Cum să nu dai faliment de Sărbători?

Cristina Călin, redactor
faliment de Sărbători

Zilele acestea se scriu scrisorile către Moș Crăciun, iar cei mai mulți dintre copii au acum o inspirație debordantă. Își aduc aminte toate reclamele la jucării și parcă le-ar vrea pe toate. Pun pe listă și hăinuțe, și DVD-uri, și gadgeturi. Practic, lista lor seamănă cu un pliant al unui magazin mai mare, doar că nu are poze și prețuri. Acestea din urmă îi dau fiori lui Moș Crăciun. Dar sunt sărbătorile de iarnă și, până la urmă, își dorește copilul! Să golim cardurile!

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii și citat de CBS News arată cu un american cheltuie puțin peste 400 de dolari pentru cadoul unui copil cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. În România, din cifrele vehiculate pe la televizor și prin cercul lărgit de prieteni, sumele se încadrează între 100 și 500 de lei. Ce e mai îngrijorător pentru bugetul familiei este că părinții merg pe ideea că trebuie să-i cumpere copilului tot ce a trecut pe listă indiferent cât de scump este. În mod cert, decizia va fi regretată când basculanta cu telecomandă va ajunge în același colț, lângă celălalte 19 surate ale ei. Oricum, bugetul devine în luna decembrie o noțiune extrem de abstractă. Ca să nu simțiți prea dur realitatea în ianuarie e bine să faceți un compromis între fericirea copilului și faliment.

Să-i învățăm pe copii valoarea banilor!

Planificare, hotărâre și…reduceri

În cazul în care copilul știe cine este Moșul, este util să-l implicați în ședințele de buget ale familiei. În acest fel vor înțelege că banii nu cresc în pom, ci există o limită peste care nu putem trece. Eventual, în cazul în care își dorește ceva foarte scump, îi putem propune să strângă bani până anul următor și atunci își poate îndeplini dorința.

Ideea de bază este să vă stabiliți un buget pe care să-l și respectați. Atunci când plecați la cumpărături ar fi bine să aveți în minte o sumă alocată fiecăruia dintre copii. Trebuie să vă gândiți la cât de mult puteți cumpăra, nu la ce cumpărați.

Urmăriți reducerile, mai ales cele de Black Friday. Dacă știți exact ce cadou vreți să cumpărați pentru fiecare copil, urmăriți produsul respectiv și dacă îl găsiți la reduceri, cumpărați-l. Cu siguranță veți găsi un loc unde să-l ascundeți până va fi frumos așezat sub brad! Totuși fiți atenți la practicile mai puțin corecte ale comercianților care măresc prețurile înainte de reduceri.

Idei de cadouri de Crăciun pentru copii, pe vârste

Strângeți bani pe parcursul întregului an, mai ales dacă aveți de gând să puneți sub brad un gadget scump.

 Înainte de a scoate din buzunar sume de bani exorbitante pentru cadourile de Crăciun gândiți-vă că mai important decât orice este bucuria de a sta cu familia și emoția descoperirii surprizei ascunse în cutia de cadou.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa