Mit sau adevăr? Ce ar trebui să știi despre diversificarea cu alimente solide

Iulia Mirică
alimente solide

Există multe mituri despre diversificarea cu alimente solide la bebeluși. Însă știi să faci diferența între realitate și ficțiune?

Înainte de a diversifica alimentația bebelușului cu alimente solide, este recomandat să vorbești cu medicul pediatru, însă există unele directive generale pe care le poți urma. Iată care sunt acestea!

1. Alimentele solide pot fi consumate la vârsta de 4-6 luni.

Adevăr. Cei mai mulți pediatri, precum și organizații profesionale, recomandă introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușilor începând cu vârsta de 4-6 luni. Cu toate acestea, este recomandat și să-l alăptezi pe cel mic până la 6 luni și introducerea treptată a alimentelor solide în acel timp. Este vorba de momentul în care cel mic are un control bun al capului, poate să stea în fund, cu puțin ajutor.

2. Alimentele solide înainte de 1 an nu au vreo relevanță.

Mit. Mâncarea solidă de la vârsta de 6 luni va ajuta la dezvoltarea motorie și este importantă pentru oferirea nutriția necesară, asigurând o creștere corespunzătoare și cantități suficiente de fier și zinc.

3. Primul aliment solid al bebelușului ar trebui să fie cerealele.

Mit. Cel mai bun sfat este să-i oferi piureuri celui mic, deci poți profita din plin de această recomandare. Este important să îi oferi o varietate de fructe, legume și cărnuri, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu diferite gusturi. Din cauza faptului că unele alimente au tendința de a constipa bebelușii, în timp ce unele au un efect laxativ (precum perele și prunele), este o idee bună să-i echilibrezi alimentele și să te adaptezi în funcție de intestinul celui mic.

4. Alimentele nepasteurizate sunt benefice pentru copil.

Mit. Este recomandat să nu îi oferi celui mic în alimentație mâncăruri nepasteurizate. Consumul de lapte și produse lactate nepasteurizate este riscant pentru femeile gravide și pentru sugari. Pasteurizarea elimină bacterii precum Listeria, Salmonella, E-coli, Campylobacter și Brucella, care ar putea duce la riscul apariției unor grave boli, cum ar fi meningita, infecțiile de sânge și infecțiile diareice la sugari.

5. Ar trebui limitat consumul de cereale de orez la bebeluși.

Adevărat. Administrația pentru Alimentație și Medicamente din Statele Unite a constatat în 2013 diverse, uneori mari, cantități de arsenic în produsele pe bază de orez. Și, în raport cu greutatea corporală, consumul de orez pentru sugari (cea mai mare parte provenind din cerealele de orez) este de aproape trei ori mai mare decât la adulți. Este recomandată varietatea cerealelor consumate la sugari, pe lângă orez, fiind inclus și ovăzul, orzul și multicerealele, ajutând astfel la limitarea expunerii la arsenic.

6. Bebelușul ar trebui să evite glutenul, pentru a preveni boala celiacă.

Mit. Studiile recente arată că boala celiacă nu este împiedicată prin întârzierea introducerii glutenului în alimentația bebelușului. Grâul poate fi introdus în condiții de siguranță, după ce i-ai oferit celui mic primele alimente solide, în jurul vârstei de 6 luni. Este important să nu limitezi produsele alimentare în mod inutil, din moment ce cerealele de grâu au adesea un conținut bogat de vitamina B și alte substanțe nutritive, fiind o parte esențială a dietei celui mic.

7. Mâncarea înainte de somn îl va ajuta pe cel mic să doarmă mai mult.

Mit. Nu există nicio dovadă care să confirme că dacă îi dai mai multă mâncare înainte de somn, cel mic va dormi mai mult. De fapt, este recomandat să-i oferi alimente solide noi celui mic dimineața, cu o oră după sau înainte de alăptare, deoarece bebelușii sunt alerți și dornici să mănânce. De asemenea, în cazul apariției vreunei reacții alergice posibile, este mai ușor să observi în timpul zilei.

Citește și cartea Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați”, disponibilă AICI. Un capitol al cărții poate fi descărcat GRATUIT de AICI.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa