Diversificare cu suc de morcov crud. Regulile de bază și rețete

Georgiana Mihalcea, redactor
diversificare morcov crud
Mulți pediatri susțin introducerea morcovului crud în diversificarea alimentației încă din prima etapă.

Sucul de morcov crud se poate introduce în diversificarea alimentației bebelușului tău încă din prima etapă, adică în jurul vârstei de 6-7 luni. Are un gust dulce, ușor tolerabil și este plin de beneficii pentru creșterea și dezvoltarea copilului tău.

Mulți pediatrii recomandă începerea diversificării cu legume și nu cu fructe, tocmai pentru a-i obișnui pe copiii cu gustul lor și a profita din plin de nutrienții conținuți.

Nicio altă legumă nu conține atât de mult caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A care este atât de benefică pentru sănătatea ochilor celui mic.

Diversificare, suc de morcov crud. Care sunt beneficiile acestei legume

Morcovul este probabil originar din Afganistan, dar se găsește în toată lumea. Este cultivat de câteva milenii, mai întâi pentru frunzele sale. De asemenea, a fost folosit ca plantă aromatică, dar și condiment înainte de a fi consumat ca legumă, așa cum îl cunoaștem noi astăzi. 

Există peste 400 de soiuri diferite de morcovi și în diferite culori, inclusiv:

  • alb (diferit de pastarnac),
  • nalbă,
  • galben,
  • portocaliu
  • violet

Beneficii

  • Morcovul conține aproximativ 87% apă și este bogat în minerale precum: magneziu, calciu, potasiu, fier și cupru.
  • Este o sursă importantă de vitamine: A, B1, C, D, E, dar și de acid folic.
  • Are un conținut crescut de alfa și beta-caroten, de carbohidrați și de anumite uleiuri esențiale în cantități mici.
  • Morcovul ajută la fucționarea optimă a trazitului intestinal.
  • O legumă de dimensiuni medii are maxim 30 de calorii.
  • Consumat în mod frecvent ajută la creșterea rezistenței organismului la infecții și îmbunătățește vederea.
  • Vitamina A din morcov duce la creșterea imunității organismului bebelușului, susține sănătatea pielii, plămânilor și intestinelor și stimulează creșterea celulelor din organism.

O legumă, 5 avantaje:

  • Este o legumă ieftină.
  • Se găsește peste tot și pe tot parcursul anului.
  • Poate fi depozitat mult timp la frigider.
  • Are un gust plăcut care îi atrage pe copii.
  • Poate fi ingredeient de bază în foarte multe rețete.

Diversificare suc de morcov crud. Cum se prepară sucul de morcov pentru bebeluși

Dacă nu ai storcător de fructe, poți face sucul cum îl făceau mamele noastre pentru noi când eram copii:

  • Cureţi şi speli foarte bine un morcov mediu şi-l dai pe o răzătoare foarte mică.
  • Iei o bucată de tifon steril, pui morcovul ras în ea şi storci bine până obţii câteva linguriţe de suc curd și numai bun de servit.
  • Le pui într-un vas curat şi-l dai obligatoriu cu linguriţa! Nu-i da mai mult de 2-3…„porţii“. E suficient pentru început!
  • Cantitatea de suc dat copilului poate crește proporțional cu vârsta sa.
  • Cu cât îi introduci mai multe alimente, cu atât poți face diverse combinații de fructe și legume atunci când îi prepari un suc de fructe.

Dacă ai un storcător de fructe, treaba este mult mai simplă: speli și cureți bine morcovul, îl introduci în storcător și obții cantitatea necesară pentru o masă savuroasă!

  • Sucul crud de morcov (și de alte legume) reprezintă o modalitate simplă de a-i oferi copilului substanțe nutritive atât de necesare dezvoltătii sale.
  • Nu-i da copilului sucuri gata preparate din comerț, deoarece au zahăr adăugat și organismul său aflat încă în dezvoltare nu îl poate procesa.
  • Alege de fiecare dată legume organice, spală-le bine de tot, chiar dacă storcătorul tău poate zdrobi alimente întregi cu coajă cu tot!
  • Gustul sucului de morcov îl pregătește pe bebeluș pentru acceptarea mult mai ușoară a alimentelor solide. După erupția dentară îi poți servi această legumă tăiată, pentru o dezvoltare optimă a masticației.

Suc sau piure de morcov în diversificare?

Pediatrii francezi, de exemplu, recomandă piureurile în locul sucurilor de legume crude. Primul argument adus de aceștia este că acțiunea de gătire a unei legume duce la distrugerea bacteriilor, care protejează bebelușul de o eventuală intoxicație alimentară.

Sistemul imunitar al copilului este încă imatur la începutul diversificării. Cu toate acestea sunt foarte mulți specialiști care susțin ideea că introducerea treptată a sucurilor de legume în diversificare au tocmai rolul de a întări imunitatea.

Un alt argument adus de pediatrii francezi este că sucul de morcov (de legume în general), chiar dacă este bogat în vitamine și minerale are mai puține calități nutriționale necesare dezvoltării copilului comparativ cu piureul.


Legumele întregi, din piureul preparat în casă, sunt o sursă mult mai bună de fibre, proteine și vimaninele A, C și de acid folic. Sucurile de legume preparate cu storcătorul sunt și ele bogate în vitamine, enzime și oligoelemente, dar au un conținut mai scăzut de proteine decât legumele întregi.

Pe de altă parte, sucul de morcov preparat la storcător sau după metoda tradițională ajută digestia bebelușului și poate preveni apariția unor probleme digestive la o vârstă atât de fragedă.

Cel mai bine ar fi să observi atent efectele sucului de morcov asupra stării generale a copilului tău și să discuți cu pediatrul despre lucrurile care îți ridică semne de întrebare.

Supă-cremă de morcovi cu lapte

Ingrediente: apă 2 ½ pahare, 200 g morcovi curăţaţi, 200 ml (un pahar mai mic) lapte fiert.

Cum se prepară: Morcovii spălaţi şi curăţaţi se taie în bucăţi mărunte, se pun în apă şi se fierb 1 – 1 ½ oră, apoi se iau de pe foc şi se trec prin sită. Piureul rezultat se amestecă cu 200 ml din zeama în care au fiert morcovii. Se adaugă laptele şi se mai dă un clocot.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa