patra sarcină a decurs în condiții optime.

Lantos și Simeko era lângă era în fiecare clipă și au devenit extrem de îngrijorați văzând că are dureri groaznice. Kerry i-a rugat să anunțe medicii că nu se simte bine, iar aceștia au dus-o imediat în sala de operații, făcându-i o epidurală. Anestezia i-a scăzut presiunea arterială și Kerry părea că este atât de slăbită încât și că își pierde cunoștița.

„Când am intrat în cameră, tot personalul era echipat pentru intervenție” își amintește Lantos. „Lucrurile nu arătau prea bine. Îmi era teamă că este posibil să o pierdem pe pe Kerry și gemenii. A fost o experiență îngrozitoare”, continuă el.

„Pe peretele din spatele camerei era un panou mare, alb, care motitoriza starea lui Kerry, eu intrasem în panică și tot ce voiam este să îi știu teferi pe toți trei. Îi țineam mâna lui Kerry fără să mai scot o șoaptă, iar Andy îi mângâia părul. Nu-mi dădeam seama dacă este sau nu conșientă de tot ce se petrece în jurul său.”

Kerry, în sala de operație

„Kerry s-a întors la un moment dat către mine și zâmbind mi-a spus: Băiețim cred că mă taie acum! Dar unul dintre chirurgi a liniștit-o spunându-i că operația a început deja de mult timp!” adaugă Lantos. La o oră după ce-a simțit acea durere ascuțită, gemenii Arthur și William s-au născut.

Arthur a fost sănătos în momentul nașterii, dar William avea un nivel scăzut de glicemie. Medicii s-au străduit să îl hrănească pe micuț cu colostru muls și chiar în seara nașterii nivelul glicemiei și-a revenit.

„Am aflat abia a doua zi că problema lui Kerry fusese destul de gravă: placenta ei se desprinsese și suferisă o puternică sângerare internă. Dacă nu ar fi fost la spital chiar în acel moment, existau șanse minime de supraviețuire atât pentru ea, cât și pentru gemeni.”

În ziua nașterii gemenii și mama lor surogat erau să-și piardă viața.

Mama surogat face parte din familie

Mama surogat a povestit că i-au trebuit cam 14 săptămâni pentru a se reface complet după operația de cezariană, din cauza infecțiilor și a cicatricilor care s-au vindecat mai greu decât s-ar fi așteptat.

De la nașterea gemenilor, Lantos și Simeko spun că n-au mai fost zile triste în viața lor, pentru că băieții îi fac părinți fericiți și împreună formează familia la care visau în trecut. „Suntem foarte norocoși pentru că băieții sunt sănătoși, plin de zâmbete și socializează cu oricine. Arthur pare mai rece, îi place să analizeze jucăriile, în timp ce lui William îi place să exploreze și să se miște mult!”

Gemenii au împlinit de curând 1 an și sunt vizitați des de mama surogat.

„Andy și Kerry au fost prieteni buni cu mult înainte ca ea să devină mama surogat a copiilor noștri”, spune Lantos. „Pe Kerry am cunoscut-o cu adevărat în frumoasa călătorie pe care am făcut-o împreună. O iubesc cu adevărat și nu voi avea niciodată suficiente cuvinte de mulțimire pentru tot ce a făcut pentru familia noastră. Și-i mulțumesc și lui Gary pentru tot sprijinul acordat. Acum îi simt că și ei fac parte din familia noastră”.

Kerry spune acum senină că n-are absolut niciun regret, chiar dacă la naștere a fost atât de aproape să-și piardă viața. Toți cei implicați spun că au trăit o poveste despre prietenie și bunătate, despre implicare și capacitatea de a ajuta un alt om să-și împlinească un vis, despre emoții pure care nu pot fi cuprinse în cuvinte!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa