Erupția dentară a bebelușului era cât pe ce să strice cheful întregii familii. Dar nu a fost așa!

Erupția dentară poate da peste cap planurile întregii familii. Există, însă, o soluție eficientă care rezolvă rapid durerile gingivale ale bebelușului.

Veronica Guzun, redactor
erupția dentară la bebelușu
Erupția dentară poate să nu dea niciun simptom sau poate să creeze un adeverărat disconfort copilului. Salivarea excesivă și dorința de a roade mereu ceva sunt printre simptomele frecvent întâlnite. Foto: Shutterstock

Din experiența mea de mamă a doi copii, în perioada de bebelușie, colicii și erupția dentară au fost cele mai mari surse de lacrimi și țipete pentru copiii mei, deci nopți albe și zile negre pentru toată familia. Dacă în ceea ce privesc colicii am fost pregătită încă din maternitate, la erupția dentara am fost luata prin surprindere, mai ales la primul copil.

Acest articol conține recomandare de produs!

Primii dințișori ai băiatului meu au dat de știre zgomotos în timp ce eram pentru câteva zile la părinții mei. Venisem pentru nunta unei bune prietene și toți ai casei erau în pregătiri. Știți voi, strâns scame pe pe sacouri, călcat rochii, mers la coafor. În toată această agitație, copilul meu care se apropia de jumătate de an, a început să devină tot mai supărat.

Copilul e mârâit

Primul gând a fost că a obosit de atâta du-te vino prin casă. De aceea, am lăsat baltă tot și m-am retras cu el într-o cameră unde am cerut să nu intre nimeni. L-am alăptat cât a avut nevoie, am stat numai cu el, i-am acordat toată atenția și energia disponibile, însă fără mari rezultate. Când mânca era atât de nervos încât mai mult mușca decât sugea, iar eu strângeam din dinți de durere.

La un moment dat, am decis că renunț la nuntă și la tot și nu mai merg nicăieri. Până la urmă, nu voiam să stric cea mai importantă zi din viața prietenei mele cu țipete de bebeluș și față de mamă epuizată.

Când am ieșit să anunț decizia că rămân acasă, mama mi-a zis: ”Tu nu ai fost un bebeluș plângăcios și singurele dăți când ai plâns de nu mai știam ce să fac cu tine au fost atunci când ți-au ieșit primii dinți”. Vorbele mamei parcă au ridicat un văl de ceață de pe ochii mei.

Supărarea lui poate fi de la erupția dentară

De oboseală și nervi îmi scăpase cea mai evidentă cauză a supărării copilului. Mamă la primul bebeluș, nu știam încă să fac legătura între diverse semnale și cauzele lor.

Salvarea o puneam pe seama începutului diversificării, iar mârâiala credeam că e din cauza oboselii, mediului nou, agitației. În realitate, copilul meu se lupta cu erupția primul dințișori. Numai gândul că am descoperit de ce suferă bebelușul m-a calmat și m-a mobilizat să caut o soluție care să-i reducă disconfortul.

Ce a funcționat la copilul meu

La farmacie mi-au dat mai multe tipuri de geluri pentru problema noastră. După ce ma citit ingredientele și modul în care acționează fiecare, m-am oprit la Anaftin Baby gel gingival .

Ce m-a convins să-l aleg din toată oferta:

  • Nu conține zahăr sau alcool
  • Nu are anestezice locale, deci poate fi folosit ori de câte ori e necesar fără contraindicații.
  • Nu creează niciun disconfort atunci când este aplicat pentru că are un aplicator moale, lucru extraordinar pentru că trebuie să pui gel pe zona care îl doare și orice presiune sau obiect tare care ajunge acolo creează și mai multă suferință.

Gelul formează rapid o peliculă pe zona inflamată și protejează porțiunea de orice iritant sau disconfort reducând durerea și roșeața.

De la prima aplicare, copilul nu a mai fost atât de agitat și supărat. Aplicam gelul după fiecare alăptare. Am putut să ne vedem de pregătirile pentru eveniment și până spre seară, copilul s-a liniștit complet. Am reușit să mergem la acea nuntă și chiar să apărem în fotografii, eu fericită și copilul liniștit în brațe. Nicio erupție dentară nu a mai deranjat evenimentul frumos la care am participat.

Am continuat să îl dau cu Anaftin Baby gel gingival încă trei zile după ce s-a spart gingia și primii dințișori și-au făcut apariția și am apelat cu încredere de fiecare dată când următorii dinți i-au creat disconfort. Puteam recunoaște din timp simptomele unei noi erupții dentare și știam clar ce am de făcut. Nopțile și zilele au redevenit liniștite pentru copil și previzibile pentru mine.

Ce soluții am mai aplicat pentru a calma durerile cauzate de erupția dentară

Pe lângă gelul salvator, la fiecare erupție dentară am apelat și la soluțiile clasice:

  • Inel de dentiție ținut jumătate de oră la frigider, pe care copilul să-l roadă pe timp de zi,
  • Bastonașe de morcov de la frigider – o gustare sănătoasă potrivită de la 6 luni, dar și un analgezic local din cauza faptului că era rece.
  • Un colț de prosop curat umezit în apă foarte rece pe care să îl molfăie.

Apariția dinților la bebeluși poate da simptome sau pate trece fără vreo supărare. În cazul nostru, băiețelul nu a făcut febră, nici nu a salivat excesiv, cât să îmi dea de bănuit că urmează să ii iasă vreun dinte, dar a fost prost dispus patru zile înainte de erupție, iar noaptea se trezea mai des pentru a fi alăptat.

Când mânca, era de asemenea nemulțumit și mai mult molfăia mamelonul, din cauza disconfortului simțit la gingii. Dacă nu găseam soluția care să ne aducă liniște în casă pentru perioada erupției dințișorilor, mă alegeam cu mult mai multe ore nedormite decât aveam acumulate oricum și cu niște răni serioase pe sfârcuri. Cu Anaftin Baby gel gingival am evitat cu bine supărările și suferințele datorate erupțiilor dentare.


Te-ar mai putea interesa