Este adevărat că plânsul întăreşte plămânii bebeluşului?

Marina Rosenfeld

Nu, nu este adevărat că plânsul întărește plămânii bebelușului. De altfel, nu există nici un motiv pentru care să nu reacţionaţi la plânsul bebeluşului şi să nu încercaţi să-l consolaţi.

Experții citați de babycenter.com spun că dacă lăsaţi bebeluşul să plângă nu faceţi nimic ca să-i ajutaţi plămânii. Bebeluşii plâng pentru a comunica o nevoie, deşi pentru adulţi  este greu să-şi dea seama despre ce este vorba. Pot fi obosiţi, înfometaţi, uzi sau suprastimulaţi. Sau au nevoie să se descarce, să sugă sau pur şi simplu să fie consolaţi.

Despre plânsul bebelușilor vorbește în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte , psihologul Robin Grille. 

Bebeluşii au mereu perioade de așa zis mofturi, când sunt greu de consolat, iar plânsul îi ajută să se descarce. Dar plânsul nu îi ajută neapărat pe copii nici fizic, nici emoţional şi nu îi învaţă să plângă mai puţin.

Bebelușul plânge pentru că o vrea aproape pe mama

Plânsul care le stresează mult pe mame este cel care apare la scurt timp după ce au reușit să adoarmă bebelușul și să îl pună în pat. Acesta poate fi, însă, ușor de înțeles: bebelușii au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a intra în starea de somn profund. Dacă lași bebelușul jos prea devreme, se poate trezi cu ușurință la cel mai mic sunet.
Doctorul James McKenna, un expert recunoscut la nivel mondial în ceea ce privește somnul infantil și în special co-sleepingul, spune că bebelușii se nasc cu abilitatea de a simți pericolul – aceasta include separarea de mamă sau de persoana care are grijă de el. Bebelușul poate simți atingerea mamei, mirosul, căldura corpului ei, blândețea atingerii ei și mirosul laptelui – îi asociază prezența cu un sentiment de protecție. În absența ei, el simte că este abandonat și singur, iar plânsul este o modalitate de a-și aduce înapoi îngrijitorul. Acesta este modul lui de supraviețuire, deoarece depinde complet de mamă, pentru tot.

Surse:

AAP. 2013a. Emotional and social development: Birth to 3 months. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Emotional-and-Social-Development-Birth-to-3-Months.aspx

AAP. 2013b. Responding to your baby’s cries. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/pages/Responding-to-Your-Babys-Cries.aspx

Nemours Foundation. 2011. Communication and your newborn. http://kidshealth.org/parent/growth/communication/cnewborn.html

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa