Animăluțele de companie, în special cățeii și pisicuțele, sunt foarte atașate de stăpânii lor. De aceea, la apariția unui nou membru în familii s-ar putea isca gelozii. Află cum să pregătești animalul de companie pentru întâlnirea cu bebe.
Un cățel sau o pisică detectează schimbări încă de când ai rămas însărcinată, însă acestea nu îi afectează direct. Altceva este, însă, când ajungi cu micuțul acasă.
Dacă ai mai multe animăluțe de companie, e bine ca fiecare să-și cunoască limitele, iar voi să fiți conștienți că, oricât de iubitori s-ar dovedi, sunt totuși niște animăluțe care acționează din instinct, și nu rațional.
Iată câteva sfaturi care vor garanta o întâlnire pașnică între om mic și animal:
Stabilește cine e stăpânul în casă
Clar, oamenii. Cățelușul sau pisica ta trebuie dresați înainte ca micuțul să-și facă apariția. Trebuie să știe comenzile de bază (“șezi”, “la pas”, “nu” șamd), să știe în ce cameră are voie să intre și în care nu, să cunoască locurile unde are voie să ajungă și până la ce distanță îi permiteți să se apropie. Dacă nu te descurci singură, aplicând metodele din cărțile de specialitate, e bine să apelezi la ajutorul unui dresor, care te va învăța cu precizie ce trebuie să faci pentru ca bebe să fie în siguranță alături de patrupede, imediat ce ajunge de la spital, acasă.
Nu aveți încă un animăluț, dar ați vrea să adoptați? Iată sfaturile noastre: Cele mai iubitoare animale de companie
Fii conștientă de energia lor
Oricât de drag ți-ar fi să-i vezi că se joacă împreună și comunică prin semne și zâmbete, pe mutește, așa cum fac animăluțele și bebelușii, nu lăsa necuvântătoarele să se apropie prea mult de bebeluș la început, în primele zile sau săptămâni. El e foarte mic, fără strop de apărare, în timp ce animalele, oricât de mici, au multă energie și comportament neprevăzut.
Sfaturile medicului veterinar pentru momentul în care animalul familiei se întâlnește cu bebelușul: Vocea ta: Ce facem cu câinele când vine bebeluşul?
Ține-ți sentimentele în frâu
Oricât de entuziasmată, sau, dimpotrivă, îngrijorată ai fi de marea întâlnire, încearcă să nu lași asta să se vadă. Animăluțul (și, da, și copilul), îți vor prelua emoțiile și vei crea mai mare panică decât e cazul. Nu țipa la animal dacă face vreo boacănă, ci folosește comenzile uzuale de dresaj pentru a-i atrage atenția că a depășit limita. Altfel, lucrurile pot scăpa ușor de sub control și toată lumea să aibă de suferit.
Ce-ar scrie un pui de cățel despre viața alături de oameni: Viața cu un pui de om
Împrietenește-l cu mirosul bebelușului
Înainte să-l lași liber în apropierea celui mic, dă-i animăluțului să miroasă un scutec sau o hăinuță de-ale lui bebe. Dă-i voie mai întâi să adulmece doar de la distanță, în timp ce hăinuța se află în mâna ta. Procedând astfel, îi dai de înțeles că lucrul acela îți aparține ție, nu lui și că îl poate mirosi numai după ce îi dai tu voie. Așa începi să-i clădești respectul pentru bebelușul pe care urmează să-l cunoască.
Citește mai multe despre rolul animalelor în terapia copiilor cu nevoi speciale: Animale care vindecă
Stabilește limite în camera copilului
Fă cățelul sau pisica să înțeleagă că există bariere invizibile pe care nu le poate trece fără acordul tău. De exemplu, îi poți permite să miroasă anumite lucruri din camera copilului, să le exploreze, dar numai în prezența ta. Apoi, tot tu decizi când animăluțul se va retrage. Repetă aceste exerciții de câteva ori, până când va înțelege ce are voie și ce nu, fără să-i indici tu.
Dacă nu aveți câine, dar cei din jur au: Cum prevenim muşcăturile de câine
Nu ignora animalul de companie
Desigur, nu vei mai avea atâta timp pentru el, însă nu substitui atenția ta printr-o rață sau un os de plastic. Un câine e precum un copil – nu-l păcălești oferindu-i substitute pentru grija și iubirea ta. Menține, pe cât posibil, o rutină, ia-l și pe el în plimbările alături de bebe, sau permite-i să se relaxeze împreună cu voi, în aceeași cameră.
Dacă încă mai stai pe gânduri: Ce implică adopţia unui câine în familie?
Nu te baza pe rasă
Dacă este o rasă blândă, nu înseamnă că un câine sau o pisică nu îi poate face rău bebelușului. Și viceversa e valabilă – nu alunga rotweilerul doar pentru că se consideră a fi un animal crescut pentru lupte. Nu rasa are relevanță când vine vorba de agresivitate sau nesupunere, ci dresajul corect. Sunt mult mai puține șanse ca un câine dresat și mereu atent supravegheat să fie un pericol pentru bebeluș. Dacă, totuși, câinele sau pisica au un istoric agresiv, poate că e bine să vă gândiți să-l oferiți spre adopție sau să-l țineți de parte de copil, măcar o perioadă.
Apropo de rasă, iată ce rase de câine sunt recomandate în cazul familiilor cu copii: Ce rasă de câine alegem?
Primele atingeri
Pe măsură ce crește, cel mic va dori să atingă animăluțul. Din joacă, pentru că nu-și poate doza forța și nici controla mișcările precum un adult, ștrengarul l-ar putea răni pe animăluț. Pentru a evita aceste incidente, mângâiați animăluțul în zonele unde știți că ar putea ajunge mânuțele lui mici: pe față, bot, coadă, pe lăbuțe. Așa, se va obișnui să fie atins în acele zone și nu va mai fi luat prin surprindere.
Tu cum ai procedat la întâlnirea dintre bebe și animăluțele voastre de companie? Ce soluții ai aplicat pentru a crea o prietenie durabilă?