Elimină pericolele din casă!

Ramona Dinescu
pericolele-din-casa-totul-despre-mame

Chiar dacă te simţi în siguranţă acasă, nu uita că pericolele din casă sunt mai aproape decât crezi

Pericolele din casă sunt nenumărate atunci când vine vorba de siguranța unui bebeluș. O comisie a UE a identificat 25 dintre cele mai periculoase obiecte, printre care pungile de plastic, suzetele și jaluzelele.

O casă în care locuiește un copil mic nu este în mod sigur una obișnuită. Veselia, bucuria și agitația sunt la ordinea zilei, la fel ca şi pericolele. Oricât ar fi de simplă locuința ta, oricât ai fi de ordonată și oricât de liniştit ar fi cel mic, cea mai mică scăpare îi poate pune în pericol sănătatea sau chiar viața.

Din păcate, studiul lumii cu care cel mic începe să se familiarizeze nu se rezumă doar la apucarea unor obiecte și privirea sau pipăirea lor.  Copiii mici își folosesc de obicei gura pentru descoperit obiectele, iar acest lucru este extrem de periculos, dacă obiectele sau substanțele ce ajung în cavitatea bucală nu fac parte din categoria alimentelor comestibile. De aceea, după ce copilul împlinește șase luni, trebuie să te gândești la cum ai putea să reorganizezi puțin lucrurile, să pui obiectele periculoase departe de zona de acțiune a copilului și să-l supraveghezi aproape în permanență. Puțină vigilență este absolut necesară, deoarece mai e mult până când îi vei putea explica celui mic cât de periculos e un obiect.

Identifică pericolele

Regula de bază pentru a îl apăra pe copilul tău de accidente este identificarea posibilelor pericole. Acest lucru presupune să faci o inspecție foarte amănunțită a tuturor lucrurilor care se află în casa ta și să identifici fiecare substanță sau material toxic ce ar putea să îi cadă în mână și pe care o poate inhala sau înghiți. La prima vedere s-ar putea să ai senzația că foarte puține lucruri sunt periculoase sau că ele, aparent, nu îl interesează.

În momentul în care copiii mei au început să mișune, am pus departe de ei tot ceea ce mi s-a părut periculos: substanțe toxice, vase de ceramic, decorațiuni ascuțite, am astupat prize, am ascuns cabluri, am pus colțare pe muchiile ascuțite ale mobile si am pus opritoare la uși și la sertare. Am schimbat chiar ordinea obiectelor din sertare pentru situația în care ei ar fi putut totuși să deschidă unul dintre ele și să dea de un cuțit.

Cele mai comune substanțe periculoase pentru copiii sub șase ani

Potrivit specaliştilor, o primă categorie este cea a cosmeticelor, parfumurilor și a obiectelor de înfrumusețare personale. Copiii sunt foarte atraşi de săpunuri, șampoane, creme, uleiuri de baie sau de parfumuri. Atracția e cu atât mai mare cu cât acestea au un miros foarte plăcut, ce le sugerează gusturi apetisante.

Un alt grup de substanțe atractive sunt produsele de curățat, cremele de lustruit sau pastilele de împrospătare a aerului. Atracția apare tot datorită mirosului, dar și ca rezultat al culorii interesante pe care o au cele mai multe.

Și plantele din casă sau pământul din ghivece pot fi un posibil pericol.

Chiar și diferitele substanțe sau uleiuri pe care tu le folosești la gătit trebuie studiate cu atenție și scoase din calea copilului tău. De asemenea, banalele alimente precum orezul, zahărul cubic sau pastele făinoase sunt mari surse de accidente. Nu te baza pe faptul că acestea sunt comestibile sau că el nu este interesat de gustul lor, pentru că cei mici au o altă percepție asupra lucrurilor. Chiar dacă nu sunt toxice, copilul se poate îneca sau sufoca cu cea mai mică bucățică pe care o bagă în gură, în nas sau chiar în ureche.

Medicamentele sunt poate una din sursele cele mai probabile de accidente. Pune-le bine!

Iar la toate acestea se adaugă prizele, cablurile, sertarele, obiectele ascuțite sau cele care se pot sparge.

Ce este de făcut?

Trebuie să îți impui să fii foarte ordonată și grijulie. Timpul trece repede și acesta ajunge să pună mâna pe un obiect pe care nu are voie să-l folosească. Va trebui să încerci să renunți la toate substanțele toxice pe care le dețineai până atunci. Dacă totuși acestea sunt necesare, încearcă să le depozitezi într-un loc mai sigur, unde copilul tău nu are acces, sau să le ții în dulapuri încuiate cu cheia.

Cosmeticele, parfumurile, cremele de orice fel trebuie puse pe rafturi înalte la care copilul să nu ajungă. Chiar dacă ai închis anumite substanțe în recipiente, asigură-te că acestea sunt rezistente și nu pot fi deschise.

În prezent, medicamentele pentru copii sunt produse în diferite forme care să le facă cât mai ușor de administrat și mai plăcute de copii. Nu lăuda prea mult calitățile lor dacă copilul tău este bolnav, pentru că s-ar putea ca el să țină minte acest lucru și cu prima ocazie să revină la dulapul cu medicamente unde să facă singur o degustare.

Fii foarte atentă dacă ești văzută în momentul în care desfaci dopul unei prize sau scoți siguranța vreunui sertar. Sunt mari şanse ca cei mici, atunci când vor fi singuri, să încerce și ei și s-ar putea să reușească.

Cele mai periculoase obiecte potrivit Uniunii Europene

Şi ca să înţelegeţi despre ce obiecte periculoase este vorba potrivit UE, iată listă acestora, bazată pe statistici adunate în timp în urma accidentelor casnice ale căror victime au fost copiii:

1. Patul adulților

2. Premergatoarele

3. Scaunele sau colacele de baie

4. Paturi supra-etajate

5. Masa de înfățat/schimbat copilul

6. Scaune de mașină

7. Uși/porți de siguranță

8. Haine de dormit/pijamale

9. Țarcuri

10. Pătuțuri

11. Artificii

12. Plase de fotbal sau de handbal

13. Scaune înalte

14. Becuri/lumini fără dispozitive de protecție pentru copii

15. Suzete

16. Pungi de plastic

17. Echipament specific locurilor de joacă

18. Păturici

19. Jucăria zornăitoare

20. Obiecte de mici dimensiuni (pietricele, mărgele, jucăriile vândute ca surprize adăugate în diverse produse alimentare)

21. Coliere, brățări

22. Cărucioare

23. Lăzi de jucării/ Jucării

24. Trambuline

25. Jaluzele/Cordoane

În caz de urgență

Dacă s-a întâmplat ca micuțul tău să fi ingerat vreo soluție periculoasă, în nici un caz nu trebuie să îi dai copilului să bea ceva. Nici apă, nici lapte. Şi nici nu încerca să îl faci pe copil să vomite. Dacă vomită din proprie inițiativă, apleacă-l în față, ca să nu se sufoce. Dacă copilul e conștient, contactează rapid spitalul cel mai apropiat. Dacă e inconștient, așează-l în poziția laterală de siguranță și sună rapid la 112. Dacă copilul varsă, pastrează o probă din vărsătură şi dă-o doctorului. În cazul unei stropiri cu un produs toxic în ochi sau pe piele, spală bine zona afectată cu apă timp de cel puțin 15 minute.

În caz că se lovește sau se arde, în funcție de gravitatea accidentului trebuie să-l duci cât mai repede la Camera de Gardă. În caz de electrocutare, trebuie să evaluezi gravitatea situației și să anunți urgent medical.

Citeşte şi:
Case mai sigure pentru copii: atenţie la prize!
Scorţişoara poate ucide!
Profesie: salvator de vieţi
8 sfaturi pentru jucării sigure

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa