Diversificarea cu suc de mere. Plusuri și minusuri ale unui preparat vedetă

Georgiana Mihalcea, redactor
diversificare suc de mere
Diversificare- suc de mere. Află ce spun experții despre acest produs.

Diversificarea cu suc de mere. Sursă de apă, vitamine și minerale, sucul de mere își are rolul său în echilibrul alimentare al bebelușului. Sucul nu conține fibre, lucru bun în primele luni, nu și mai târziu! Nutriționiștii susțin consumarea fructelor întregi și nu a sucurilor, deoarece aportul de nutrienți este mult mai bun.

Disponibil tot timpul anului, într-o varietate de soiuri, bogat în nutrienți şi cu efect benefic asupra organismului, mărul este, pe drept cuvânt, fructul de bază al alimentaţiei copilului.

Se introduce în diversificarea alimentației bebebușului chiar în prima etapă, adică în jurul vârstei de 6 luni.

MAI MULTE DESPRE DIVERSIFICARE GĂSEȘTI AICI

Diversificarea cu suc de mere, ce conține acest fruct

  • Este bogat în minerale şi vitamine, ducând la un bun echilibru al alimentaţiei.
  • Magneziul, potasiul, calciul, fierul, fosforul sunt prezente din belşug, însă generoasă e şi oferta de provitamină A, vitamine din grupul B şi mai ales faimoasa vitamină C, care alungă infecţiile şi fixează calciul.
  • Este perfect adaptat stomacului fragil al bebeluşilor; reglează cu blândeţe tranzitul intestinal, graţie pectinelor (fibrelor sale caracteristice) foarte bine tolerate de cei mici.
  • Are conţinut caloric mic.
  • Savoarea şi dulceaţa lui sunt foarte pe placul bebelușilor.
  • Face bine la dantură; consistenţa sa stimulează gingiile şi curăţă dinţii.
  • Alte acţiuni binefăcătoare: are proprietăţi calmante, mai ales dacă e consumat seara, combate bronşitele (sub formă de infuzie).
  • Nu în ultimul rând, aduce mereu prospeţime; normal, având în vedere este alcătuit, în proporţie de aproape 85 %, din apă.

Sucurile de fructe în general sunt aproape lipsite de fibre. Pentru bebeluși acest lucru poate fi benefic în primele luni, deoarece fibrele pot irita stomacul uneori.

Dar când va crește, nu mai este un aspect pozitiv, deoarece, în afară de acțiunea lor asupra tranzitului, fibrele au și alte proprietăți, cum ar fi prevenirea apariției obezității.

De aceea se recomandă ca, odată cu apariția dentiției, copiii să consume fructul întreg și nu sucul preparat din acest fruct.

Cât și când introducem sucul de mere în diversificare

Specialiștii în domeniul sănătății nu recomandă introducerea sucului de mere în alimentația bebelușului înainte de vârsta de 6 luni și n-ar fi obligatoriu nici după această vârstă:

 „ Consumul zilnic de suc de fructe nu are niciun interes nutrițional la sugari , nici să ofere vitamine, nici să înlocuiască întregul fruct”.

Patrick Tounian, medic pediatru, în cartea „Alimentele pentru copii de la 0 la 3 ani!

În momentul diversificării, nutriționiștii fracezi, de exemplu, recomandă introducerea legumelor înaintea fructelor, pentru ca acestea să fie mult mai ușor acceptate de către bebeluș.

Sucurile de fructe sunt mai sărace din punct de vedere nutrițional decât fructele întregi, nu conțin aproape deloc fibre și nu întotdeauna sunt prea bogate în vitamine, deci nu sunt esențiale în echilibrul nutrițional al bebelușului.

Cu toate acestea, de dragul diversificării, sucul de mere poate fi oferit ocazional copilului, pentru hidratate și un strop de „dulce”!

Cât suc de mere să-i dai copilului?

Până să ajungă la 12 luni îi poți oferi 50 ml pe zi, apoi poți crește treptat, până ajungi la 100 ml pe zi între 1 și 3 ani.

Cel mai bun moment al zilei pentru o porție de suc de fructe este chiar micul dejun, pentru ca bebe să își păstreze bunul obicei și mai târziu. Restul zilei obișnuiește-l să bea numai apă și să consume fructe întregi.

Ce alte fructe sunt recomandate în afară de măr?

Primele fructe din care poți prepara sucuri bebelușului tău sunt cele pe bază de: mere, piersici, caise, portocale și chiar struguri. Trebuie să introduci fiecare suc treptat și să urmărești reacția pe care o provoacă acesta în organismul copilului.

Chiar dacă există pe piață o varietate de sucuri de fructe pentru bebeluși, este mai indicat să îți cumperi un storcător și să le prepari chiar înainte de servire, pentru ale păstra astfel cât mai multe elemente nutritive.

Poate sucul de mere să îngrașe un copil?

Sucurile de fructe în general sunt adesea evidențiate ca o sursă de zaharuri. Dar, potrivit dr. Tounian, „nu fac rău copiilor și oferirea lor, chiar și în mod regulat, nu duce la un apetit pentru gustul dulce și cu atât mai puțin un risc de obezitate.”

Chiar și în Statele Unite, unde 1 din 3 copii sunt supraponderali, un studiu recent nu a găsit vrea legătură între consumul de suc de fructe și excesul de greutate: consumatorii obișnuiți de suc de fructe în vârstă de 2 până la 3 ani erau mai degrabă cei a căror greutate a fost cea mai mică, în legătură cu o dietă generală mai sănătoasă. Rețineți că au băut în medie 116 ml de suc pe zi, o cantitate rezonabilă!

Sucurile de fructe pot provoca bebelușului carii?

Toți carbohidrații , fructele, sucurile, pâinea, cerealele, dulciurile sunt potențial cariogene. Bacteriile prezente în gură le fermentează și le transformă în compuși acizi care slăbesc smalțul dinților.

Aceasta este ușa deschisă pentru carii, care sunt la fel de periculoase pe dinții de lapte ca cele de pe dinții permanenți, deoarece sunt dureroase și pot fi cauza infecțiilor ORL.

Sucurile de fructe, care conțin atât zaharuri, cât și acizi organici, sunt dublu agresive. Totuși, totul depinde de timpul lor de contact cu dinții. În primele câteva luni când bebelușul consumă suc de fructe, este înțelept să nu-l lași să soarbă din sticlă ore întregi.

Mai târziu, când crește învață-l să bea suc de fructe cu paiul, pentru a limita contactul cu dinții.

Diversificarea cu suc de mere și alte rețete de la 6 la 12 luni

Prima reţetă cu măr

Sucul de măr sau compotul de măr sunt, de obicei, printre primele alimente introduse în meniul celui mic, la diversificare.

Compotul de măr s-ar putea să aibă un efect uşor laxativ. În schimb, servit crud şi ras (după ce coaja a fost curăţată în prelabil), fructul este capabil să vină de hac unei diarei nu foarte puternice.

Compot cu biscuiţi

Ai nevoie de: 1 măr, 1 pară, biscuiţi special-bebeluş

Curăţă fructele de coajă şi de sâmburi, taie-le în bucăţi mici. Pune-le într-o crăticioară cu 130 ml apă, la foc moale. După 10 minute, adaugă biscuiţii pentru bebe, zdrobiţi grosier. Mai lasă încă 5 minute, apoi ia crăticioara de pe foc. Dă conţinutul prin mixer, lasă să se răcească.

Piure de măr

Ai nevoie de: 2 mere, un pic de zeamă de lămâie

Curăţă merele, scoate-le sâmburii, taie-le în cubuleţe. Stropeşte-le cu un pic de zeamă de lămâie, lasă-le la congelator timp de 15 minute. Scoate-le apoi şi lasă-le să se decongeleze timp de un sfert de oră, după care zdrobeşte-le cu furculiţa.

Spumă de măr

Ai nevoie de: 1 măr, 30 cl de lapte pentru bebeluşi, 30 g făină de orez

Curăţă mărul, scoate-i sîmburii. Taie-l în felii fine şi pune-l într-o crăticioară împreună cu laptele şi făina de orez. Lasă amestecul să fiarbă, apoi lasă la foc moale 10-12 minute, amestecând din timp în timp, până ce făina de orez se înmoaie bine. Trece totul prin mixer, astfel încât amestecul să capete consistenţă de piure. Serveşte călduţ. Poate fi păstrat la rece timp de 24 de ore.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa