Copilul meu mănâncă corect? Primește din alimente ceea ce are nevoie? Alimentele pe care le mănâncă sunt pe măsura vârstei lui? Acestea și alte multe variațiuni pe aceeași temă sunt întrebările frecvente pe care și le pun mamele, mai ales cele care se află la primul copil, dar nu numai ele.
De la naștere până la 3-4 ani copilul trece prin câteva etape de diversificare
Există copii care experimentează gusturi noi și la 5-6 ani, alții chiar mai târziu. Cert este că percepția gustului este principalul criteriu care influențează interesul copilului, indiferent de vârstă, pentru ceea ce mănâncă. Iar simțul gustului, foarte dezvoltat la copil, poate face diferența între a-l putea convinge pe copil să consusme sau nu un anume aliment.
Există copii de două luni sau chiar mai mici care au refuzat categoric mai multe tipuri de lapte praf, formule pentru bebeluși, dar au acceptat cu plăcere altele. Există și copii de 1-2 ani care refuză categoric să mănânce mere galbene, tomate sau dovlecei gătiți, dar care primesc cu placere mere roșii și verzi, supă de roșii și dovlecei cruzi, preparați sub formă de salată. Cu alte cuvinte gusturile nu se discută, indiferent dacă ai o lună, 10 ani sau 15!
Pe de altă parte, rămâne întrebarea mamelor: copilul mănâncă ceea ce este potrivit vârstei lui?
În timp ce laptele matern este alimentul de bază, este vital ca în alimentația copilului de 4-6 luni să apară și alte alimente pentru a dezvolta alimentația bebelușului și pentru a susține cu nutrienți dezvoltarea sa fizică și psihică.
1. Alăptezi?
Când copilul se naște, laptele matern este cel mai bun aliment, cel puțin până la vârsta de șase luni, ideal un an. Sunt medici pediatri care susțin că este ideal ca bebelușul să fie alăptat până la doi ani. Până la vârsta de 6 luni copilul poate crește perfect doar cu lapte matern (sau formule de lapte praf), dar după aceasta vârstă este necesară suplimentarea aportului de nutrienți cu alte alimente.
Este ideal, necesar și recomandat ca medicul pediatru să monitorizeze dezvoltarea copilului și să coordoneze modul în care copilul este hrănit. Principiul este valabil și în cazul copiilor care primesc formule de lapte praf, din prima zi de viață. Nu uita că laptele praf pentru bebeluși este adaptat vârstei, iar formula de lapte praf bună pentru un copil de trei luni nu mai este potrivită pentru unul de 6 luni.
Dacă vrei să afli mai multe despre diversificarea naturală citește și Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați
2. Ai introdus alimente solide?
Trebuie să ne amintim că bebelușilor nu trebuie să li se administreze alimente solide dacă nu sunt pregătiți pentru aceasta etapă importantă. Majoritatea sugarilor sunt pregătiți pentru aceasta în jurul vârstei de 6 luni, dar sfatul medicului pediatru și modul în care se dezvoltă copilul sunt definitorii.
Prima diversificare și introducerea în alimentația copilului a vegetalelor, fructelor și a cărnii este dictată de faptul că rezerva naturală de fier (cu care se nasc bebelușii) începe să scadă în jurul vârstei de 6 luni, deci este important ca cel mic să primească alimente bogate în fier. Nu uita că diversificarea este un proces pe care fiecare copil în travesează în ritmul său propriu, iar în această etapă copilul dezvoltă primele preferințe și primele antipatii alimentare.
3. Alimentele naturale sau prelucrate?
Sănătatea și ritmul de dezvoltare ale copilului sunt în mod absolut influențate de alimentele pe care le primește în primi ani. Prin urmare, este vital ca un copil să primească alimente naturale și proaspete, în primul rând, în detrimentul celor ambalate sau prelucrate, care conțin conservanți și alte substanțe chimice. Mâncarea făcută în casă special pentru copilul tău (mărunțită – preparată pe măsura vârstei celui mic) este cea mai bună și mai sigură alegere.
4. Igiena alimentelor este respectată?
Este esențial ca alimentele pe care le primește copilul tău, indiferent de vârstă, să fie curate, sănătoase și bine preparate din punct de vedere al igienei alimentare. Nu numai că trebuie pregătită și gătită într-un mediu curat, dar trebuie ca cel mic să fie hrănit din vase perfect curate, cu mânile curate (și ale lui și ale tale), pentru a evita germenii. La acest capitol nu există rabat pentru că unele dintre cele mai periculoase boli se transmit prin alimente contaminate și mâini murdare!
5. Copilul tău are o dieta „echilibrată”?
Atunci când cel mic primește alimente ”noi”, asigură-te că acestea sunt pe măsura nevoilor nutriționale ale copilului și că toate categoriile de nutrienți (proteine, carbohidrați, lipide și glucide) sunt prezente în castronelul cu mâncare. Piure de cartofi, orez, pâine și altele pentru carbohidrati, ouă, carne și leguminoase pentru proteine, fructe și legume pentru vitamine și minerale, dar și lactate pentru calciu, uleiuri vegetale pentru lipide și așa mai departe.
O alimentație variată, chiar și în cazul celor mici, care se află la începutul diversificării alimentare, este secretul succesului.
Ideea este aceea de a-i oferi copilului alimente cât mai variate și pentru a acoperi tot necesarul, dar și pentru a-i oferi celui mic experiența unor gusturi cât mai variate. Obișnuința unei diete echilibrate și sănătoase se câștigă în primii ani de viață!
În funcție de cum răspunzi la aceste întrebari poți evalua dacă îi dai sau nu copilului tău mâncarea potrivită.
Și nu uita că fiecare copil este unic, fiecare are propriul său ritm de dezvoltare și propriile sale simpatii și antipatii gustative.