Laptele de vacă. Cum, când și dacă îl introduci în alimentația bebelușului

Daniela Ghiorghe
laptele de vacă

Majoritatea mamelor au dubii dacă și mai ales când ar trebui să introducă în alimentația bebelușilor laptele de vacă.

Deși laptele matern asigură necesarul de nutrienți pentru ca aceștia să crească în ritm normal, după o vârstă poate fi introdus în alimentație și laptele de vacă. Mai jos aflați cum și când îi introduci laptele de vacă în alimentația copilului, potrivit BabyCenter .

De ce experții recomandă să aștepți până bebelușul împlinește 12 luni ca să-i dai lapte de vacă?

Copiii nu pot digera laptele de vacă la fel de ușor ca laptele matern sau cel praf. Acesta conține concentrații ridicate de proteine și minerale care pot dăuna rinichilor slab dezvoltați ai micuțului. În plus, laptele de vacă nu conține destul fier, vitamina C și alți nutrienți de care are nevoie cel mic.

La unii copii chiar poate provoca anemie, din moment ce proteinele din lapte pot modifica procesul de digestie, făcând posibilă apariția sângelui în scaunul acestuia. Și, nu în ultimul rând, laptele de vacă nu are grăsimi sănătoase care ajută bebelușul să crească.

Însă, după ce micuțul este pregătit să-l digere – după vârsta de doi ani se consideră că poți introduce aceste aliment în siguranță,  laptele de vacă poate deveni o parte importantă în dieta lui. Este o sursă bogată de calciu, care menține dinții și oasele puternice și ajută la stabilizarea tensiunii arteriale și a controlului asupra mușchilor. Mai mult, laptele de vacă conține vitamina D, care ajută corpul să absoarbă calciul și este crucial pentru creșterea oaselor.

De asemenea, laptele de vacă asigură proteine pentru creștere și carbohidrați, care îi vor da celui mic energie pentru întreaga zi. Iar dacă micuțul are în corp destul calciu scade riscul de tensiune arterială ridicată, atac cerebral, cancer de colon și fracturi ale șoldului.

Cât lapte ar trebui să bea copilul meu?

Specialiștii cred că majoritatea copiilor își iau aportul necesar de calciu și vitamina D dacă beau între 450 și 550 de miligrame (2 căni sau 2 căni și jumătate) de lapte de vacă pe zi. În cazul în care acesta consumă mai mult de 3 căni de lapte pe zi, micuțul nu va mai putea mânca alte alimente de care are nevoie pentru a avea o dietă echilibrată.

Pot să-i dau micuțului lapte fără grăsime?

În majoritatea cazurilor, nu este cazul. Copiii au nevoie de lapte cu grăsime ca să crească armonios , să ia în greutate și să absoarbă vitaminele A și D. Laptele fără grăsime are o concentrație prea mare de proteine și minerale pentru copii mici. Excepția constă în cazul în care există precedent de obezitate în familie. În acest caz, doctorul vă poate recomanda lapte fără grăsime.

Ce fac dacă copilul meu nu vrea să bea lapte de vacă?

Unii copii nu vor să încerce un nou fel de lapte, pentru că s-au obișnuit cu cel matern sau praf. Pentru a se obișnui cu gustul, îi poți amesteca lapte de vacă cu lapte formulă, până se obișnuiește cu gustul. Ajută și dacă îi dai laptele la temperatura camerei. De asemenea, îi poți combina laptele cu cereale sau îl poți obișnui întâi cu lactate precum iaurt, smântână sau brânză.

Laptele organic sau cel fără hormoni este mai bun decât cel simplu?

Nu există studii care să ateste acest lucru. Nu strică, însă, dacă încerci.

Ce fac dacă micuțul meu are alergie la lapte?

Alergiile de genul acesta sunt foarte rare, procentul fiind de 2-3 la sută dintre copii, însă aceștia scapă de ea după ce ajung la vârsta de 3 ani. Atenție: multă lume confundă alergia la lapte cu intoleranța la lactoză. Nu este același lucru!

Dacă micuțul tău a băut lapte cât a fost mic, înseamnă că nu vei avea probleme cu laptele de vacă. Dacă într-adevăr acesta are alergie, poate avea simptome ca scaun cu sânge, diaree, vărsături, eczeme, iritații sau probleme de respirație. În acest caz ar trebui să vizitezi doctorul cât mai curând posibil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa