Când creșa rămâne singura alternativă, la ce să te aștepți

Theodora Fintescu, redactor

România nu este, de data aceasta, nici în fruntea și nici la coada clasamentului în ceea ce privește perioada în care mamele pot rămâne acasă în concediul de îngrijire a copilului. Cu cei doi ani de concediu, suntem undeva la mijloc, extremele fiind Belgia – acolo mamele pot sta acasă, după ce au născut, între 3 și 6 luni – și Cehia, unde mamele pot sta acasă și 4 ani. La noi normele s-au îmblânzit și mai mult în ultimii ani.

Cu toate acestea, sunt tot mai numeroase situațiile în care tinere mămici aleg să revină la serviciu  chiar înainte ca bebe să împlinească 1 an. Și, când bunicii ori bona nu sunt soluțiile salvatoare, sau dacă îți dorești o integrare socială timpurile a copilului tău, ce rămâne de făcut? Dacă nu-ți permiți să-ți iei un an sabatic – așa cum a făcut Amalia Enache – sau chiar doi, răspunsul este: mergeți la creșă.

Mămicenie sau carieră? Amândouă!

Nu credem că mai este nevoie să amintim ce înseamnă la noi căutarea celei mai bune grădinițe sau a celei mai bune școli pentru copil. Mutații fictive, obținute adesea cu un pumn de euro, selecții riguroase și înscrieri pe listele de așteptare ale unei  educatoare / învățătoare cu reputație bună, făcute cu doi ani înainte,  sunt doar câțiva pași din odiseea căutărilor. Când vorbim despre creșă, lucrurile par a fi și mai complicate. Practic, tu, proaspăt părinte, trebuie să ai încredere să-ți lași copilul pe mâna unor oameni complet necunoscuți, chiar și jumătate de zi. Copilul nu vorbește, deci nu-ți poate răspunde la întrebarea ”Cum a fost la creșă?”, poate este încă alăptat sau, oricum , alimentația lui necesită încă o grijă deosebită. Așadar, cum scapi de aceste frici și cum te asiguri că lucrurile decurg așa cum este normal, iar bebe este liniștit printre alți copii de vârsta lui?

În cazul în care există camere de supraveghere în creșă, o parte dintre temeri se spulberă. Însă, măsura cea mai clară a stării de bine a copilului tău este chiar el. Dacă este fericit când vii seara să îl iei, dacă acasă nu dă semne de anxietate, iar dimineața nu plânge când trebuie să vă despărțiți – evident, cu perioada de acomodare de rigoare, în care anxietatea de separare apare și chiar este normală – atunci lucrurile decurg bine.

Cât este, așadar, normal să se manifeste anxietatea de separare la un copil cu vârstă de creșă?

”Adaptarea durează de la câteva zile la 2-3 săptămâni, gradul de disconfort scăzând treptat. Unii copii, însă, percep lăsarea la creșă ca pe un abandon și au manifestări dramatice și intense –  crize de plâns, țipete, amețeli, dureri de cap, de burtă, refuzul mâncării timp de câteva zile, sau nu dorm deloc”, ne-a spus Roxana Bogorin, manager al creșei Roxy Baby.

Din cei 10 ani de experiență cu copiii de până în trei ani – vârsta maximă la care un copil poate sta la creșă, ea a creionat un tablou al principalului avantaj pe care îl poate avea un copil care a beneficiat de o integrare timpurie în colectivitate: ”Totul se reflectă reflectă în dezvoltarea conștiinței de sine, a empatiei, a autocontrolului, a formarii abilităților de comunicare,  a stimularii încrederii în sine. De aici vine o mai mare dorință de a învăța și curajul de a avea experiențe noi, de a explora, de a avea inițiativă, de a-și stabili obiective, de a avea un set propriu de valori pe care să și le însușească. Colectivitatea de copii este motivantă, previne plictiseala și stimulează dezvoltarea intelectuală, emoțională și fizică a copilului”.

Cum am ajuns să-mi las copilul la creşă

Creşa reprezintă primul pas important în dobândirea autonomiei personale, iar copiii care au frecventat creşa se adaptează mai uşor la grădiniţă, iar creşa şi grădiniţa fac mai uşoară tranziţia către şcoală. ”Cele mai frecvente temeri în ceea ce priveşte colectivitatea sunt cele legate de contactarea bolilor şi, într-adevăr, este posibil ca micuţul să ia numeroase viroze la intrarea în colectivitate, dar aceste episoade se vor rări pe măsură ce copilului îi va creşte imunitatea”, subliniază și psihologul și psihoterapeutul Iuliana Mărgărit Barbu.

Se pot evita răcelile în colectivitate?

Tu, părintele, trebuie să te asiguri că, pe lângă autorizația de funcționare, curățenia și spațiul prietenos și, implicit, securizat, există și alte criterii pe care să le întrunească acea creșă pe care o consideri potrivită pentru copilul tău.

Unul foarte important este alimentația. Dacă alăptăzi, trebuie să existe ți se ofere posibilitatea ca bebe să fie hrănit cu laptele matern pe care tu îl duci în recipiente speciale – deci trebuie să existe condiții optime de păstrare a acestuia, sau chiar să ai posibilitatea de a alăpta. De asemenea, asigură-te că meniul săptămânal este avizat de un specialist în nutriție și că întrunește standardele de calitate conforme vârstei. Nimeni nu spune că un copil cu alergii sau intoleranțe alimentare nu poate fi integrat în colectivitate încă de la vârste foarte mici. Alimentele speciale precum cereale/biscuiţi fără gluten, lapte de soia, iaurt fără lactoză, gluten, proteină din lapte pot fi aduse de acasă, în cantitatea ce poate fi consumată într-o singură zi. Nu faceți stocuri pentru o săptămână!

După ce te asiguri că s-au întrunit toate elementele de confort și siguranță pentru copilul tău, ai grijă și de tine. Da, și mamele suferă de anxietate de separare. În plus, multe mămici se gândesc că își ”abandonează” copilul într-un loc unde rolul le va fi luat de persoane complet străine. De regulă, scapi de acest sentiment de vinovăție atunci când avantajele prezenței copilului în colectivitate încep să se facă simțite.

Și mamele se confruntă cu anxietatea de separare. Cum să o depășești, fără să o transmiți copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa