Prima masă cu alimente solide este o zi de notat în calendar atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Înainte de a porni la drum iată ce trebuie să știi. La sfârșitul articolului vei găsi și un tabel pentru diversificare care să te ajute să te ghidezi mai ușor prin multitudinea de informații.
La începutul vieții, în primele sale 6 luni de viață, bebelușul nu are nevoie decât de lapte matern sau de formulă de lapte pentru a crește mare. Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca diversificarea să nu se facă mai devreme.
Cazurile în care îi poți da copilului alimente solide înainte de 6 luni sunt rare și sunt excepții date de situații medicale particulare. De aceea, este nevoie să urmezi sfaturile medicului pediatru care va ține cont și de rezultatele analizelor bebelușului, de modul în care crește.
Când știi că bebelușul este pregătit pentru diversificare?
În jurul vârstei de 6 luni majoritatea copiilor sunt pregătiți să treacă la hrana solidă. Nu vor mai împinge mâncarea afară din gură cu limba și au capacitatea de a înghiți alimente fără să se înece. În afara de aceste noi abilități pe care le capătă doar pentru că au mai crescut, mai poți fi atentă și la alte semne care îți arată că a venit momentul să pregătești castronelul și lingurița:
- Poate sta în șezut (sprijinit)
- Își ține bine capul
- Poate ține jucării/ obiecte ușoare în mână
- Pare că este interesat de ceea ce mănâncă adulții din jurul lui
Ce să alegi, diversificare sau autodiversificare?
Bebelușul este diversificat după metoda clasică dacă acest proces este ghidat de părinte. El decide când introduce alimentele noi, cu care dintre acestea începe, câte lingurițe cu mâncare oferă și timp să ofere cu lingurița mâncare pasată, când să treacă la piure moale la mâncare pasată cu furculița și apoi la bucățele.
Diversificarea naturală numită și autodiversificare presupune că tot controlul este deținut de copil. El manifestă interesul față de mâncare, se hrănește singur, are voie să apuce bucăți de o mărime și formă pe care să le poată mânui cu ușurință și tot el decide cât mănâncă sau cât de des încearcă alimente noi. Părinții în acest caz au rol de ajutor: asigură diversitatea la masă, se asigură că alimentele sunt gătite potrivit pentru vârsta copilului (fără sare, zahăr, ingrediente procesate) și au dimensiuni potrivite pentru a fi apucate.
Singurii bebeluși cărora nu le este recomandată autodiversificarea sunt cei cu musculatură atrofiată, anomalii ale musculaturii gurii, mâinilor, brațelor sau spatelui. De asemenea, unii bebeluși cu tulburări digestive pot avea nevoie de mâncăruri speciale.
Cum începem diversificarea?
Alege modul simplu
La începutul diversificării mergi pe piureuri dintr-un singur ingredient, fără să adaugi sare sau orice altceva. Poți să mai aștepți o zi (sau două) până a mai introduce altă legume pentru a urmări reacția celui mic.
Ai grijă la calitatea ingredientelor
Alege ingrediente proaspete, din surse sigure. Dacă ai posibilitatea să cumperi alimente bio cu atât mai bine. În plus, ai grijă să primească nutrienții de care are nevoie, asigurându-i o alimentație echilibrată.
Lasă-l să aleagă singur
De la 8-10 luni oferă-i bucățele mici de morcov fiert, banană, biscuiți pentru bebeluși, paste fierte, cartofi dulci fierți și lasă-l să le mănânce singur.
Atenție la alergeni
Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca alimentele cu potențial alergen să fie introduse înainte de un an pentru ca organismul bebelușului să se obișnuiască cu ele. Totuși, fii atentă la reacții dacă îi dai alune, căpșuni, preparate din lapte de vacă, ou, soia sau fructe de mare. Dacă totul merge bine, poți introduce gradual, câte puțin în meniul copilului aceste ingrediente.
Alimente interzise până la 1 an
Nu îi da copilului tău lapte de vacă și miere până la 1 an. Copiii nu pot digera laptele de vacă la fel de ușor ca laptele matern sau cel praf. Acesta conține concentrații ridicate de proteine și minerale care pot dăuna rinichilor slab dezvoltați ai micuțului. În plus, laptele de vacă nu conține destul fier, vitamina C și alți nutrienți de care are nevoie cel mic. La unii copii chiar poate provoca anemie, din moment ce proteinele din lapte pot modifica procesul de digestie, făcând posibilă apariția sângelui în scaunul acestuia. Și, nu în ultimul rând, laptele de vacă nu are grăsimi sănătoase care ajută bebelușul să crească.
Mierea poate provoca botulism care este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C Botulinum). Eliberează o neurotoxină care este o otravă ce atacă sistemul nervos. Un sistem digestiv matur poate lupta împotriva acestei bacterii, însă consecințele ce pot apărea în cazul unui sugar pot fi destul de severe. Pe aceeași treaptă cu mierea se situează și alte siropuri îndulcitoare naturale precum siropul de porumb, de agave sau de arțar. De aceea, pentru îndulcirea alimentelor bebelușului, poți folosi în siguranță piureuri de fructe dulci ca alternativă.
De ce avem nevoie pentru diversificare?
Scaun de masă
Cel mai sigur mod în care copilul poate lua masa este într-un scaun special prevăzut cu sistem de prindere. Nu uita să îi prinzi cataramele de fiecare dată și nu îl lăsa niciodată nesupravegheat la masă.
Încurajează-l să exploreze
Chiar dacă la început se va juca cu mâncarea nu îți face probleme! Asigură-te doar că bucățelele de alimente sunt moi și au dimensiunea potrivită. De asemenea, nu pleca de lângă el pentru că, chiar și așa, se poate îneca.
Rutina e bună la masă
Programul de masă ar trebui să fie la fel în fiecare zi: vă spălați pe mâini, îl pui în scăunel și mâncați. Nu porni niciun stimul extern (televizor, telefon) pentru a-l face să fie atent la ceea ce se întâmplă. Mai mult, va fi conștient că mănâncă și va ști când este sătul.
Oferă-i tacâmuri
Alege tacâmuri din silicon, speciale pentru bebeluși. La început nu va folosi lingura și furculița ca să mănânce, ci mai degrabă le va folosi să se joace. Oricum pentru el este un exercițiu prin care își exersează dexteritatea.
Oferă-i cană specială
În jurul vârstei de 9 luni bebelușul va fi capabil să bea din cana specială așa încât îl poți lăsa să se împrietenească cu ea mai devreme un pic. La început o vei ține tu, dar cu timpul va putea să o folosească fără ajutor.
Porționează mâncarea
Dacă gătești mai mult decât mănâncă bebelușul pune preparatele rămase la congelator în porții potrivite pentru o masă. În felul acesta eviți să faci risipă.
Nu te stresa inutil
Dacă bebelușul tău întoarce capul atunci când îi dai un aliment nou nu te impacienta. Mai lasă câteva zile și încearcă din nou. Ai mai multe șanse să accepte.
Tabel diversificare. Ce și cât mănâncă bebelușul
Diversificarea la 6 – 8 luni
- Lapte matern sau formulă de lapte și
- Piure de fructe sau fructe pasate (banane, pere, măr, piersici, avocado)
- Piure de legume sau legume pasate (morcovi, dovlecei, cartofi dulci, mazăre, diverse tipuri de fasole boabe)
- Piure de carne (pui, porc, vită)
- Tofu pasat
- Iaurt simplu
- Cereale fortifiate cu fier (orz, ovăz)
Cât de mult mănâncă
- 1 linguriță de fructe, crescând gradual la 2-3 la 4 mese
- 1 linguriță de legume, crescând gradual la 2-3 la 4 mese
- 3-9 lingurițe de cereale la 2-3 mese
Diversificarea la 8-10 luni
- Lapte matern sau lapte formula plus
- Cantități mici de brânză pasteurizată și cottage cheese
- Fructe pasate (banane, pere, măr, piersici, avocado)
- Legume pasate (morcovi, dovlecei, cartofi dulci, mazăre, diverse tipuri de fasole boabe)
- Finger foods (cereale, bucățele de omletă, bucățele de cartof fiert, paste fierte, biscuiți speciali pentru bebeluși, bucățele mici de pâine)
- Proteină (bucățele mici de carne de pui, pește atent curățat de oase, boabe de fasole, linte sau mazăre, tofu)
- Cereale (orz, ovăz, grâu, cereale mixte)
- CITEȘTE ȘI: Sparanghel cu risotto (de la 8 luni)
Cât mănâncă
- 1/4 sau 1/3 ceașcă de brânzeturi
- 1/4 sau 1/2 ceașcă de cereale
- 3/4 sau un fruct întreg
- 3/4 sau o ceașcă de legume
- 3-4 lingurițe de alimente din categoria proteinelor
Diversificarea la 10-12 luni
- Lapte matern sau lapte formula plus
- Brânză pasterurizată, iaurt, cottage cheese
- Fructe pasate sau tăiate în bucăți mici
- Legume gătite
- Mâncare gătită (macaroane cu brânză, mămăligă cu brânză și smântână)
- Proteină (bucățele mici de carne de pui, pește atent curățat de oase, boabe de fasole, linte sau mazăre, tofu)
- Finger foods (cereale, bucățele de omletă, bucățele de cartof fiert, paste fierte, biscuiți speciali pentru bebeluși, bucățele mici de pâine)
- Cereale (orz, ovăz, grâu, cereale mixte)
Cât mănâncă
- 1/3 ceașcă lactate
- 1/4 sau 1/2 ceașcă de cereale
- 3/4 sau o ceașcă de fructe
- 3/4 sau o ceașcă de legume
- 1/8 sau 1/4 ceașcă mâncare gătită
- 3 sau 4 linguri de ali
- mente bogate în proteine