Este adevărat că bebelușii nu ar trebui vaccinați dacă sunt bolnavi?

Marina Rosenfeld

Este adevărat că bebelușii nu ar trebui vaccinați dacă sunt bolnavi? Printre mame, părerile sunt împărțite, iar adevărul este că depinde de boala pe care o are copilul și de tipul vaccinului pe care urmează să îl facă.

Medicii citați de babycenter.com spun că, de obicei, este lipsit de pericol ca un copil ce are o boală ușoară, ca de exemplu o stare de subfebrilitate sau o răceală, să fie vaccinat. Dar dacă e vorba de o infecție serioasă, cum ar fi pneumonia sau gripa, medicul vă va recomanda să așteptați.

De asemenea, depinde ce fel de vaccin primește. Dacă este vorba despre un vaccin ce conține un virus viu atenuat, ca ROR sau anti varicelă – ar fi mai bine să așteptați. E important pentru copil să nu înfrunte efectele secundare ale vaccinului peste manifestările răcelii, și nu pentru că vaccinul ar fi mai puțin eficient dacă e bolnav.

Care sunt vaccinurile cu virus viu, atenuat

Vaccinurile atenuate sunt fabricate din virusuri vii, mult slăbite. Pentru că aceste organisme sunt vii, e posibil să ducă la o formă uşoară de boală, însă această situație este o excepție. Vaccinurile fabricate cu virusuri vii sunt următoarele: Antivaricelos, ROR, Rotavirus și Antigripal.

Copiii ce au boli ce suprimă sistemul imunitar cum ar fi SIDA sau cancer nu vor fi vaccinați cu viruși vii.

Înainte de a fi vaccinat, copilul este consultat de către pediatru sau de medicul de familie și, dacă starea lui este bună, se poate administra vaccinul. În multe țări, asistenta este cea care efectuează controlul, iar medicul intervine doar dacă sunt probleme.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa