Când bunica te scoate din minți

Cristina Călin, redactor-șef

  Bunicile sunt, în cele mai multe cazuri, entuziasmate atunci când le vin pe lume nepoții. Numai că, de obicei, ajung să își depășească atribuțiile și să le scoată din minți pe mămici. Dacă bunica este soacra mamei, atunci situația poate deveni cu adevărat tensionată. Mamele, în majoritatea timpului sunt obosite, stresate, anxioase și nu mai au răbdare să mai facă față și contrelor cu bunicile, fie ele bine intenționate sau nu. Și așa bunica te poate scoate din minți, făcând lucruri care pentru ea pot fi normale.

  Iată ce trebuie să faci, ca bunică, în așa fel încât să nu intri în conflict cu părinții nepotului/ nepoatei tale.

  Nu critica modul în care își cresc copiii! Dacă voi ați făcut lucrurile într-un anume fel, în urmă cu 20-30 de ani, nu înseamnă că la fel trebuie crescuți și nepoții voștri. Lucrurile s-au schimbat. Sunt o mulțime de alte studii care arată că modul în care se cresc bebelușii s-a schimbat. De exemplu, dacă mama copilului vă spune să-l culcați pe spate, o face pentru că s-a descoperit că așa se reduce enorm riscul de moarte subită. De asemenea, acțiunile mamei pot fi urmare a recomandărilor făcute de medicul pediatru și nu este cazul să le puneți la îndoială. Evident, puteți interveni dacă ceea ce face mama este cu adevărat periculos pentru copil. În rest, fiți pozitive și sprijiniți-le.

  Respectă regulile! Dacă mama vă lasă o listă cu ce are voie copilul să mănânce sau ce nu, cu ora de culcare și cu activitățile pe care să le faceți, ați face bine să o respectați. În caz contrar, veți avea de-a face cu o mamă supărată, fie că îndrăznește să vă confrunte, fie că nu. Nu va mai avea încredere în voi să aveți grijă de cel mic și nu veți mai avea parte de momentele de drăgălășenie cu nepoțelul. Dați-i mamei timp, pentru că, pe măsură ce anii trec, ea se mai relaxează și la fel și regulile pe care trebuie să le urmezi.

  Nu comenta cu privire la alăptat! Pentru proaspăta mamă, alăptatul este un lucru foarte important, fie că aleg să o facă, fie că nu. Dacă nu va vrea să alăpteze, nu vă exprimați opinia. Are ea motivele ei pentru care a luat această decizie și nu are nevoie să fie judecată. Dacă alăptează, ajutați-o. Abțineți-vă de la comentarii. Oferiți-vă să-i aduceți o pernă sau un pahar cu apă pentru a-i fi totul mai confortabil. În orice caz, nu o trimiteți în altă cameră și nici nu-i sugerați să se acopere.

  Bunica te poate scoate din minți cu insistența ei

  Nu distribui fotografii fără să întrebi! Poate nu mai puteți de bucurie și vreți ca toată lumea să afle cât de frumoși vă sunt nepoții, dar părinții pot să nu fie de acord. De multe ori, ei aleg să nu pună pe rețelele de socializare fotografii cu cei mici și nu vor vrea ca altcineva să facă acest lucru. Înainte de a distrui fotografiile cereți voie și așteptați răspunsul părinților.

  Nu merge prea des în vizită și nu sta prea mult! Indiferent cât de bună este relația dintre voi, uneori vizitele lungi pot fi obositoare. Poate proaspeții părinți vor să tragă un pui de somn și se simt ciudat să facă acest lucru cu un musafir în casă. Cel mai bine este să întrebați care este cea mai bună oră pentru vizite și nu stați mai mult de o oră sau două.

  Oferă-te să stai cu copilul! Cea mai bună soluție pentru a sta cât mai mult cu copilul este să vă oferiți să stați cu el. Întrebați care este cea mai bună variantă pentru ei. Poate vor să-l aducă la tine ca să aibă toată casa pentru ei sau poate vor să mergi tu la ei pentru ca ei să iasă în oraș sau pur și simplu, dorm. Este un bun mod de a le fi de ajutor tinerilor părinți.

  Nu insista să stai cu copilul! Unor părinți nu le place să fie departe de copiii lor. Faptul că nu vor să stai cu cel mic nu are nicio legătură cu tine. Dacă după ce le propui de câteva ori și ei te refuză, renunță. Nu ajută pe nimeni dacă tot insiști pentru moment. Va veni o vreme când vor veni ei la tine să te roage să iei copilul peste noapte pentru câteva ore de liniște. Trebuie doar să ai un pic de răbdare și de maturitate.

  Nu lăuda doar unul dintre părinți! Este normal să te uiți admirativ la copilul tău și să ți se pară că este cel mai bun părinte. Ai grijă totuși că nepoțelul tău are doi părinți! E bine să arunci complimentele în ambele părți.

  Nu cere poze, filmulețe și telefoane! După venirea pe lume a bebelușului, părinții sunt foarte obosiți. Nu le da mai multe sarcini decât au deja. Bucură-te de fiecare fotografie cu voce tare și așteaptă momentul când vei primi altele.

  Nu bârfi! Atunci când te scot din minți proaspeții părinți, pentru că se poate întâmpla și asta, vei vrea să te plângi cuiva. Ai grijă cui îți descarci sufletul. Dacă e o prietenă de-ale tale care nu prea intră în contact cu ei, e perfect. Dacă o alegi pe cealaltă noră a ta, atunci ai toate șansele să stârnești o furtună. Cel mai bine e să ai un jurnal, unde să-ți verși oful.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa