Laptele de oaie la copii. Când se poate introduce în alimentație? Sfaturi pentru mame

Ramona Dinescu
copil lapte cana

Laptele de oaie la copii nu este cea mai bună alegere, din perspectiva specialiștilor, deoarece nu conține acel echilibru perfect de elemente nutritive.

Laptele de oaie sau cel de capră poate fi o alegere bună pentru părinții ai căror copii au împlinit cel puțin vârsta de 1 an. Până atunci, nu este recomandat deoarece elementele nutritive nu se găsesc într-o cantitate echilibrată ca să poate ajuta creșterea și dezvoltarea bebelușului.

Sarah Senker, specialist în nutriție al uneia dintre cele mai căutate platforme de parenting, babycenter.com, susține că atât laptele de oaie cât și cel de capră sunt sărace în fier și nu furnizează cantitatea optimă de care copilul are nevoie. Bebelușul are nevoie, cel puțin până la vârsta de 1 an, de lapte matern sau formulă de lapte praf (aceasta fiind obținută din formula laptelui de vacă).

Însă, sunt părinți care aleg să le ofere bebelușilor lor, încă de la naștere, formule de lapte praf obținute din formula laptelui de capră.

Formula de lapte de capră este obținută respectând aceleași valori nutriționale precum formulele din lapte de vacă.

Ceea ce poți face însă în siguranță este ca de la șase luni, sau după ce copilul trece la alimentația diversificată, să-i introduci în dietă alimente ce conțin lapte de oaie sau de capră.

După vârsta de un an, dacă alegi să-i dai lapte de oaie sau de capră, asigură-te că este pasteurizat.

Ce beneficii are laptele de oaie la copii?

Laptele de oaie este mult mai ușor acceptat de sistemul digestiv al omului în comparație cu laptele de vacă sau de capră. În plus, nu are acel miros sau gust puternic cum are laptele de capră.

Persoanele care au intoleranță la lapte adeseori descoperă că singurele produse din lapte pe care le pot consuma sunt acelea din lapte de oaie, iar conform unor studii recente, laptele de oaie reprezintă cel mai nutritiv lapte ce se găsește pe piață. Laptele de oaie este ideal pentru producția de brânză deoarece are niște proprietăți excelente, este mult mai gras, iar dacă pentru 1 kg de brânză gouda e nevoie de 10 l de lapte de vacă, aceeași cantitate de brânză se obține din numai 5 kg de lapte de oaie.

Laptele de oaie este mult mai bogat în substanțe nutritive precum proteine, calciu, fier, magneziu, zinc, vitaminele B6 și B12, vitamina D și conține 10 aminoacizi esențiali.

Din păcate, acești nutrienți nu sunt perfect echilibrați pentru a satisface nevoile unui bebeluș în creștere.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa