Ghidul porțiilor de mâncare în primul an de viață

Ramona Dinescu
porțiile de mâncare

  În primul an de viață al bebelușului, este normal să te întrebi dacă porțiile de mâncare îi sunt suficiente și cât de des trebuie să-l hrănești.

  Chiar și cei mai precoce bebeluși tot nu vor fi capabili să-ți spună clar când s-au săturat, însă majoritatea copiilor oferă indicii menite să te facă să înțelegi că le este foame sau sunt satui și nu mai vor.

  Iată cât de mult și cât de des trebuie să-ți hrănești copilul, un ghid realizat pe baza recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, una dintre cele mai importante autorităţi în domeniu.

  Porțiile de mâncare ale unui nou născut

  Bebelușii alăptați au nevoie să mănânce o dată la două, trei ore și, de obicei consumă aproximativ 90% din stocul tău de lapte în primele 10 minute de alăptare. Bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf, de obicei, au nevoie să mănânce o dată la trei, patru ore și de obicei mănâncă 60-90 de mililitri de lapte la o masă.

  Descarcă acum GRATUIT, un capitol din cartea ”Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați” și află ce ar trebui să faci la momentul mesei. Acesta este disponibil AICI.

  Când hrănești un nou-născut, fii atentă la indiciile de foame pe care ți le arată, precum și la cele care demonstrează că s-a săturat. Când îi este foame, plânge. Când s-a săturat va părea total dezinteresat de sân sau biberon. Ar putea la fel de bine să adoarmă, să întoarcă capul sau chiar să împingă sânul sau biberonul.

  Pe de altă parte, dacă bebelușul este hrănit artificila și încă îi mai este foame, va plescăi din buze sau va plânge ca semn că mai vrea.

  Porțiile de mâncare la 1-3 luni

  Între o lună și trei luni, apetitul alimentar al bebelușului va crește, iar cel mic va deveni și mai vocal atunci când va dori să-ți transmită că îi este foame. Până la vârsta de 3 luni va mânca aproximativ 150 de mililitri de lapte de șase, opt ori pe zi. Dacă alăptezi, producția de lapte matern va crește natural pentru a satisface nevoile pofticiosului.

  Porțiile de mâncare la vârsta de 4-6 luni

  Între patru și șase luni, cel mic ar putea să înceapă să apuce și să tragă spre el obiectele pe care și le dorește. Pe măsură ce-și perfecționează aceste abilități, pe la vârsta de 6 luni ai putea să începi să-i introduci cerealele în dietă. Bebelușul va mânca aproximativ 1-2 linguri de cereale de două ori pe zi. Reține că cerealele reprezintă o gustare și nu ar trebui să înlocuiască laptele deoarece acesta este principala sursă de nutrienți.

  Porțiile de mâncare la vârsta de 6-8 luni

  La 6 luni, bebelușul va mânca la o masă aproximativ 180-240 de mililitri de lapte. Asta pe lângă cereale și alte alimente.  Din nou, el îți va arăta de fiecare dată când s-a săturat. Un bebeluș nu trebuie să consume niciodată mai mult de 1 litru de lapte pe zi. Dacă pare că are un apetit nesatisfăcut sau că nu mănâncă destul, cere sfatul pediatrului.

  Porțiile de mâncare la vârsta de 8-12 luni

  Între 8 și 12 luni, bebelușul va începe să consume tot mai multe alimente solide. Încearcă să-i adaptezi dieta astfel încât pe lângă lapte să cuprindă și alimentele recomandate vârstei. Datorită alimentației solide, dependența de lapte ca sursă primară de nutrienți va scădea. Cu toate acestea, laptele este încă important, cel puțin de două ori pe zi, ultima dată înainte de culcare. Bebelușul ar trebui să bea aproximativ 180 de mililitri de lapte la o masă și aproximativ 240 de mililitri înainte de culcare.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa