Adesea, părinţii se întreabă dacă pot începe diversificarea la cinci luni, mai ales dacă bebelușii lor par dornici să bage în gură tot ce văd pe masă și există apropiați care insistă pe lângă părinți. Însă doar medicul pediatru, care urmăreşte evoluţia copilului, poate recomanda începerea diversificării mai devreme de 6 luni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. Aceasta înseamnă că până la această vârstă copilul nu trebuie să primească, în afară de lapte, alte alimente sau fluide (apă, sucuri). Excepţiile sunt vitaminele şi medicamentele. Merită menţionat faptul că recomandarea se aplică tuturor bebeluşilor, dar trebuie adaptată la situaţia specifică. La sugarii cu cerinţe mari de fier, pot fi introduse alte alimente înainte de vârsta de 6 luni.
Diversificarea poate începe după 17 săptămâni
La sfârşitul celei de-a patra luni de viaţă, pot exista trei tipuri de hrană pentru sugari: lapte matern exclusiv, lapte formulă exclusiv şi lapte matern împreună cu lapte formulă.
Alimentele solide pot fi date bebeluşului cel mai devreme după împlinirea vârstei de 17 săptămâni, din cauza sistemului digestiv în continuă dezvoltare. Societatea Europeană de Nutriţie şi Gastroenterologie Pediatrică recomandă ca începutul diversificării să se facă după săptămâna 17 de viaţă, dar nu mai târziu de săptămâna 26. Dacă bebeluşul este sănătos, se consideră că după săptămâna 17 de viaţă organismul său este pregătit să primească alimente solide.
Copiii care suferă de reflux gastric nu vor începe diversificarea de la 5 luni, pentru că mulţi dintre ei au probleme cu greutatea. Dacă va hrăniţi copilul numai cu lapte formulă, puteţi începe să introduceţi alimente solide mai devreme de 6 luni, înlocuind treptat o masă de lapte. Dar numai după o discuţie cu medicul pediatru, care are copilul în evidenţă.
Cum ştiţi dacă un bebeluş de 5 luni este pregătit de diversificare?
Copilul dezvoltă abilităţile de a muşca şi de a mesteca în timpul primului an de viaţă. Dacă începeţi să-i administraţi alimente solide de la 5 luni, trebuie să verificaţi mai întâi dacă el este pregătit pentru această nouă etapă. Iată câteva semne că bebeluşul este pregătit pentru începerea diversificării alimentaţiei:
1. Copilul nu împinge afară din gură alimentele solide. Dacă bebeluşul mănâncă alimentele în mod reflex, din limbă, înseamnă că nu este pregătit să mestece şi să înghită.
2. Copilul vrea şi poate mesteca. Asta înseamnă este pregătit să primească alimente solide.
3. Copilul apucă bine obiectele, între degetul mare şi arătător.
4. Vrea să participe activ la mese, îşi arată interesul pentru alimentele solide.
5. Refuză să îndepărteze de la gură jucării, obiecte, ceea ce este specific copiilor mici.
6. Există o creştere a cererii de nutrienţi.
- CITEȘTE ȘI: Tabel diversificare. Cum să introduci alimentele solide mai ușor în alimentația bebelușului
Ce şi cât ar trebui să mănânce un copil de 5 luni?
Dacă începeţi să hrăniţi bebeluşul cu alimente solide de la vârsta de 5 luni, trebuie să ţineţi cont de principiile unei diversificări corecte a alimentaţiei. Cu siguranţă, medicul pediatru vă va recomanda o schemă pentru diversificarea alimentaţiei copilului, ţinând cont de situaţia dumneavoastră specifică. Aceasta vă va fi foarte utilă pentru că aşa ştiţi de la ce vârstă să introduceţi alimente noi în meniul bebeluşului şi care pot fi acestea. Recomandările nutriţionale îi vor ajuta pe copii să crească mai sănătoşi.
În continuare vă vom oferi câteva repere generale privind diversificarea alimentaţiei la 5 luni. Pentru o schemă particularizată, luaţi legătura cu medicul pediatru care are copilul în evidenţă.
- Întotdeauna se începe cu introducerea unui singur aliment odată (fruct sau legumă). Puteţi începe cu o supă de morcovi / păstârnac / pătrunjel. Sau cu suc din fructe proaspete (morcovi / măr).
- La început consistenţa va fi lichidă, urmând ca pe parcurs să se îngroaşe, ajungându-se la piure-uri şi mâncare pasată. Chiar dacă mâncarea are o consistenţă lichidă, este important ca cel mic să fie hrănit cu linguriţa.
- În faza incipientă, se testează de fapt produsele, ca nu cumva cel mic să fie alergic la vreun aliment. De aceea, fiecare produs nou va fi dat, la început, într-o cantitate foarte mică, doar de gust, adică 1 linguriţă, apoi 1-2 linguriţe, urmând să se crească treptat cantitatea.
- Cea mai bună modalitate de a introduce un aliment nou este de a oferi câte un produs nou la fiecare 4 zile. După 4 zile puteţi introduce al doilea aliment. Datorită acestei metode, puteţi studia preferinţele copilului în materie de gust şi excludeţi produsele alergice.
Reţineţi, totuşi, că nu există reguli universale şi există excepţii de la aceste metode. Uneori, pediatrul recomandă introducerea unei supe de legume cu două componente plus carnea fiartă. Acest lucru este cel mai frecvent asociat cu scăderea în greutate a sugarului sau anemia. - Întotdeauna este o idee bună să urmaţi regula: copilul decide ce şi cât mănâncă, iar părintele decide ce aliment îi dă copilului.
- Uneori se întâmplă ca sugarii să nu vrea să mănânce mai mult de jumătate de linguriţă şi restul scuipă afară. Acesta este un reflex normal al copilului atunci când introduceţi alimente noi. Merită să faceţi una sau două zile de repaus şi apoi încercaţi din nou.
- Nu vă faceţi griji dacă bebeluşul nu respectă întocmai schema de diversificare dată de pediatru, mai devreme sau mai târziu va încerca toate gusturile.
Laptele matern satisface pe deplin nevoile copilului privind toate substanţele nutritive esenţiale şi are o influenţă pozitivă asupra dezvoltării fizice şi mentale a copilului. Acesta este motivul pentru care este atât de important să alăptaţi cât mai mult posibil. Perioada minimă recomandată este în primele 6 luni.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.