Congelarea alimentelor pentru bebeluși reprezintă o modalitate prin care te poți asigura că cel mic are acces la o alimentație sănătoasă și echilibrată în fiecare zi, fără ca tu să petreci prea mult timp în bucătărie. Te organizezi astfel mai bine și, știind că alimentele congelate sunt de calitate, nu ai remușcări că nu-i oferi copilului mâncare proaspătă.
Ideal ar fi ca, măcar în primele luni, să îi gătești proaspăt bebelușului, deoarece perioada diversificării este esențială în creșterea și dezvoltarea sa. E util însă să ai și un plan de rezervă, pentru zilele în care programul se dă peste cap, iar lucrurile nu merg așa cum le-ai programat.
Metode de congelare a alimentelor pentru bebeluși
Există o varietate de moduri prin care poți congela alimentele pentru bebeluși. Poate cel mai simplu și mai popular este să folosești un recipient pe care îl ai deja în congelator – o tavă pentru cuburi de gheață.
Tăvile pentru cuburi de gheață sunt de obicei cea mai puțin costisitoare opțiune. Poți lăsa mâncarea în tava pentru cuburi de gheață sau o poți transfera. Odată ce alimentele sunt înghețate, cuburile pot fi scoase din tavă și depozitate în congelator, în pungi.
Alte opțiuni includ recipientele din silicon. Unii părinți folosesc, de asemenea, pungi de congelare plate pentru a îngheța alimentele pentru bebeluși, resigilabile, sau acele pungi utilizate la depozitarea laptelui matern. Ar trebui să te asiguri că orice recipient de plastic pe care îl utilizezi nu conține BPA.
INFO: BPA (Bisfenolul A) este o substanță chimică utilizată în producția de materiale plastice din policarbonat. Atunci când alimentele sau băuturile sunt stocate pentru perioade mai mari de timp, substanța chimică poate intra în acestea.
Îți recomandăm să folosești cu prodență borcanele de sticlă. Alimentele au tendința de a se dilata odată ce sunt înghețate și, uneori, borcanele de sticlă se pot sparge în congelator, ceea ce face ca mici cioburi să intre în mâncarea bebelușului. Dacă ai în vedere recipientele din sticlă, asigură-te că sunt etichetate ca fiind sigure pentru congelator. De asemenea, îți recomandăm să nu umpli borcanul până la vârf pentru a reduce riscul de spargere.
Indiferent de recipientul în care depozitezi mâncarea bebelușului, nu uita să etichetezi fiecare recipient cu data la care l-ai depozitat. De asemenea, ar trebui să congelezi alimentele pentru bebeluși în porții mici – 50-100 de grame o dată – pentru a minimiza risipa odată ce le-ai servit bebelușului.
Cele mai bune alimente pentru bebeluși pentru congelare
Vestea bună este că există foarte puține restricții cu privire la alimentele care pot fi congelate. Majoritatea alimentelor pentru bebeluși sunt gătite sub formă de piureuri sau supe și își păstrează textura și consistența chiar și după decongelare.
Unele dintre alegerile de top pentru congelare includ:
- Fructe pasate, ca afine (și alte fructe de pădure), piersici, etc
- Legume preparate sub formă de piure, cum ar fi broccoli, conopidă, morcovi, fasole verde, mazăre, dovleac etc.
- Carnea, precum puiul, vita și peștele.
Reguli de congelare pentru alte alimente:
- Alimente precum ouăle, pastele, orezul și tofu pot avea modificări de textură atunci când sunt congelate și cel mai bine este să le gătiți înainte de a le congela.
- Unele alimente sunt cel mai bine congelate în bucăți și apoi făcute piure după dezghețare. Aceste alimente includ citrice, caise, struguri, mango, pepeni, nectarine, papaya, pere, prune, dar și prune uscate.
- Anumite fructe, cum ar fi bananele, merele, căpșunile și avocado, sunt predispuse la oxidare atunci când sunt congelate. Dar specialiștii spun că aceasta este doar o problemă „cosmetică”: nu le afectează prea mult valoarea nutritivă și aceste alimente sunt încă sigure pentru a fi consumate. Un strop de suc de lămâie va ajuta la reducerea oxidării.
- CITEȘTE ȘI: Cele mai hrănitoare piureuri pentru bebeluși
Cât timp poți păstra alimentele pentru bebeluși în congelator?
Teoretic, alimentele pentru bebeluși preparate în casă pot fi păstrate în congelator pentru o perioadă lungă de timp – până la șase luni. Cu toate acestea, afirmă nutriționiștii, alimentele congelate pentru bebeluși sunt de cea mai bună calitate și își păstrează cea mai mare valoare nutritivă între 1-3 luni de depozitare.
Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie este ca alimentele pentru copii să fie consumate în primele trei luni de la depozitarea în congelator.
Reține, de asemenea, că alimentele preparate comercial pot rezista mai mult în congelator, deoarece au fost pasteurizate. Piureurile de fructe și legume cumpărate din magazin durează ceva mai mult și pot fi consumate în siguranță mai aproape de șase până la opt luni.
Cum să dezgheți mâncarea congelată pentru bebeluși
Așadar, ce faci când este timpul să-i servești hrană congelată bebelușului tău înfometat?
- Când dezgheți alimentele pentru copii, cel mai sigur mod este să o lași să se dezghețe în frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
- Evită să lași recipientul afară, la temperatura camerei, deoarece acest lucru ar putea provoca înmulțirea bacteriilor, care trebuie evitată cu orice preț, în special pentru cei mici.
- Dacă te grăbești și nu ai timp să dezgheți mâncarea, poți să o încălzești într-o cratiță sau să pui recipientul sub apă călduță.
- De asemenea, poți utiliza „setarea de dezghețare” a cuptorului cu microunde. Cu toate acestea, înainte de a-i servi bebelușului mâncarea încălzită la microunde, testează întotdeauna temperatura, deoarece alimentele preparate în acest mod tind să fie încălzite neuniform, ceea ce poate duce la arsuri accidentale.
Reguli de siguranță pentru alimentele decongelate pentru copii
Bebelușii au un sistem imunitar imatur și, prin urmare, sunt mai predispuși la infecții decât copiii mai mari și adulții.
- Este foarte important să adopți o igienă adecvată atunci când prepari și depozitezi alimentele pentru copii.
- Păstrează tacâmurile și vasele curate, pentru a evita contaminarea mâncării cu bacterii.
- Asigură-te că mâinile sunt spălate bine cu apă caldă și săpun, suprafețele sunt curate și recipientele de depozitare sunt în stare bună.
- Ce să faci dacă bebelușul tău nu își termină mâncarea decongelată? Din păcate, va trebui să o arunci la gunoi. La fel vei face cu orice hrană care intră în contact direct cu gura sau cu saliva bebelușului. Aruncă, de asemenea, orice mâncare ce pare a avea miros stricat sau care a fost în congelator de mai mult de șase luni.
- Dacă ai decongelat mâncarea și copilul tău nu a mâncat-o, totuși, o poți păstra, dar nu în congelator. Mâncarea congelată dezghețată pentru bebeluși poate fi păstrată la frigider până la două zile.