Cum ştiu dacă bebeluşul mănâncă destul?

Mihaela Călin
bebelușul mănâncă destul

Cum ştiu dacă bebeluşul mănâncă destul? – iată o intrebare pe care, tu, mama, ți-ai pus-o cel puțin o dată.

Fiecare copil are propriile nevoi, dar există totuşi câteva linii directoare de bază, după care te poţi lua, ca să ştii când e timpul pentru o nouă masă. Sfaturile de mai jos sunt oferite de medicul pediatru Renee Alli de la www.webmd.com

Cât de mult mănâncă bebeluşii?

Din prima zi de viaţă până la 2 luni. În timpul primei luni, bebeluşii trebuie să mănânce de 8-12 ori pe zi. Respectiv cam o dată la fiecare 2-3 ore. Iar cei care sunt alăptaţi pot mânca chiar la fiecare 1,5 ore, adică de până la 15 ori pe zi. În primele săptămâni, dacă bebeluşul nu se trezeşte singur pentru hrănire, ar trebui să-l trezeşti ca să mănânce la timp.

Bebeluşul alăptat va petrece aproximativ 10-20 de minute la pieptul mamei sale. Unii pot sta chiar mai mult, dar asigură-te că de fapt suge şi înghite în tot acest timp şi că nu a adormit.

Cel mic este hrănit cu o formulă de lapte? Propune-ţi să-i oferi la fiecare masă un biberon cu lapte, între 40 şi 90 ml. După aproximativ o lună, va începe să mănânce cel puţin 120 ml la fiecare masă. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi bea tot mai mult lapte, şi sânii tăi vor produce mai mult.Totuşi s-ar putea să nu observi acest lucru, deoarece bebeluşul va mânca acum într-un timp mai scurt. Indiferent dacă alăptezi sau cel mic este hrănit cu formulă de lapte, o să observi că pe măsură ce copilul creşte şi apetitul lui va creşte.

La 2 luni, el poate bea 120 – 150 ml la fiecare masă, la fiecare 3-4 ore.

La 4 luni, el poate avea nevoie de până la 180 ml la fiecare masă.

La 6 luni, unii bebeluşi consumă până la 240 ml de lapte matern sau formulă, chiar dacă mesele s-au rărit.

Nu uita: cantitatea exactă pe care o bea micuţul tău poate varia de la o zi la alta. De exemplu, el ar putea să vrea să mănânce mai mult decât normal când trece printr-un puseu de creştere. Ai încredere în copilul tău, deoarece el ştie cât de multă hrană are nevoie.

Iată câteva semne din care îţi poţi da seama că este sătul:

  • Se îndepărtează de pieptul tău sau de biberon.
  • Adoarme în timp ce mănâncă.
  • Îşi scutură capul sau îşi ţine gura închisă.
  1. Iată câteva semne din care îţi poţi da seama că bebeluşul mănâncă destul:

Când primeşte cantitatea potrivită de lapte, vei vedea că udă o mulţime de scutece. În primele zile după naştere, el va uda doar unul sau două scutece pe zi. După aceea, ar trebui schimbat de 6 până la 8 ori pe zi. Plus scaune de 2 până la 5 ori pe zi.

Creşterea constantă a greutăţii. După primele 2 săptămâni, bebeluşul ar trebui să câştige aproximativ 115 -200 g pe săptămână până în luna a 6-a. Şi între 90 – 140 g pe săptămână de la 6 la 18 luni.

Bebeluşul tău este activ şi fericit. Un copil care mănâncă bine va arăta vioi şi va fi activ. De asemenea, va părea mulţumit între mese.

Semne că bebeluşul tău nu mănâncă suficient

Motivele pentru care ar trebui să apelezi la medicul pediatru sunt:

  • Urina este închisă la culoare sau vezi cristale portocalii în scutecul său.
  • Preferă mai degrabă să doarmă decât să mănânce.
  • Refuză să prindă sânul sau se îndepărtează de tine.
  • Devine agitat imediat după hrănire.

Ca proaspătă mămică este esenţial să înveţi să ai încredere în instinctele tale. Dacă ai îngrijorări cu privire la faptul că bebeluşul tău nu mănâncă la fel de mult precum ar trebui, ia legătură cu medicul pediatru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa