Cum arată prima zi din viaţa unui nou-născut şi ce se întâmplă în prima zi din viaţa ta de mamă

Ileana Mirescu
prima zi din viaţa unui nou-născut
Copilul are la naştere picioarele şi mânuţele puţin îndoite din cauza poziţiei pe care a avut-o în burtică.

Prima zi din viața unui nou-născut este specială. Aştepţi de câteva luni ziua în care în sfârşit îţi vei cunoaşte bebeluşul! Dar, ca oricare părinte aflat la început de drum, nu ai o idee clară despre ce presupune această întâlnire. 

Oare cum va arăta copilul? Ce va face după ce va veni pe lume? Va plânge, va dormi, va mânca? Şi ce vei face tu? Cum arată prima zi din viața unui nou-născut?

Imediat după naştere tu şi noul tău născut sunteţi separaţi de către medicul obstetrician prin pensarea cordonului ombilical. Astfel, se pun două pense pe cordonul ombilical şi se taie între ele, după care bebeluşul este preluat de echipa de neonatologi care va avea grija de el.

În mod frecvent, prima respiraţie a nou născutului se produce chiar înaintea pensării cordonului ombilical sau în momentul pensării lui: „ţipă şi respiră”. Când copilul tău ajunge în mâinile echipei de neonatologi (medicul şi asistenta de neonatologie), acesta primeşte o serie de îngrijiri imediate şi rapide. Concomitent, medicul specialist îi face o evaluare globală a modului său de adaptare la viaţa din afara burticii tale: îţi spune că totul este bine.

Cum arată nou-născuţii

Bebeluşul este o copie a ta (sau a lui tati) în miniatură: are ochi, nas, guriţă, mâini şi picioruşe. Mai are pe el urme de lichid amniotic, chiar sânge (de la tine!) sau de grăsime albă (vernix).

Deseori nou născutul are mânuţele şi picioruşele albăstrui. Este ceva normal în primele ore de viaţă. La fel de firesc este să respire frecvent şi neregulat şi să strănute (doar îşi curăţă şi el căile respiratorii!).

Deşi e posibil să ai nişte aşteptări legate de cum va arăta bebeluşul, de foarte multe ori realitatea nu se potriveşte cu ce ţi-ai imaginat. Mulţi nou-născuţi sunt foarte mici atunci când se nasc. Adesea, capetele lor sunt uşor ţuguiate, rezultat al ieşirii prin colul uterin (dacă naști normal). Acesta este un efect temporar, nu te îngrijora! Capul lor se va rotunji după câteva zile. E posibil chiar să te surprindă cât de mare pare capul unui nou-născut în comparaţie cu restul corpului.

Copilul are la naştere picioarele şi mânuţele puţin îndoite din cauza poziţiei pe care a avut-o în burtică. După câteva luni, articulaţiile lui se vor flexa mai bine, iar membrele i se vor întinde, deci să nu te sperii dacă arată ca o broscuţă la început.

Prima oră din viața nou-născutului

Dacă ai avut o naştere foarte grea şi vrei să te odihneşti, acesta este momentul în care bebeluşul tău va fi luat pentru noi evaluări. Poţi dormi liniştită, puiul tu e pe mâini bune. Iar asupra evaluării cu pricina poţi pune întrebări şi după ce ţi-ai „încărcat bateriile”.

Cântărirea

Greutatea de la naştere a nou-născutului are o importanţă covârşitoare, punându-şi amprenta asupra dezvoltării lui ulterioare. Dacă s-a născut cu o greutate de 2,5 kg, se va considera că are o greutate mică şi va avea nevoie de îngrijiri suplimentare. Dacă are peste 4 kg, poate indica faptul că la mamă s-a instalat un diabet tranzitoriu, de sarcină.

Un nou-născut la termen poate pierde până la 10% din greutatea lui de la naştere pe parcursul primelor zile de viaţă, înainte ca tu să-ţi dai drumul la lapte. Dar bebeluşul îşi va recăpăta greutatea iniţială până în ziua a 10-a şi apoi va continua să ia câte 30 g pe zi.

Măsurarea

Aprecierea circumferinţei craniului nou-născutului este un bun punct de reper pentru aprecierea ritmului de creştere ulterioară a creierului. Forma craniului poate fi mai ciudată, dacă ai născut normal şi te-ai chinuit mai mult decât celelalte mămici, dar capul micuţului îşi va reveni în câteva săptămâni.

În multe maternităţi se măsoară şi înălţimea bebeluşului (din creştet, până-n tălpi), utilă tot pentru aprecierea dezvoltării sale ulterioare. Înălţimea standard a unui nou-născut la termen este de 50-51 cm pentru fete şi 52 cm pentru băieţi.

Evaluarea completă a nou-născutului

La nivelul feței, ochii bebeluşului tău sunt investigaţi în căutarea unor eventuale semne de infecţie şi cataractă, gura de absenţa sau scindarea vălului palatin şi, bineînţeles, se verifică fontanelele.

Spatele. Se verifică dacă şira spinării e funcţională şi dacă anusul e deschis.

Organele interne ale nou născutului– inima şi plămânii săi – sunt atent ascultate cu ajutorul stetoscopului, iar burtica e locul unde se verifică, prin palpare, dacă ficatul şi rinichii sunt la locul lor.

Zona genitală poate fi inflamată la nou născuţi, ca urmare a medicaţiei mamei. Fetiţele pot prezenta o mică scurgere sau chiar semnele unei sângerări. Medicul se asigură dacă zona e bine dezvoltată, iar la băieţi verifică dacă testiculele au coborât corect în sacul scrotal.

Membrele celui mic tău sunt studiate atent, pentru excluderea unor malformaţii, de genul degetelor lipite, lipsă sau în plus.

Șoldurile. Bebeluşul este plasat pe spate pe o suprafaţă tare. Medicul îi va depărta picioarele, cu genunchii îndoiţi – în poziţia picioarelor de broască – şi îi va roti vârful coapsei în articulaţia şoldului. Se verifică astfel dacă şoldul nu este dislocat sau instabil – ceea ce l-ar recomanda pentru o investigaţie cu ultrasunete. Nu te speria dacă brotacul tău o să ţipe, investigaţia este extrem de importantă.

Cum arată un nou născut în primele clipe de viață.

Priveşte-i puţin degeţelele!

Vei observa că unghiile lui sunt subţiri şi fragile ca hârtia. Adesea unghiile pot fi lungi şi îţi va fi teamă că se zgârie pe faţă. În acest caz i le poţi tăia sau îi poţi pune mănuşi pentru nou-născuţi.

Pielea copilului la început poate fi roşie, rozalie sau aproape mov. Unii copii se nasc cu un strat alb de grăsime numit vernix caseosa, care protejează pielea de expunerea constantă la lichidul amniotic din uter. Acest strat se spală la prima băiţă a bebeluşului. Alţi copii se nasc foarte şifonaţi, parcă ridaţi. Unii, în special copiii născuţi prematur, sunt păroşi şi au un strat de puf numit lanugo, care se dezvoltă în perioada intrauterină şi care dispare după o săptămână sau două.

Iritaţiile sau petele albe sunt des-întâlnite la nou-născuţi.

Acestea, însă, se estompează în primele săptămâni după naştere. Medicul examinează bebeluşul în primele 12-24 ore de viaţă, deci va determina cu uşurinţă dacă petele sau iritaţiile bebeluşului tău sunt îngrijorătoare.

Ţine minte că aspectul copilului tău se va schimba dramatic în primele săptămâni după naştere, pe măsură ce creşte. Membrele lui se vor întinde, textura şi culoarea pielii se vor schimba, iar petele vor dispărea.

6 lucruri uimitoare despre nou născut

● Rata respiraţiei unui bebeluş este de 40 – 60 de respiraţii pe minut, cu mult mai mare decât a unui adult, care este de numai 20 pe minut.

●  Ritmul bătăilor inimii este mai mare la nou născut  – de 120 de bătăi pe minut – faţă de cel al unui adult, care este de numai 70 de bătăi pe minut.

●  La scurt timp după naştere bebeluşul este capabil să te fixeze în ochi timp de o oră.

●  Cercetările au demonstrat că nou născuţii pot vedea, auzi, gusta şi mirosi mai bine decât se presupune?

● Denumirea scorupui Apgar vine de la numele australiencei Victoria Apgar care a conturat pentru prima dată acestaă schemă de evalure a nou-născuţilor.

● Cercetătorii americani au descoperit că femeile care au născut sunt mult mai protejate împotriva cancerului la sân decât cele care nu au devenit încă mame.

Testele la care sunt supuşi nou născuţii

Imediat după naştere, bebeluşul tău va fi evaluat după scorul Apgar.

Nota care se acordă copilului la naştere evaluează starea de sănătate a celui mic şi capacitatea lui de adaptare la mediul extrauterin. Medicii măsoară capacitatea copilului de a răspunde la stimuli, precum şi semnele lui vitale. Astfel, sunt verificaţi cinci factori: pulsul, respiraţia, culoarea, activitatea şi tonusul muscular şi reflexele.

Copilul primeşte o notă de la 0 la 2 pentru fiecare categorie, iar cele cinci rezultate sunt adunate pentru a obţine nota finală. Scorul total poartă numele de scor Apgar.

Evaluarea este făcută la fix 1 minut şi încă o dată la 5 minute. Acest test rapid este efectuat pentru a determina dacă bebeluşul are nevoie de ajutor pentru a respira.

Un scor cuprins între 7 şi 10 este considerat normal. Astfel, dacă micuţul tău primeşte o notă cuprinsă în acest interval, nu se iau măsuri suplimentare. Un scor mai mic presupune adoptarea unor adjuvanţi care să îl ajute pe copil să se adapteze la mediul extrauterin.

Nou-născutul tău va fi supus şi la alte câteva proceduri rapide:

  • curăţarea cailor nazale cu o pompă de aspirare;
  • măsurarea greutăţii, circumferinţele capului şi lungimea;
  • aplicarea unui unguent sau a unor picături în ochi pentru a preveni infecţiile.

Personalul medical îl va curăţa pe copil şi îl va înveli într-o păturică.

Toate acestea se petrec foarte repede şi, până să îţi dai seama, copilul îţi este aşezat în braţe.

Copilului îi va fi administrată vitamina K injectabilă, pentru coagularea sângelui.

Mai pot fi efectuate şi alte teste, însă acestea diferă de la spital la spital. Astfel, se poate descoperi din timp dacă există probleme ce necesită îngrijire medicală imediată.

Este recomandat ca toţi nou-născuţii să fie supuşi unui test auditiv înainte de a părăsi spitalul.

Testele enzimatice pentru nou născut

Bebeluşului tău îi vor fi recoltați câţiva stropi de sânge, dintr-o venă a labei piciorului, pentru a verifica dacă nu are anumite anomalii enzimatice (fenilketonuria sau hipotiroidismul). Conform specialiștilor, aceste boli sunt extrem de rare, dar, corecta şi rapida lor diagnosticare este vitală pentru reuşita tratamentului.

Icterul fiziologic

E determinat de creşterea bilirubinei din sânge şi afectează unul din cinci nou-născuţi. În funcţie de creşterea nivelului bilirubinei, în următoarele 24 de ore, medicul va decide dacă puiul tău are sau nu nevoie de fototerapie. În cazul în care coloraţia galbenă a pielii şi sclerelor (zona de sub pleoape) se menţine şi după două săptămâni, micuţul va fi supus unor analize suplimentare de sânge.

Cum avem grijă de un nou născut

Prima zi din viaţa unui nou-născut. Ce poate face puiul tău

Mulţi părinţi sunt surprinşi de cât de alert poate fi un nou-născut. Imediat după naştere, ochii bebeluşului sunt întredeschişi. Nou-născutul îşi petrece destul de mult timp studiind feţele celor din jur, în special pe cele ale părinţilor.

Copilul, totodată, poate reacţiona la diverse sunete sau voci. În prima zi, bebeluşul îşi foloseşte toate simţurile, inclusiv mirosul şi atingerea, pentru a te identifica şi a se ataşa de tine.

Nou-născutul tău va plânge, va dormi, iar uneori te va privi direct în ochi. Deşi vederea lui este înceţoşată, poate vedea destul de bine (mai ales feţe) la o distanţă de 20 până la 40 de centimetri.

Copilul te va apuca de deget dacă îl gâdili în palmă. Şi, bineînţeles, va vrea să mănânce.

După ce iniţial este foarte alert şi treaz, majoritatea nou-născuţilor devin foarte somnoroşi pentru următoarele 24 ore. Este important să fie hrăniţi o dată la două-trei ore pentru că sânii tăi au nevoie de stimulare pentru a produce lapte.

Reflexele unui nou născut

Poate nu ştiai, dar un nou-născut la termen are peste 70 de reflexe testabile. Într-un cuvânt, multe! Motiv pentru care, în cele ce urmează ne vom opri doar asupra celor mai importante.

Reflexul de prindere

Pediatrul apasă în palma şi pe talpa puiului tău pentru a vedea dacă acestea se curbează în jurul degetului său. E un reflex ce datează de pe când primii oameni se despărţeau de verişoarele lor maimuţe. Bebeluşii îşi pierd acest reflex pe la vârsta de 5 luni.

Mersul

Atunci când puiul tău e ridicat în poziţie verticală, are tendinţa să facă nişte paşi exageraţi de mari. Acest reflex dispare în câteva săptămâni.

Reflexul de supt

Pentru nou-născut, suptul sau mişcarea de căutare şi apucare a mamelonului nu reprezintă acţiuni voluntare. Din această cauză, ele se numără şi printre primele verificate de medici.

Alăptatul 

Poţi începe alăptatul de îndată ce îţi este pus copilul în braţe pentru prima oară.

Deşi vei începe să ai lapte la 48-72 de ore de la naştere, copilul îşi primeşte nutrienţii necesari din colostru, precursorul laptelui matern.

Pe măsură ce copilul suge la sân, se vor secreta hormonii care dictează producţia de lapte. Primele alăptări sunt exerciţii foarte bune pentru deopotrivă mămici şi bebeluşi.

Unii bebeluşi (în special cei mici sau născuţi prematur) întâmpină dificultăţi în a se ataşa la sân sau a suge cum trebuie. O asistentă sau un consultant în alăptare te-ar putea ajuta să depăşeşti această problemă. Chiar dacă alăptatul la început decurge normal, nu strică să înveţi cât mai multe de la un specialist.

Prima zi din viaţa unui nou-născut. Sentimentele tale

A naşte un copil este o experienţă de viaţă majoră, care schimbă totul. Nu te mira dacă te vei simţi copleşită de numeroase sentimente puternice.

Vei putea simţi diverse emoţii – de la euforie la grijă, de la anxietate la bucurie nemărginită. Sentimentele tale se pot schimba brusc şi imprevizibil. După marele efort fizic prin care treci, te vei simţi epuizată, iar atât tu, cât şi partenerul tău, veţi începe să dormiţi ceva mai puţin decât o făceaţi înainte.

Fiecare mămică reacţionează în felul său. Unele „uită” de greutăţile de la naştere imediat ce îşi văd copilul nou născut. Altele sunt pline de energie şi fericire că în sfârşit au născut. Există însă şi unele care sunt triste şi încep să dezvolte o formă de depresie postpartum. Un medic sau un consilier îi poate ajuta pe părinţi să îşi înţeleagă şi să își gestioneze abundenţa de sentimente ce apar odată cu venirea pe lume a unui copil.

Prima zi din viaţa unui nou-născut. Prietenii şi familia

Deşi probabil vei vrea să împarţi vestea cea bună cu întreaga lume, cel mai bine ar fi ca prima zi să fie cât mai simplă. Sună-ţi prietenii apropiaţi şi familia şi roagă-i pe ei să transmită vestea celorlalţi. Dacă îţi formezi o reţea de vreo trei-patru persoane care să se ocupe de datul sforii în ţară, vei avea la dispoziţie mai mult timp să petreci cu noul tău bebeluş.

Este bine să îi laşi pe cei dragi şi apropiaţi să îl vadă pe copil în prima zi. Bunicii şi fraţii îl pot cunoaşte pe cel mai nou membru al familiei şi pot începe să comunice cu el imediat. Evită însă paradele de vizitatori, întrucât copilul are nevoie de linişte. Mai mult, atât nou născutul cât şi părinţii lui au nevoie de odihnă.

Totodată, este înţelept să limitezi vizitele în primele săptămâni, pentru a evita expunerea copilului la virusuri şi bacterii. Oricând primeşti vizite, asigură-te că nu este nimeni răcit sau bolnav şi că toată lumea să spală pe mâini înainte de a atinge copilul.

Şi nu uita că acesta este doar începutul. De-acum încolo începe distracţia, încep grijile, începe noua ta viaţă!

Iar dacă ai nevoie de ajutor în alăptare, îți recomandăm ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, pe care îl găsești AICI.

Primele 24 de ore pentru mama care a născut

Iată cum vor decurge şi primele tale ore în acest nou şi minunat statut.

Sângerarea

Imediat după naştere s-ar putea să sângerezi abundent. Vei elimina un amestec compus din mucus, sânge şi fragmente de ţesut desprinse din placentă, numit în termeni de specialitate „lohie”. În primele 3 zile „scurgerea” va avea culoarea roşie şi va fi consistentă, apoi culoarea se va schimba în roz, pentru ca în următoarele câteva zile să dispară gradual. Uneori s-ar putea să elimini câţiva stropi pe zi timp de 6 săptămâni. Nu te îngrijora, e perfect normal!

Gata de gustare

Probabil că medicul te va sfătui să guşti ceva, imediat după naştere, cum ar fi o pâine prăjită sau un ceai. Încearcă să fii ascultătoare, chiar dacă ăsta e ultimul lucru pe care l-ai face în acele momente. Corpul tău a trecut printr-un efort fizic intens şi are nevoie de rehidratare. Aşa că, dacă n-ai poftă de o friptură, încearcă măcar să bei cât mai multe lichide, altfel rişti să te deshidratezi.

Asigură-te că prima ta masă va conţine carbohidraţi, apţi să redreseze rezervele energetice, proteine care vor ajuta corpul să se repare, precum şi fructe şi legume proaspete, pentru normalizarea tranzitului intestinal. Alte elemente esenţiale includ fierul, util pentru refacerea sângelui pierdut, vitamina C necesară absorbţiei fierului şi calciu pentru a înlocui lipsurile de la nivelul oaselor şi pentru alăptare.

Mersul la toaletă

Nervozitatea ta legată de prima vizită la toaletă de după naştere e firească. Dar nu te lăsa! Senzaţia că la prima forţare toate cusăturile stau să se rupă e doar o senzaţie. Cusăturile sunt mult prea puternice pentru a se desface datorită unor mişcărilor peristaltice intestinale, fie ele şi ceva mai accentuate. 

Iar dificultăţile de urinare de după naştere sunt curente. Asta din cauză că vezica ta s-ar putea să fi fost vătămată în timpul travaliului sau afectată de analgezicele administrate. Dar e foarte important să mergi să urinezi în primele 8 ore după naştere, pentru a evita eventualele complicaţii, printre care la loc de cinste se află infecţiile tractului urinar.

Somnul

Odată ce ai câştigat marea bătălie, las-o mai moale şi încearcă să te odihneşti cât mai mult cu putinţă. Corpul tău poate fi extenuat de naştere, dar mintea ta e ocupată de gânduri care mai de care mai năstruşnice legate de puiul tău, ceea ce te împiedică să dormi. Şi, din nefericire, saloane sau camerele de reanimare nu sunt cele mai nimerite încăperi pentru un pui de somn ca la carte. N-apuci bine să închizi ochii, că-ţi şi auzi odorul plângând şi pe ceilalţi bebeluşi din saloanele alăturate ţinându-i isonul. Sfatul nostru e să nu te laşi doborâtă şi să încerci să dormi cât, cum şi mai ales când poţi.

Sânii tăi

Probabil nu vei simţi nimic deosebit la sânii tăi, în primele câteva ore după naştere, dar asta nu înseamnă că ei nu „ au lucrat” din greu şi de câteva săptămâni bune la producerea colostrului – primul lăptic al puiului tău.

Până când tu „vei avea” lapte însă va mai dura încă 3-4 zile după naştere.

Abia atunci sânii tăi s-ar putea să devină umflaţi şi grei. Aşa că, fii pe fază şi alăptează-ţi puiul, sau măcar goleşte-i manual.

Durerea de după durere

S-ar putea să descoperi că n-ai scăpat de contracţii, nici după naştere. Durerile post-natale, sunt de intensitate mai redusă decât cele din timpul naşterii, dar pot fi destul de frecvente, fiindcă uterul continuă să se contracte. Sunt mai des întâlnite la a doua sau a treia naştere, fiindcă uterul e mai întins şi trebuie să trudească din greu pentru a reveni la forma iniţială.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa